Jacqueline Friis hverdagsracisme instagram
SPONSORERET indhold

Jacqueline Friis-Mikkelsen: ”Jeg er skamfuld over, at jeg har været så naiv”

Der er en særlig grund til, at Jacqueline Friis-Mikkelsen har valgt at bringe sig selv i spil i den aktuelle debat om ”hverdagsracisme”. I denne uges ALT for damerne åbner direktøren for Unique Models op om sin egen personlige historie.

Af:: Lene Lykke Hovmand og Susanne Baden Jensen Foto: Franne Voigt
19. aug. 2020 | Livsstil | ALT for damerne

– Det er kedeligt, og jeg er ked af at sige det, men det handler om opdragelse. Rundt om middagsbordene skal vi have en samtale om den kultur, vi har i forhold til at tale om andre, og vi skal lade være med at tale dårligt om andre på baggrund af udseende.

Ordene falder fra Jacqueline Friis-Mikkelsen, der er kendt som direktør for modelbureauet Unique Models.

Hun bærer nemlig selv rundt på en hård historie om at blive mødt med manglende rummelighed og respekt – alene på grund af farven på sin hud.

Men hun troede, at det hørte en anden tid til. At vi ikke længere havde ”hverdagsracisme” og forskelsbehandling herhjemme længere.

LÆS OGSÅ: Jacqueline Friis-Mikkelsen: “Kærligheden til min datter blev fordoblet, da lille Cooper kom til verden”

Dét opdagede hun dog var langt fra sandt i løbet af denne sommer, hvor racisme har været et aktuelt emne herhjemme og internationalt. I medierne kunne hun således læse historier, der lød fuldstændig som hendes egne oplevelser, da hun voksede op.

– Jeg var skamfuld over erkendelsen af, at jeg gik og var så naiv. Jeg var overbevist om, at den form for hverdagsracisme ikke længere fandtes i nogen særlig grad, og jeg følte, at jeg gerne ville have været en del af løsningen på problemet, siger Jacqueline Friis-Mikkelsen til ALT for damerne.

I en alder af 61 år har hun derfor valgt at bringe sig selv i spil i den aktuelle debat om hverdagsracisme i Danmark. For hun har indset, at der er et behov for, at vi tager den snak.

Grov mobning i barndommen

I løbet af sin opvækst oplevede Jacqueline Friis-Mikkelsen på egen krop grov racistisk mobning.

– Jeg blev råbt efter, blev kaldt neger og negersvin og blev bare drillet. Blev forfulgt i skolegården og skubbet og fik at vide, at jeg havde den forkerte farve, mine læber var for store, og min næse og mit hår var forkert, fortæller hun.

Den slags eksempler har hun nok af. Som når hun gik på Strøget i København, og alle stoppede op. Når hun blev nedstirret af alle i toget, eller når folk gik direkte hen til hendes forældre og spurgte: ”Hvor har I købt hende henne?”.

At få så meget negativ opmærksom fra så ung en alder, påvirkede Jacqueline Friis-Mikkelsen.

– Når du hører de ting mange gange, kan du ikke bevare din selvopfattelse og dit selvværd intakt selv med alverdens kærlighed hjemmefra, som jeg fik. Det sætter sig i en grad, som man ikke kan gøre sig forestilling om, hvis man ikke selv har prøvet det. Og det er svært at bygge et selvværd op på den baggrund. Du tror meget lidt på dig selv. For mit vedkommende var bare det at gå ind i et lokale en stor ting, forklarer hun.

For Jacqueline Friis-Mikkelsen er det vigtigt at understrege, at den kulturændring, hun håber på, også handler om rummelighed generelt over for alle, som kan blive opfattet som såkaldt ”anderledes”.

– På bureauet følger vi unge mennesker, fra de er 13-14 år, og jeg kan stadig blive indigneret, når mødre sidder med tårer i øjnene og fortæller, at deres døtre bliver drillet, fordi de har bøjle på tænderne, er blevet 175 cm høje som 13-årige eller har skiftet skole tre gange, fordi de er høje, rødhårede, har store fødder og/eller har en diagnose. De skiller sig ud, men kan sagtens ”fungere” i dagligdagen. Vi bliver simpelthen nødt til at være mere rummelige og forstå, at vi alle kommer med forskellige forudsætninger og fra forskellige baggrunde, lyder det fra den 61-årige direktør.

Læs hele det spændende interview i ugens ALT for damerne
– Her fortæller Jacqueline Friis-Mikkelsen også om modebranchen og diversitet, om at racismen blev mindre, da hun fik direktørjob og var gift med en kendt mand, samt om hendes to døtre, og hvad de har betydet for hendes lyst til at bringe sig selv i spil i debatten om hverdagsracisme.

ALT for damerne kan købes fra torsdag 20. august

ALT for damerne forside Jacqueline Friis-Mikkelsen.jpg

Anbefalet til dig