Guide til Fjordnorge: Oplev én af Skandinaviens mest berømte udsigter

Foto: Jesper Møller/Visit Norway/Nasjonale Turistveger/Nordfjord m.fl. Denne smukke udsigt finder du i det vestlige Norge.

Guide til Fjordnorge: Oplev én af Skandinaviens mest berømte udsigter

Lige der hvor Norge bliver smallere, ligger et usædvanligt skønt stykke land. Her finder du åndeløst smukke fjorde, hyggelige landsbyer og dejlig nordisk natur. Tag med til Fjordnorge.

Norge ligger ikke ret langt fra Danmark, og alligevel rummer landet natur, som er langt, langt fra det, vi kender fra de hjemlige himmelstrøg.

Særligt det vestlige Norge byder på masser af naturlig dramatik i form af høje fjelde, buldrende vandfald, gletsjere og blanke bjergsøer. Dertil kommer idylliske landsbyer, gode restauranter og nærmest uendelige muligheder for traveture. Du kan dog også sagtens nyde området til fulde uden hverken at vandre eller cykle. 

LÆS OGSÅ: Storslået natur og rooftop-drinks: 24 timer i smukke Bergen

Vi skal derop, hvor det langstrakte land snævrer ind i bredden, for her venter en suveræn opvisning af landets smukkeste natur.

Aflæg for eksempel et eller flere af disse steder et besøg, og se, om ikke også sommer-Norge tager vejret fra dig:

Fjordnorge Trollstigen 4.jpg

Skandinaviens bedste udsigt

Dette område af Norge bugner af bjergtagende naturscenarier, men få er så dramatiske som Trollstigen. Her snor bilvejen sig op gennem 11 hårnålesving, og undervejs passerer du voldsomme vandfald og barskt landskab.

På toppen, i 858 meters højde, kan du nyde en fabelagtig udsigt, én af Skandinaviens mest berømte, og blandt andet er der udsigt til Trollveggen, som er Europas højeste lodrette bjergvæg. Udsigten kan nydes både siddende og stående, så tag gerne strikketøjet med, for her kan man blive længe. På toppen kan du desuden, hvis du aflægger besøgscentret et visit, blive klogere på Trollstigen og omegn.

Fjordnorge Ålesund 10.JPG.jpg

Byerne på øerne

Byen Ålesund ligger som adgangsport til de mange naturoplevelser og er en attraktion i sig selv, ikke mindst arkitektonisk. I 1904 nedbrændte størstedelen af byen, og da den blev genopført, skete det i art
nouveau-stil. Ålesund er derfor i dag én af klodens førende art nouveau-byer, og det er en fornøjelse at spadsere rundt i den og nyde de mange arkitektoniske detaljer. Byen ligger desuden fordelt på flere små øer, og fra toppen af udsigtspunktet Aksla får du et forrygende vue over både by og kyst. Hvis du ikke vil spadsere, er det muligt at køre op til Aksla. Ålesund rummer flere andre seværdigheder, blandt andet et prisbelønnet akvarium.

Sådan kommer du til Fjordnorge

Fly: Den hurtigste måde at nå dette område af Norge er at flyve til Ålesund og leje en bil. Der er direkte fly fra Kastrup med SAS. Du kan også flyve til Oslo eller Bergen direkte fra Kastrup eller Billund.

Bil og færge: Vil du opleve egnen i egen bil, er der flere færgeruter til Norge, blandt andet fra Hirtshals til Bergen.

Fjordnorge Geiranger.jpg

Fjorden over dem alle

Det vestlige Norge har en frynset kyst med utallige fjorde, hvoraf hovedparten er vældig naturskønne. Geirangerfjorden overgår dog de fleste og er derfor optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Her rejser stejle fjeldsider sig abrupt, mens vandfaldene drøner ned i fjorden, og en fjordsejlads er den ultimative og en meget behagelig måde at opleve naturens gaver.

Byen Geiranger byder på masser af landsbyidyl, og både fjord og by er omgivet af en stribe udsigtspunkter, hvor man køre til hovedparten.

Fjordnorge Landsby 26.JPG.jpg

Landsbyidyl

På din vej rundt i dette skønne hjørne af Norge passerer du gennem mange idyllisk beliggende landsbyer. De fleste huse er bygget i træ og findes i mange forskellige farver, og i sommermånederne er der masser af blomster i haverne. Du bør absolut unde dig selv en hyggelig slentretur gennem idyllen og måske et lille kaffestop.

Fjordnorge Lodalen 18.jpg

Den ukendte dal

Mens visse af Norges naturskatte er velbesøgte, forholder det sig anderledes med Lodalen, der i turistmæssig henseende er næsten uopdyrket land. Underligt nok, for dalen byder på store oplevelser, for eksempel en sejltur på søen Lovatnet, der én af Norges smukkeste lokaliteter. Søvandet er fluorescerende grønt, og de høje bjerge spejler sig malerisk i det.

Langs søen tordner flere vandfald, heriblandt det 808 meter høje Utigardsfossen, der efter sigende er verdens 11. højeste vandfald. En ganske kort gåtur fra, hvor båden sætter dig af, kan du opleve Kjenndalen-gletsjerens ismasser på nærmeste hold, og byen Hjelle er ægte norsk landsbyromantik.

Fjordnorge Valldalen 27.jpg

Den store frugtkurv

Trods de billedskønne omgivelser er dette område af Norge på de højereliggende steder også ganske barskt og køligt. Derfor tror du dårligt dine egne øjne, når du passerer Valldalen, som ligger i læ mellem fjeldene og derfor har så høje temperaturer, at man kan dyrke mange forskellige afgrøder.

Du kører forbi marker med forskellige frugttræer, og når æble- og kirsebærtræerne blomstrer, finder du ikke et skønnere sted. Eksotiske frugter som abrikoser og ferskner dyrkes også her, ligesom den frodige dal er stedet, hvor tre fjerdedele af alle jordbær i Norge kommer til verden.

Fjordnorge Atlanterhavsvegen 13.jpg

Prisvindende vejstrækning 

Norges særegne natur giver masser af skønne vejstrækninger, men nogle er alligevel kønnere end andre. Landets Nationale Turistveje består af 18 udvalgte ruter, der repræsenterer det flotteste af den norske natur. Én af dem er Atlanterhavsvegen, der løber ude langs kysten mellem de to byer Kårvåg og Bud og er 36 kilometer lang.

Ruten er ikke mindst kendt for sine otte broer, og bygningen af Atlanterhavsvegen regnes for en stor arkitektonisk bedrift. Strækningen har vundet flere internationale priser, og nordmændene selv kårede den i 2005 til århundredets bygningsværk i Norge. 

Fjordnorge Hotel 24.jpg

Bo smukt

Du udforsker bedst dette betagende hjørne af Norge ved at køre rundt i bil og bo på forskellige hoteller. Der er mange at vælge mellem, og en stor del er bygget i træ og virkelig stemningsfulde. Et godt eksempel er det romantiske Hjelle Hotel, der ligger i en stor træbygning ud til søen Oppstrynsvatnet i Hjelledalen ved siden af Lodalen.

Hotellet har patina, og beliggenheden ud til søen, hvori stejle sneklædte bjergtoppe spejler sig, er uovertruffen. Hotel Union i Geiranger har en tilsvarende beliggenhed, og fra terassen og flere af værelserne har du en suveræn udsigt til fjorden.

Spis godt

Det er ikke billigt at spise i Norge, til gengæld får du noget for pengene, og de fleste restauranter er hyggeligt indrettet. Er du til alt godt fra havet, er du ankommet til paradis, for nærheden til det store vand giver vidunderlig frisk fisk og lækre skaldyr på spisekortet, og du kan få masser af inspiration til herlige fiskeretter, du kan prøve derhjemme. Grundet den lange transportvej fra andre lande benytter nordmændene her i vid udstrækning de lokale råvarer.

Se, hvad vi ellers skriver om: Norge, Rejer og Rejseguide