Ida Auken: ”Jeg har kaldt mig Ida Nielsen, fordi jeg ikke ville defineres af mine forældre”

Foto: Peter Nørby

Ida Auken: ”Jeg har kaldt mig Ida Nielsen, fordi jeg ikke ville defineres af mine forældre”

Da nu 40-årige Ida Auken var ung, ville hun for alt i verden ikke gå i sin mors fodspor og blive politiker. Men det politiske engagement indhentede hende, og hun fandt sin egen måde at være politiker på. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

- Jeg havde år, hvor alt handlede om at være ung teenager, og hvor jeg kun gik op i makeup, fester og håndbold, siger politikeren Ida Auken, der i sin ungdom gjorde alt for at frigøre sig fra sine forældre. Hun gik ikke op i politik, og hun var ikke engageret i samfundet, og hun valgte at bruge sin fars meget almindelige efternavn i stedet for sin mors karakteristiske politikernavn.

- Der var år, hvor jeg ikke kaldte mig Ida Auken, men Ida Nielsen, fordi jeg ikke ville defineres af mine forældre. Men jeg fandt ud af, at jeg brugte for mange kræfter på ikke at ville ligne dem, fortæller hun til ALT for damerne.

Siden fandt Ida Auken ud af, at det ikke behøver at være et nederlag at ligne sine forældre.

– Jeg har fundet ud af, at man ikke kan løbe fra sin historie. Det er de små skridt, man tager for til sidst at finde ud af, at det er okay at ligne sine forældre på nogle områder og så alligevel bare være sig selv, fortæller hun.

En anden politiker end sin mor

Den politiske interesse kunne ikke fornægtes hos Ida Auken. Da hun en dag blev slået af tanken om, hvor dårligt vi mennesker behandler miljøet og den jord vi lever på, vidste hun, at der ikke var nogen vej udenom: Hun blev nødt til at gøre noget ved det.

- Derfor gik jeg ind i politik, på trods af at jeg hele mit liv havde sagt, at jeg i hvert fald ikke skulle være politiker, siger Ida Auken i interviewet. Men selvom hun ikke kunne fornægte sine rødder, og endte med at gå ind i politik, var det vigtigt for hende, at hun ikke blev en politisk kopi af sin mor.

- Hen ad vejen har jeg fundet min egen vej og min egen måde at lave politik på. Vigtigst var måske, at jeg fandt ud af, at jeg er en anden type politiker end min mor. Jeg skiftede parti og gik væk fra der, hvor det hele begyndte – som var samme sted som min mor, fortæller hun.

I dag har Ida Auken selv fået børn, og det har gjort, at hun nu kan se historien gentage sig.

- Jeg er fascineret af, at mine børn ikke ligner mig mere, end de gør. De er små selvstændige mennesker med egen vilje og egen måde at gøre tingene på. Og det er så utroligt sjovt og overraskende, siger hun.

Læs hele interviewet med Ida Auken i denne uges ALT for damerne, som er på gaden i dag. Her fortæller hun blandt andet om sin tid som hospitalspræst og sit bløde punkt, som er hendes to sønner.

Ida Auken, 40

Folketingsmedlem for Radikale Venstre siden 2014.

Cand.theol. i 2006.

Folketingsmedlem for SF 2007-2014, miljøminister 2011-2014.

Datter af politiker og præst Margrete Auken (SF) og niece til tidligere Socialdemokratisk formand Svend Auken.

Gift med Bent Meier Sørensen, som er professor på CBS og mor til Niels på 7 og Simon på 4 år.

Aktuel med bogen ”DANSK – et værdipolitisk manifest”

Kilde: ALT for damerne

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Politik, Kendte og Forældre

610x200_woordy_dmjpg.jpg