Cykelruter i Danmark
Foto: Getty Danmark byder på fantastiske cykelruter. Så hop med familien på cyklen og nyd den danske sommer på to hjul.

Oplev den danske natur på to hjul: Her er de gode cykelruter

Hvor går (cykel)turen hen? Nyd sommeren på to hjul og oplev Danmark fra en anden side, når du cykler fra by til by, havn til havn og skov til skov. ALT.dk har samlet nogle af de bedste cykelruter herhjemme.

Danmark er et af de bedste lande i verden at cykle i.

Over hele landet finder du asfalterede og afmærkede cykelruter, der gør det nemt – og billigt – at opdage den smukke, danske natur.

Og så gør det da heller ikke noget, at cykling er godt for både miljøet og sundheden. Undersøgelser viser, at folk, der cykler – med god fart - i gennemsnit lever 4-5 år længere, end dem, der ikke gør. Så få plus på klima- og sundhedskontoen og nyd den smukke danske (sommer)natur på to hjul.

Læs også: Skal du på vandretur? Her er de bedste ruter og gode råd til vandring i Danmark

ALT.dk har samlet nogle af de mange flotte cykelruter, du kan begive dig ud på over hele landet. God cykeltur!

Sjælland

Stevns-Klint-pic.jpgOplev Stevns Klint, der er på UNESCO's verdensarvliste, når du cykler rundt på smukke Sydsjælland. Foto: Getty

Havneringen - København:

Plejer du også bare at ræse afsted gennem de københavnske gader uden at ænse, hvor smuk byen egentlig er? Denne sommer kan du med god grund tage på cykeltur i hovedstaden. I 2016 åbnede den nye cykelrute Havneringen i København. Den går fra Nyhavn i nord til Sluseholmen i syd. Ruten er 13 km. lang, men kan deles op ved at tage genveje over de mange broer, der forbinder hovedstaden. Se mere her.

Stevns Klint:

Er du klar på en længere og naturskøn cykelrute, skal du cykle ved Stevns Klint. Området er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, og på den knap 40 km. lange tur kommer du forbi alt fra fiskerbyen Rødvig og Stevns Fyr til Koldkrigsmuseum Stevnsfort og Højerup Gl. Kirke. Hvis du synes, at 40 km. er til den lange side, kan du også cykle en kortere tur på 22 km. Læs mere her.

Nordkyststien: 

Nyd den smukke udsigt og de dejlige badebyer på Nordkyststien i Nordsjælland. Turen går fra Hundested til Helsingør og tager dig bl.a. forbi den smukke kyststrækning med huse, der næsten er ved at tippe ned i vandet, og det kulturhistoriske Kronborg Slot. Ruten er ca. 65 km. lang. Læs mere her.

FynÆrø-pic.jpg

Ærø er oplagt at tage på cykeltur på. Den lille ø rummer alt fra smuk natur til skønne byer. Foto: Getty

Østersøruten:

Denne rute er Danmarks længste nationale cykelrute, der tager dig på ø-hop i det fynske øhav. Ruten forbindes af fem færgeforbindelser og otte broer – og du kan cykle over dem alle bortset fra Storebæltsbroen. Ruten er i alt 820 km. lang, men hvis du kun har en weekend at cykle i, kan du med lethed forkorte ruten og starte i fx Svendborg. Herfra kan du cykle til Bøjden og tage færgen til Fynshav på Als. Hop herfra på en anden færge til Søby på Ærø. Fra Ærøskøbing sejler færgen tilbage til Svendborg. Læs mere her.

Odense-Svendborg:

Denne knap 60 km. lange cykelrute tager dig gennem det fynske, hvor du ser alt fra istidslandskab og smukke bakkeskråninger til museer og slotte. Det er en god familierute, da der er gode muligheder for at gøre hold på vejen og besøge museer eller sejle ved Svendborgsund. Læs mere her.

Ærø:

Ærø er Danmarks mindste ø-kommune med knap 6.000 beboere. Men selvom øen er lille, rummer den smuk natur og fine byer med brostensbelagte gader og fredede huse fra det 17. og 18. århundrede. På den 60 km. lange cykelrute følger du øen rundt langs kysten, hvor du bl.a. kommer forbi mange hyggelige og pittoreske landsbyer og havne og dejlige badestrande. Læs mere her.

Jylland

Vadehavet-pic.jpgVadehavet med dets klisterede havbund skal opleves, hvis du cykler langs den danske vestkyst. Foto: Getty

Vestkystruten:

Danmarks nationale cykelrute 1 hedder Vestkystruten – og det er ikke uden grund. Den 560 km. lange rute tager dig gennem den kontrastfyldte og vilde danske natur fra nord til syd. Du cykler gennem hederne, markerne og marsken, skovene og klitterne. Du ser Danmarks mange farver, fra de dybgrønne skove og gule marker til det vilde, blå Vesterhav. Og så kommer du også forbi Vadehavet, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Ruten er en af Danmarks længste skiltede cykelruter, så frygt ej: Du farer ikke vild. Læs mere her.

Ringkøbing Fjord:

Hvis du gerne vil opleve den vestjyske natur fra sin bedste side, skal du tage turen rundt om Ringkjøbing Fjord. Hele ruten er næsten 100 km. lang, så sæt et par dage af til at nyde cykelturen. Undervejs kommer du bl.a. forbi den lille fiskerby Hvide Sande, der ligger ud til det fantastiske Vesterhavet, du kommer forbi den storslåede natur ved Bagges Dæmning, Skjern Enge og Skjern Å. Her kan du cykle på et fint netværk af stier og undervejs se ænder, gæs og svaner. I Skjern Å lever desuden Nordeuropas eneste oprindelige og vildtlevende laksestamme, Skjern Å-laksen, som kan veje over 20 kilo. Læs mere her.

Djursland:

På Jyllands næse, Djursland, kommer du igennem forskellig slags natur med både kyststrækninger, skove og bakker, og så cykler du også igennem større og mindre byer – og selvfølgelig Mols Bjerge. Ruten er en del af den nationale rute, Østkystruten, der er over 680 km. lang fra Sønderjyllands østkyst hele vejen op til Skagen i Nordjylland. Læs mere her.

Grænseruten:

Lær danmarkshistorien bedre at kende, når du tager turen langs den dansk-tyske grænse. Grænseruten er lidt over 130 km. lang, men kan nemt forkortes, blandt andet ved at tage Nordsø-Østersø-ruten, som ”kun” er 66 km. Ruten krydser både grænseruten, Nordsøruten, Hærvejen og flere danske og tyske cykelruter. Se mere her og her.

Bornholm

Årsdale-pic.jpgBormholm er smuk! Nyd f.eks. turen fra Svaneke til Snogebæk, hvor du cykler langst kysten og kommer forbi fine Årsdale og Nexø. Foto: Getty

Bornholm rundt:

Oplev solskinsøen på to hjul, når du langs kysten følger den lidt over 100 km. lange rute. Det er Danmarks korteste nationale cykelrute og kan klares på en dag. Men vil du gerne have tid til at stoppe op og nyde de mange flotte rundkirker, hyggelige byer og de særlige, bornholmske klippelandskaber, kan du planlægge at cykle Bornholm rundt på et par dage med overnatninger i sheltere eller telte. Vær klar på at bruge benmusklerne, for terrænet er af og til kuperet. Læs mere her.

Rønne-Helligdommen og Robbedale-Årsdale:

Er du til lidt kortere cykelture på Bornholm, kan du både tage turen fra Rønne til Helligdommen, som er på knap 19. km., eller turen fra Svaneke til Snogevæk, som er knap 16 km. Begge ruter giver dig en god mulighed for at opleve den unikke bornholmske natur.

Kilde: Cyklistforbundet, Visit Danmark, Denmark By Bike, Bornholm Info

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykling og Sommer