Irland voldtægt g-streng
Foto: Kerry Gordon via Twitter/@kerrymgordon Gadekunst i den irske hovedstad Dublin, efter en advokats ord i retten om en teenagepige undertøj har vakt vrede i landet.

Derfor viser irske kvinder deres g-strenge i protest mod frikendelse i voldtægtssag

En 17-årig kvindes blonde g-strengstrusser var med til at få en 27-årig voldtægtsanklaget mand frikendt i en irsk retssag. Det har efterfølgende fået tusindvis af kvinder til at dele deres trusser med ordene: This is not consent! (Dette er ikke samtykke, red.)

Kvinders undertøj er i disse dage omdrejningspunktet for store folkelige protester og en debat blandt politikerne i Irland om behandlingen af kvinder i voldtægtssager.

Protesterne er startet efter, at en forsvarsadvokat i en sag om mulig voldtægt bad juryen forholde sig til den 17-årige kvindes g-strengstrusser som en indikation på samtykke til, at hun gerne ville have sex.

LÆS OGSÅ: Thordis’ kæreste blev hendes voldtægtsmand: ”Jeg er et levende bevis på, hvad monster-myten kan gøre af skade”

I sagen sad en 27-årig mand på anklagebænken for at have trukket den ti år yngre kvinde ind i en mudret gyde, hvor de havde sex – ifølge teenagepigen mod hendes vilje.

– Udelukker beviserne den mulighed, at hun var tiltrukket af sagsøgte, og at hun var åben for at møde nogen og være sammen med nogen?, sagde forsvarsadvokat Elizabeth O’Connell ifølge The Irish Times i sin afsluttende bemærkning til juryen og fortsatte:

– I bliver nødt til at se på den måde, hun gik klædt. Hun var iklædt en g-streng med blonder foran.

Efterfølgende frikendte juryen bestående af fire mænd og to kvinder den 27-årige mand.

Men sagen har fået en stor folkelig protest til at blusse op i det katolske land.

På det sociale medie Twitter har tusinder af kvinder delt hashtaggene: #IBelieveHer (jeg tror på hende, red.) og #ThisIsNotConsent (dette er ikke samtykke, red.) blandt andet med billeder af deres undertøj.

Også rundt om i fem af landets store byer gik mange hundredvis af mænd og især kvinder i onsdags også på gaden i demonstrationer med skilte, kampråb og undertøj i hænderne, skriver New York Times

I Dublin hang kvinder deres undertøj på en tøjsnor i byens centrum. Og i byen Cork, hvor retssagen har fundet sted, gik omkring 500 mennesker på barrikaderne, og foran trappeopgangen til retten i Cork lagde kvinder deres egne trusser på rad og række i en protest.

Dagen forinden var sagen også det store samtaleemne i det irske parlament, efter at politikeren Ruth Coppinger ifølge avisen The Guardian stillede sig op under en debat og hev et par blå g-strengstrusser ud af sit skjorteærme og holdt dem op i hænderne og sagde:

– Det kan måske virke pinligt at vise en g-streng her… Hvordan tror I så, at et voldtægtsoffer eller en kvinde har det under de ubehagelige omstændigheder, hvor hendes undertøj bliver udstillet i retten?

Ruth Coppingers tale blev først mødt med tavshed.

Men den irske premierminister kommenterede sagen efter noget tid med en bemærkning om, at det ”aldrig er offerets skyld,” uafhængig af faktorer som tøj, skriver New York Times.

Se den irske politiker Ruth Coppingers tale her – hvor kameraerne dog klippede væk, da hun tog g-strengen frem, har hun efterfølgende skrevet på sin Twitter-profil:

Tidligere i år oplevede republikken Irland også store folkelige protester efter en lignende sag, hvor to irske rugbyspillere i retten i Belfast var anklaget for at have voldtaget en ung kvinde. Under sagen blev den 19-årige kvinde ifølge The Guardian krydsforhørt i otte dage og hendes undertøj blev sendt rundt i retten. Begge mænd blev frikendt.

Netop den sag foranledigede en gennemgang af, hvordan Nordirland håndterer sager om seksuelle overgreb. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sociale medier og #MeToo