Portræt af Elizabeth Taylor

Foto: Catherine Opie

Portræt af Elizabeth Taylor

Hjem til Elizabeth Taylor: “Store piger har brug for store diamanter”

Hollywood-divaen omgav sig med mænd ogdiamanter – og falmet silke, puffede puder og et hav af spejle. Fotografen Catherine Opie blev inviteret ind i hendes allerhelligste, og Eurowoman har fået lov til eksklusivt at vise et udvalg af billederne, der lige nu kan opleves på udstillingen Illumination på Louisiana. Træd ind på de bløde tæpper i Elizabeth Taylors sidste hjem, der gemmer på dyrebare historier.

Adressen er 700 Nimes Road, Bel Air, Los Angeles. Palmerne kaster takkede skygger på den snoede vej, og der, hvor den slår et af sine knæk, ligger Elizabeth Taylors sidste hjem.

LÆS OGSÅ: Eksklusivt interview med Susan Sarandon: "Man skal leve, ikke blot eksistere"

Den amerikanske kunstfotograf Catherine Opie kører for første gang ind gennem portene i november 2010. I døren bliver hun budt velkommen af Elizabeth Taylors assistent Tim Mendelsohn, der viser hende rundt i skuespillerindens grandiose hus.

- Mrs. Taylors hjem var elegant, men simpelt. I californisk ranchstil med lyseblå og lavendelblå tæpper og en skinnende turkis pool i Bel Airs bjerge. Jeg sad på sofaen og drak en iskold Coca-Cola serveret på en sølvbakke, siger Catherine Opie, der gennem seks måneder undersøgte Elizabeth Taylors hjem med sit kamera for at kunne portrættere stjernen gennem sine ejendele.

Catherine Opie fik aldrig mulighed for at møde hovedpersonen, for i midten af fotokunstprojektet blev skuespillerinden indlagt med hjerteproblemer, og i marts 2011 døde hun som 79-årig. Blandt sine 3.000 billeder valgte Catherine Opie 50, der lige nu kan ses på Louisianas udstilling Illumination indtil 11. september – og et udpluk af dem her på siderne. Fotos, som afbilder et hjem, der dufter tørt af pudder og et hengemt Hollywood-liv.

Elizabeth Taylor fik vasket sit elfenbenshår i sit påklædningsværelse. Elizabeth Taylor holdt af blomster, trykt på stole og af de levende i vindueskarmen og dem ude i haven. Elizabeth Taylor satte gerne sine fødder i kulørte cowboystøvler og pastelfarvede Chanel-sko og pyntede sig med diamanter, der ville frem i verden. Hun omgav sig med hatteæsker, Dior-tasker, røde børnesko, puffede puder, hvide hunde i porcelæn og glas og ramme, Oscar-statuetter, parfumer, læbestifter og makeuppensler, lavendelfarvet silke som hendes egne øjne, Andy Warhol-kunst og sine børnebørns skriblerier.
En måned inden Elizabeth Taylors død interviewede Kim Kardashian hende til Harper's Bazaar.

Kim Kardashian: - Du er mit idol. Men jeg er seks ægtemænd og en del store smykker bagud. Hvad gør jeg?

Elizabeth Taylor: - Jeg har aldrig planlagt at erhverve en masse juveler eller en masse mænd. Livet er bare gået sin gang, ligesom det gør for alle andre. Jeg har været ekstremt heldig i mit liv, fordi jeg har oplevet den store kærlighed, og selvfølgelig er jeg den midlertidige indehaver af nogle fantastisk smukke ting. Men jeg har aldrig følt mig mere levende, end når jeg har iagttaget mine glade børn, eller når jeg har set en stor kunstner arbejde, og aldrig rigere, end da jeg scorede en stor check til bekæmpelse af aids. Følg din passion, følg dit hjerte, og det, du har brug for, vil komme til dig.La scandale!
Elizabeth Taylor var passioneret omkring mænd og smykker. Hvem er ikke det? Hun var gift otte gange med syv forskellige mænd. To gange med skuespilleren Richard Burton, som hun indspillede 10 film med, bl.a. Cleopatra fra 1963, og Hvem er bange for Virginia Wolf? fra 1966, som hun modtog den ene af sine to Oscars for. Hver gang de bookede sig ind på et hotel, skulle de, efter sigende, også booke værelset på etagen over og under, så ingen kunne følge med i deres liv og lyde. Om det var sex eller skænderier, vides ikke.

- Jeg har kun haft sex med mænd, jeg har været gift med. Hvor mange kvinder kan sige det samme? har Elizabeth Taylor sagt.

Fair nok.

Det er også de færreste, der får en 69 karat diamant, og for den tilnærmelsesvis diamant-uvidende kan vi afsløre, at det er en helt igennem i orden diamant. Det var Richard Burton, der købte den ovale sten til sin hustru i 1969 for 1,1 mio. dollars. Elizabeth Taylor mente nu nok, at stenen var for tung til at bære i en ring, så hun fik den lavet til en halskæde, som kunne dække det ar, hun havde fået efter en lungebetændelse, der endte i operation ved halsen. Ud over Taylor-Burton-diamanten begavede han også Elizabeth Taylor med La Peregrina-perlen, der tidligere har været ejet af europæiske konger og dronninger, og som hun fik i valentins-gave. Men diamanten og perlen følte sig langtfra alene i smykkeskrinet, der indeholdt adskillige andre kostbare smykker. Guld og glimmer var hun også iført, da hun spillede Cleopatra, hendes mest ikoniske rolle, i 1963. Da hun landede rollen, var hun den højest betalte skuespillerinde i den dyrest producerede film til dato. Hun fik en million dollars for at spille egyptisk farao.

- Hvis nogen er dum nok til at tilbyde mig en million dollars for en film, er jeg i hvert fald ikke så dum, at jeg siger nej, har Elizabeth Taylor sagt.

Fair nok.

Det var under optagelserne til Cleopatra, at hun mødte Richard Burton, og de to indledte en affære.

- Jeg kan virkelig ikke huske særlig meget fra Cleopatra. Der var gang i så meget andet, har Elizabeth Taylor sagt om filmen og det, der omgærdede den.

Der var gang i en del, for de var begge gift. Elizabeth Taylor med skuespilleren Eddie Fisher, som hun havde mødt under optagelserne til ikke for penge fra 1960, som hun i øvrigt fik en Oscar for. Richard Burton med skuespillerinden Sybil Williams. Richard Burton døbte hele miseren La scandale.

Elizabeth Taylor fik to sønner med manden Michael Wilding, Michael Howard Wilding og Christopher Edward Wilding. En datter med Mike Todd, Elizabeth Francis Todd, som blev kaldt Liza. Med Eddie Fisher igangsatte Elizabeth Taylor adoptionen af datteren Maria, som Richard Burton senere adopterede, hvorfor hun kom til at hedde Burton til efternavn.

Kaftan-kvinden
På femme fatalens CV er der listet mere end 70 film- og tv-produktioner inklusive klassikerne Kat på et varmt bliktag fra 1958, hvor hun spillede over for Paul Newman, En plads i solen fra 1951, Det gyldne træ fra 1957 og Pludselig sidste sommer fra 1959, og hun har lagt stemme til en tegnet udgave af sig selv i The Simpsons i 1989.

Elizabeth Taylor har spillet over for pæne mænd som Marlon Brando, James Dean, Paul Newman og Montgomery Clift. Men derfor kan man jo godt drømme om flere. Hun kunne godt have tænkt sig at spille over for Johnny Depp og Colin Farrell. Langt tidligere, inden hun begyndte at drømme om mænd, startede hendes skuespilkarriere. Som niårig blev hun opfordret til at gå til en casting hos filmselskabet Universal Pictures af en ven af familien og fik kontrakt med det samme.

Hendes første større rolle var i Lassie vender hjem fra 1943, men hun brød for alvor igennem i rollen som Velvet Brown i National Velvet fra 1944, hvor hun spillede over for Mickey Rooney. Elizabeth Taylor var kun 12 år gammel. Stilen har altid været sikker, fra hun i 50'erne bar kjoler, der fremhævede hendes timeglasfigur og nøgne skuldre. I 60'erne gjaldt det leopardpels og små sæt med matchende jakke og pencilskirt. 70'erne stod på flagrende kaftaner og i 80'erne skulderpuder og pailletter. Man kunne altid være sikker på, at Elizabeth Taylor gav den alt, hvad den kunne trække.

Kim Kardashian: - Hvad er dine favoritlook på og uden for scenen?

Elizabeth Taylor: - Jeg elskede Edith Head-lavendelkjolen, som jeg bar til Oscar-uddelingen i 1970. Den var designet ud fra Taylor-Burton-diamanten. Nogle af Cleopatra-kostumerne var sjove, de havde tråde af ægte guld, og efter filmen bar jeg dem som aftenkjoler. Jeg elskede også nogle af de fantastiske kaftaner, jeg havde på i 60'erne og 70'erne med store solbriller og kæmpestore smykker. Jeg elsker at være afslappet og komfortabel, men jeg elsker også glamouren ved at bære smykker hele tiden.

Elizabeth Taylor havde sans for at dyrke Hollywood-glamouren og næse for at skabe dufte til kvinder, der gerne ville have lidt af femme fatalens overdådighed. Hun lancerede en række dufte, bl.a. Passion og White Diamonds og yderligere tre afarter af Diamonds-duften. Selv i sine sidste år, da skuespillerinden sad i kørestol og led af hjerteproblemer, klædte hun sig i glimtende smykker, store pelse og røde læber.

Fair nok.

LÆS OGSÅ: Casper C. og Isabel: "Der er kun ét problem i aldersforskellen"

LÆS OGSÅ: Lily Allen: "Det smukke er, at jeg kan bidrage til moden uden at risikere at miste mit hus"

LÆS OGSÅ: Frank Hvam: "Jeg er en grubler mere end en jubler"

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur