Kærlighed Kender Ingen Grænser
Foto: Mislabel/ UIP | (Rosamund Pike) som Ruth Williams og (David Oyelowo) som Seretse Khama

Film: Kærlighed Kender Ingen Grænser

Historisk film om et blandet ægteskab er (mindst) ligeså aktuel i dag

Sponseret indhold Af 03.mar.2017 Livsstil

Ligeså fantastisk og lyserød forelskelsen kan føles, ligeså kompliceret og uoverskuelig kan den føles. Måske har du selv prøvet det;

Ferieflirten, der alligevel endte med at kile sig ind som et dybt kærlighedssavn, venindens lidt for dejlige kæreste, eller måske faldt du for ham den ældre mand, hvor bare tanken om at skulle introducere ham for mor og far kunne få tæerne til at krumme.

For sagen er jo den, at vi ikke selv bestemmer, hvem vi forelsker os i. Det gør vores urhjerne – om vi vil det eller ej! Urhjernen er den mest primitive del af hjernen. Den styrer helt basale funktioner i kroppen som vejrtrækning, hjertepuls, vågenhed og altså også forelskelsen.

Den engelske instruktør, Amma Asantes, nye film ’Kærlighed Kender Ingen Grænser’ handler på sin vis om en den slags ukontrollerbar kærlighed, der ikke kan eller vil lægges bånd på - selvom alt fra fædre, onkler, afrikanske nationer og et britisk imperium prøver at gøre netop det.

Filmen er baseret på en utrolig, men ikke desto mindre sand, historie om den engelske kontorassistent, Ruth Williams, og den jurastuderende og botswanske høvding, Seretse Khama. De mødes til et dansebal efter krigen i 1940’ernes London og forelsker sig hovedkulds i hinanden.

Men som det jo hører sig til med de allerstørste kærlighedshistorier, skal det ikke være nemt. Både Ruths far og Seretses onkel, hvor sidstnævnte fungerer som midlertidig regent i Botswana, gør sit for at obstruere kærligheden mellem de to. Det kunne jo næsten forventes, når man har tiden in mente. Men det er historien om Ruth og Seretses kærlighed, og den rolle som deres kærlighed kom til at spille på internationalt og politisk plan, der gør filmen og historien til en unik kærlighedshistorie.

Mislabel/ UIP

Deres ægteskab var på det tidspunkt i direkte konflikt med Sydafrikas – det meget indflydelsesrige naboland til Botswana – nye love om apartheid (raceadskillelse ved lov). Og da Seretse og Ruth kort tid efter deres første møde i London giftede sig og rejste hjem til Botswana, fik det både de Sydafrikanske myndigheder, Botswanas befolkning og ikke mindst det britiske imperium til at se rødt.

Det er her at ’Kærlighed Kender Ingen Grænser’ for alvor bliver til en historie om kærlighed uden grænser.

Se traileren for filmen her. Artiklen fortsætter under videoen...

 

  Filmen har premiere d. 9. marts 2017 – se den i biografen her.

  Mere end hvert syvende ægteskab er blandet i dag 

  Selvom filmen udspiller sig i 1940’ernes London og Botswana, og involverer en større international diplomatisk krise, så har 'Kærlighed Kender Ingen Grænser' fortsat en stor – hvis måske ikke større – relevans for samfundet i dag.

  Ifølge Danmarks Statistik så vi i 2012 den største andel af blandede ægteskaber i over ti år i Danmark. Det skyldes ifølge Lisbet B. Knudsen, professor og forsker i demografi og familiestrukturer ved Aalborg Universitet, en stigende globalisering.

  - I dag studerer, arbejder, rejser og kommunikerer stadig flere mennesker på tværs af landegrænser. Derfor er det en helt naturlig konsekvens, at flere blandede kærlighedsforhold mellem mennesker opstår, sagde hun til Berlingske.

  Demograf, Hans O. Hansen, sagde til avisen, at befolkningssammensætning fremover helt sikkert vil blive ”endnu mere kulørt” – og at udviklingen går forholdsvist hurtigt.

  Konsekvensen bliver, at der kommer flere og nye traditioner og skikke til. Nogle vil smelte sammen med de danske traditioner, mens andre med tiden vil gå ind og overtage dem helt.

  Mislabel/ UIP

  Kærligheden kan overvinde alt

  Og det er måske især sidstnævnte scenario, der hos nogen forældre og veninder kan vække bekymring, hvis man en dag forelsker sig i en mand med en kultur og religion, der ligger et godt stykke fra den, man selv er opvokset med.

  Her fungerer filmen dog som en forfriskende påmindelse om, at selvom kærligheden måske nok kan byde på alverdens komplikationer – om det så gælder kultursammenstød, sammenbragte familier eller ’nørden’, som du for guds skyld aldrig havde set dig selv ende op sammen med – så overvinder kærligheden alt, hvis bare vi tør den.

  Skuespilleren David Oyelowo, der spiller Seretse Khama i filmen, siger det måske allerbedst selv;

  -For mig handler ’Kærlighed Kender Ingen Grænser’ ikke om et blandet ægteskab. Den handler om styrken i kærligheden mellem to mennesker, når hele verden omkring én har en mening, som går stik imod disse menneskers kærlighed, og som så alligevel finder en måde at navigere i den situation på.

  Foto: Mislabel/ UIP
  Amma Asante

  Amma Asante er instruktøren bag ’Kærlighed Kender Ingen Grænser’. Hun er britisk med ghanesiske aner. På både et fagligt og personligt plan ligger filmen hende nær. Hendes sidste film, ’Belle’ fra 2013, havde også kultursammenstød og en indlejrede racisme i samfundet som omdrejningspunkt, mens Amma Asante i dag selv lever i et såkaldt blandet ægteskab med en hvid (og sågar, dansk) mand.


  Henter...