Årets ord 2013
Foto: Alamy

Årets ord 2013

Her er årets ord 2013

Årets ord er selvfølgelig "selfie".

Ifølge en pressemeddelelse fra Oxford University, viser en undersøgelse foretaget af redaktørerne ved Oxford Dictionaries, at brugen af ordet er steget med hele 17.000 procent det seneste år, hvilket har sikret "selfie" pladsen som årets ord.

Selfie dækker over betegnelsen for et billede, en person har taget af sig selv ofte med en smartphone og gerne delt via sociale medier.

Mere end 10 år gammelt
Selvom det først blev optaget i ordbogen i England i august 2013, har det eksisteret i mere end 10 år. Allerede i 2002 optrådte det i et australsk online forum. Udbredelsen af ordet i det engelske sprog begyndte så småt da billedportalen "Flickr" oprettede selfie som et tag til brug af emnekategorisering af billederne. Men det har først været i 2012 at det for alvor blev en del af mainstreamkulturen og brugt på de gængse sociale medier.

Her på siden har vi også tidligere skrevet om begrebet eksempelvis her, hvor du kan lære lidt mere om, hvad dit selfie siger om dig.

Om "selfie" også bliver årets ord 2013 her i landet er endnu uvidst. Det forklarer Eva Skafte Jensen, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn, til DR Kultur:

- Selfie kunne være en god kandidat. Dels er det oppe i tiden, og dels er det et nyt ord. Blandt sprogfolk bliver der snakket om ordet, men samtidig bliver det også snakket om af almindelige mennesker, hvilket er endnu vigtigere, siger hun.

Endnu ikke i ordbogen
Om det ender med en permanent plads i den danske retskrivningsordbog er endnu ikke besluttet, forklarer seniorforskeren til DR Kultur:

- Normalt kommer nye ord ikke i retskrivningsordbogen, før de har fået en fast udbredelse. Vi har mange døgnfluer og ord, som er meget brugt og oppe i tiden, men som meget hurtigt svinder bort igen. Men hvis det viser sig, at selfie bliver en del af almensproget gennem længere tid, er det absolut muligt, at det kommer med i retskrivningsordbogen, siger Eva Skafte Jensen.

På listen over nominerede ord i England var også et andet ord, der den seneste tid har skabt debat og sjove videoer på sociale medier; "twerking", som Miley Cyrus for alvor fik udbredt med sin optræden ved MTV Video Music Awards 2013.

LÆS OGSÅ: Det siger dine selfie-billeder om dig

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur