Marche

Foto: Iben Albinus Sabroe Få meget mere for pengene i Marche

Guide til Marche

Feriedestinationen til dig, der elsker Toscana - men ikke turister

Med solsikkemarker så langt øjet rækker, eventyrlige middel-alderlandsbyer på stribe og unikke madoplevelser ligner Marche det mere berømte Toscana. Men regionen mellem Adriaterhavet og bjergkæden Appeninerne er langt billigere og ikke så overrendt. Tag på gårdferie i Marche, hvis du er på udkig efter det autentiske Italien.

Elsker du italienske specialiteter og lækre sandstrande, rustikke landsbyer fra middelalderen og solsikkemarker? Og vil du helst have så meget som muligt af det hele for dig selv? Så er regionen Marche det perfekte sted at lægge vejen forbi på ferien.

Midt i Italien strækker den uhyre smukke landsdel sig langs 180 km Adriaterhavskyst. Mens naboregionen mod nord, Toscana, hver sommer overrendes af millioner af turister, har italienerne selv for længst opdaget, at Marche har alt, hvad man kan ønske sig for at nyde det gode liv – og til meget lavere priser. At udforske Marches bakkede landskaber med vingårde og olivenplantager, middelalderborge og idylliske landsbyer må være som at rejse i Toscana for 30 år siden.

I de senere år er regionen blevet stadig mere populær for sit opbud af små, hyggelige agriturismoer, der er tidligere bonde- og vingårde, der nu fungerer som feriesteder med egen restaurant. Du behøver ikke vælge, om du helst vil slappe af ved poolen, nyde et fireretters måltid tilberedt af din vært, gå på opdagelse i renæssancekunst og middelalderarkitektur eller hellere vil bruge ferien på trøffeljagt i grønne bakker og vandre gennem vild natur for at bade i et vandfald. I Marche kan du gøre det hele – og falde i søvn under stjerneklar himmel til lyden af cikader.

Her kan du bo

Plads til børn
La Campana må være en af Italiens smukkeste agriturismoer. Gården blev i sin tid opkøbt og restaureret af nogle familier fra Norditalien, der drømte om at leve det gode liv på landet. Hele herligheden med gæsteboliger, restaurant og den fineste pool ligger på en bakketop med udsigt over Marches grønne dale og bakker og har sin egen produktion af bl.a. olivenolie og marmelader.

Restauranten byder på en firerettersmenu med italienske egnsretter og uforglemmelige desserter. Vælg La Campana, hvis det, du leder efter, er high class-landliv med stråhat, lange eftermiddage ved poolen omgivet af blomster og cypresser og lækre middage. Der er god plads til børn, en lille legeplads og tennisbaner. Inden for køreafstand finder du middelalderbyen Ascoli Piceno, de grønne og blomsterrige Monti Sibillini-bjerge og Marches sandstrande. Alle værelser har en lille balkon eller terrasse. Et dobbeltværelse koster fra 846 kr. i juni og juli.

Contrada Menocchia 39, Montefiore dell'Aso, Agriturismolacampana.it

På La Campana kan du slappe af i solen ved den fineste pool.

Gin-tonics ved poolen
Villa Palombara er en tidligere sommerresidens for Italiens nu afgåede kongefamilie. Her får du alle de fornødenheder, et moderne hotel kan byde på, samtidig med, at du befinder dig midt i Marches landlige natur. Villa Palombara ligger mellem regionens maleriske bakker og brede sandstrande ved Adriaterhavskysten. Stedet tilbyder halvpension med delikate, rustikke egnsretter og pizzaer fra stenovn og egen bar. Det er især ideelt for et romantisk getaway, hvor eftermiddagene nydes i tilbagelænet fordragelighed ved poolen med iskolde gintonics fra poolbaren, før I klæder om til middagen på den store terrasse. Palombara ligger i fin køreafstand fra den berømte middelalderby Urbino, Europas største drypstenshule Le Grotte di Frassassi og Marches moderne hovedby Ancona. Dobbeltværelser koster fra 644 kr. i uge 35-40 med morgenmad og 884 med halvpension.

Via Fusarola 2, Castelvecchio, Villapalombara.it

OldsChool Italien
På Ca Cirigiolo får du rendyrket, autentisk idyl for både par og børnefamilier. Stedet er en lille, familiedrevet agriturismo i Trøffeldalene tæt på Umbrien. Ved siden af større agriturismoer er forholdene mere spartanske og swimmingpoolen mindre, men de i alt seks ferielejligheder er store, og I kan selv lave mad eller spise i familiens billige, gode restaurant, som er åben efter aftale. Ca Cirigiolo arrangerer ture bl.a. til et vandfald, og I kan tage på trøffeljagt med familiens fine trøffelhund. Ring også og aftal et besøg hos Ca Cirigiolos nabo Leonardo Di Masi, og køb tomater, basilikum og zucchiniblomster fra urtehaven, se mozzarellaen blive til, og få Leonardo til at tænde op i pizzaovnen til en improviseret middag med udsigt over dalene. En ferielejlighed til 2 pers. på Ca Cirigiolo koster fra 3.600 kr. for en uge i højsæsonen og i lavsæsonen under 2.000 for en uge.

Strada Comunale per Scalocchio, Apecchio, Cacirigiolo.it
Leonardo Di Masi, Vocabolo Osteria Nuova 60, Apecchio, tel. 0039 0722 99342

Vandfald ved Ca Cirigiolo

LÆS OGSÅ: 5 nordiske natur-getaways

Her kan du spise

Restaurant Puerto ­Baloo
Fiskerestauranten Baloo har længe været et tilløbsstykke for de lokale i San Benedetto. Spis en pasta med friskfangede skaldyr, mens du nyder udsigten ud over de gyldne strande og havet. Psst! Bestil bord udenfor ud til stranden.

Via Amerigo Vespucci 30, San Bedetto del Tronto

Café Meletti
Café Meletti er Ascoli Picenos stolthed – den mest elegante historiske cafe, du kan tænke dig. Spis dig mæt, mens du beundrer den ny-restaurerede art deco og udsigten til smukke Piazza del Poppolo fra både balkonen og terrassen.

Via Del Trivio 56, Ascoli Piceno

Middag med udsigt på populære Café Meletti.

Osteria La Stella
Skal der spenderes, er Osteria La Stella det rigtige sted at gøre det. Slut gåturen
i pittoreske Urbino af med for eksempel Gnocchi med porcini og vagtler og petits fours til dessert. Alt er hjemmelavet og hentet lokalt.

Via Santa Margherita 1, Urbino

Osteria La Stella

Gelateria La Romana
Nyd hjemmelavet italiensk is i bæredygtig emballage hos den hippe isbar La Romana.

Via Raffaello 1, Urbino

Gelateria La Romana

Om Marche-regionen

I en af Marches smukkeste middelalderbyer Ascoli har man en talemåde, der lyder "Quando a Roma cerano i pascoli, cera giá Ascoli". Det betyder groft sagt, at Rom stadig var en pløjemark, da Ascoli blev grundlagt. At Marche-regionen blev beboet helt tilbage i år 3.000 før Kristus afspejler sig i dens store historie- og kulturrigdom. Her finder man gamle romerske monumenter side om side med middelaldertårne og Renæssance-hovedværker og smuk. vild natur. Marche har 1,5 millioner indbyggere, to nationalparker og fem naturreservater.

Læs mere på Italia.it/en/discover-italy/the-marches og Marcheforkids.com, hvis du har børn.

LÆS OGSÅ: Eventyrlige Jordan: Her finder du unikke kulturseværdigheder og enestående wellness

Det skal du drikke

Verdicchio
Marches mest berømte vin er den kølige, hvide Verdicchio. Den fineste variant er Verdicchio dei Castelli di Jesi, men mindre kan også gøre det. Verdicchioen nyder tilnavnet "den bedste vin til fisk i Europa" og bør nydes med egnens fiskespecialiteter, risotto alla marinara, grillet fisk og antipasti frutti di mare.

Hjemmebrygget øl
Marche markerer sig for tiden på øl fra mikrobryggerier. Familien fra agriturismo Ca Cirigiolo brygger Birra Venere i fire typer: en blond, en rød, en ale og en stout. Prøv også Oltremondo, et bryggeri, der inviterer på ølsmagning på adressen. Deres Oltremondo Brugla Honey Ipa – med, ja, honning – var lige ved at omvende ALT for damernes udsendte til øl for evigt.

Oltremondo, Birrificio, Via Borghetto 9, Montemaggiore al Metauro, Birraoltremondo.it
Birra Venere, Strada Comunale per Scalocchio, Apecchio, Birravenere.com

Sådan kommer du dertil

Det er en fordel at opleve Marche i egen bil, og det kan anbefales at køre de ca. 1.800 km. selv via A9, hvis man har mod på det. Alternativt flyv til Rom og lej en bil og kør ad den historiske Via Salaria – vejen, som romerne etablerede for at fragte salt fra Adriaterhavet til hovedstaden. Det er en smuk tur på små tre timer. Flyv f.eks. med Norwegian til sommerpriser fra 1.000 kr. hvis du er tidligt ude. Du kan også flyve direkte til Marches hovedby Ancona med Lufthansa til sommerpriser fra 1.500 kr.

LÆS OGSÅ: Drømme-destinationer til solo-rejsende

Det skal du opleve

Olivenolie fra pressen
Er du et madøre, vil en smuttur fra Marche over grænsen til Umbrien være en idé. I køreafstand fra Marches Trøffeldale ligger den familiedrevne olivenolieproduktion Frantoio Berti. Her kan du bestille rundvisning og olivenoliesmagning og få et overraskende treat. Olien kan købes med hjem i metaldunke og til uhyre lave priser.

Via Trasimeno Ovest 173, Perugia

Byliv i Urbino
Den vidunderligt smukke middelalderby Urbino emmer af dannelse og klasse. Byen, der i 1998 blev Unesco World Heritage, er en intakt middelalderby med bymure, der hensætter en til eventyrenes tidsaldre. Besøg Domkirken og det berømte Palazzo Ducale med Galleria Nazionale delle Marche, hvor du kan se værker af renæssance-stjernerne Tizian og Rafael. Gå tur i de rustikke gader og snup en skarp kaffe i bogcaféen over for Palazzo Ducale.

Palazzo Ducale, Urbino

Nyd bylivet og historien i den smukke middelalderby Urbino.

Strandene ved Conero
I kort afstand fra Marches hovedby Ancona ligger halvøen Conero med regionens smukkeste og naturskønneste strande som Vela og Sassi Neri. Hvide klipper, koboltblå bølger og oleandertræer med lysrøde blomster gør denne kyststrækning til et unikt badeområde.

Parcedelconero.org

Sandet er blødt, og vandet lokker på Coneros strande.

Berømte drypstenshuler
Uden for landsbyen Genga ligger en række drypstenshuler så store, at selv Milanos Domkirke kan stå i den største af dem. Le Grotte Di Frassassi blev formet for 1,4 milliarder af år siden og er en betagende verden for sig. En guidet tur varer 75 min. og koster 15,50 euro pr. person.

Largo Leone XII 1, Genga

Riviera delle Palme
San Benedettos strand strækker sig langt og gyldent langs Adriaterhavet. Promenaden er flankeret af høje palmer, og San Benedetto har en hyggelig gammel bydel med lækre butikker og små piazzaer. Lej parasol og liggestole på en af strandbarerne, hvis du er til la dolce vita.

Viale Marconi, San Benedetto del Tronto

Trekking i naturen
Et af de store musts i det nordlige Marche er en vandretur gennem passagen Gola del Furlo. Her kan du trave gennem vild, uberørt natur, mens ørne flyver forbi over dit hoved. Helt mod syd og sydøst har regionen på det seneste været plaget af jordskælv, så tjek det lokale turistkontor for anbefalinger, hvis du vil i den retning.

Gola Del Furlo, Via Flaminia 63, Acqualagna

Ascoli Piceno
Den mere end 2.000 år gamle by, hvis middelalder-centrum er stort set intakt, er en overset juvel i rækken af smukke italienske byer. Besøg den smukke Piazza del Popolo, nyd et måltid på Café Meletti i hjørnet, besøg den flotte domkirke, og oplev det ægte Italien, hvor gammelt møder nyt, og hvor italienerne lever deres liv.

Piazza del Popolo, Ascoli Piceno, Quintanadiascoli.it

Sådan kommer du rundt

Der findes offentlig transport i form af busser og tog i Marche, men de helt store overraskelser venter, når du vover dig væk fra alfarvej ud i regionens grønne og bjergrige landdistrikter og ned til små hemmelige strande. Derfor er det alfa og omega at køre i egen eller lejet bil på ferien i Marche. Foretrækker du alternativer til bilferie, så tjek busser på Adriabus.eu og tog på Trenitalia.it.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide