Karen Simonsen
Foto: Josephine Svane Karen Simonsen om, hvad der giver hende blod på tanden.

"Uanset hvor hård verden er imod dig, kan du altid finde en løsning"

Designer Karen Simonsen om at være ved at miste sin forretning, om at være perfektionist og om at udvikle sig i modvind.

Hvilken anden kvinde har inspireret dig?
– Der er rigtig mange... Alt fra Jane Birkin til min bedstemor og min yndlingsforfatter Karen Blixen, som jeg er opkaldt efter. Min mor har været ulandsfrivillig i Afrika næsten hele mit liv, og jeg har besøgt hende mange gange i Afrika. Karen Blixens store passion var også Afrika, og jeg har læst mange af hendes bøger.

Hvornår vidste du, hvad du skulle bruge dit liv på?
– Det gjorde jeg i en tidlig alder. Da jeg var 10-11 år, begyndte jeg at sy mine første mælkedrengestribede klapbukser. Jeg fik min bedstemors symaskine med et håndtag i siden. Det var en alternativ symaskine. Sidenhen besøgte jeg min mor i Afrika, hvor jeg designede de første stykker tøj til afrikanske skoleuniformer.

Hvad vil du aldrig give penge for?
– Jeg vil aldrig give penge til noget, som indirekte eller direkte støtter umenneskeligheder.

Hvilket stykke tøj vil du aldrig skille dig af med?
– Der er mange, men de første styles fra Karen by Simonsens kollektion. Der var en skindkjole, jeg havde på på catwalken, da jeg lancerede min første kollektion til modeugen. Det var ekstremt presset op til lanceringen, for 24 timer inden lanceringen brød investorerne vores aftale. Jeg gik fra at have det sådan "juhu, vi har masser af muligheder" til "nå, så har vi ikke 10 millioner i banken – vi starter forfra". Alle kimede mig ned og var spændte på at se, hvad jeg havde fundet på midt i krisen. Den skindkjole minder mig om, at uanset hvor hård verden er imod dig, kan du altid finde en løsning.

LÆS OGSÅ: "De mest betydningsfulde ar er dem, vi ikke kan se"

Hvis du kunne ændre én ting ved dig selv, hvad skulle det så være?
– Min perfektionisme. Det er en egenskab, jeg både elsker og synes er svær. Det er et krav for mig, at alt skal være perfekt, men det gør også, at jeg er min egen værste fjende.

Hvad skulle titlen på din selvbiografi være?
–"Now". Det, der er så spændende ved selvbiografier, er, at de handler om, hvor man er lige nu. Som tiden går, romantiserer man ofte fortiden – eller det modsatte – gør den mere dramatisk og uhyggelig. Hvis jeg skulle lave en selvbiografi, ville den være baseret på det, jeg oplever lige nu.

Hvad er din største succesoplevelse indtil nu?
– Den dag, jeg lancerede Karen by Simonsen. Men selvfølgelig også, da jeg fik min datter. Der forsvinder ens ego og nogle andre værdier træder i kraft.

Hvad kan gøre dig trodsig?
– Noget, der kan gøre mig allermest grrr, er manglen på næstekærlighed blandt os, der lever i et ressourcestærkt samfund. Vi vil gerne tegne et billede af, at vi er næstekærlige og kan rumme alle mennesker og alle former for holdninger og værdier, men der kommer altid et men... og det er jo ikke en åben indstilling. Vores selvopfattelse er lidt forvrænget.

Hvad giver dig blod på ­tanden?
– Store udfordringer... jeg trives bedst, når sikkerhedsnettet er revet væk under mig. Jeg bliver inspireret af "det usikre", hvor man ikke ved, hvordan man kommer fra A til B. Jeg er aldrig i tvivl om mine målsætninger, men vejen dertil er altid den mest spændende. Jeg opsøger nye terræner, som kan være farlige, men det tænder mig. Når der ikke er et sikkerhedsnet, skal jeg selv ud og opsøge ny viden og blive klogere. Jeg kan godt lide ikke at vide mig sikker, for så skal man virkelig kæmpe for sagerne. Man kan mærke, man er i live. 

Karen Simonsen, 50

Designer og stifter af mærket Karen by Simonsen. Har 25 års jubilæum som designer og udkommer i den anledning med The Icon Collection.

Se, hvad vi ellers skriver om: Design og Interview