Jada

Foto: Bo Nymann Jadas dramatiske og farverige stil er blevet en stor del af hendes image

”Min krop kunne ikke fortsætte”: 12 ting, du (måske) ikke vidste om Jada

Hun er blevet ringet op af kronprinsessen, hendes kunstnernavn er inspireret af en sten, og så har hun en følelse af, at hun er sat på jorden for at synge. Hvor meget kender du til sangeren Jada? Bliv klogere på hende her.

Jada er efterhånden et kendt navn blandt folk. Hun er i den grad brudt igennem lydmuren og har taget lytterne med storm. Men hvor meget ved du egentlig om hende?

Vi har søgt internettet tyndt og fundet 12 ting, som du måske ikke vidste i forvejen:

1. Øjne som jadesten

Som du måske allerede ved, er Jadas borgerlige navn Emilie Molsted. Kunstnernavnet Jada kommer fra en rejse i Brasilien, fortæller hun i et interview med Dansk Musiker Forbund København:

”På rejsen begyndte en af mine argentinske venner at kalde mig Jade, fordi han synes, jeg havde en farve i mine øjne, der mindede om en jadesten. Jade på spansk staves jada, og jeg ville gerne have et kunstnernavn, der tog udgangspunkt i mig, men som ikke var mit private jeg.”

2. ”Tænk på Jada, hun ville gøre det”

Jada er tit blevet set som aktivist i forhold til kropspositivisme og seksualitet. Det er en rolle, som omverdenen har givet hende, og som hun til tider kan have svært ved at skulle leve op til. Det fortæller hun i et interview til Costume.

”Jeg forstår selvfølgelig godt, at jeg bliver opfattet som aktivistisk, fordi jeg skiller mig ud fra mængden, men jeg prøver ikke at tænke for meget på det, for så bliver jeg simpelthen for bevidst om ting, som egentlig virker naturlige for mig,” fortæller hun i interviewet og tilføjer:

”Ens krop skal frem for alt være et rart sted at bo i. Og det vil jeg gerne være en form for aktivist for at sige, for jeg manglede en, der sagde det, da jeg var teenager. Det kan være en svær tanke, at jeg er den for nogen, men det er da så dejligt at kunne være. Jeg har flere veninder, der har stået i et prøverum og hørt naboen sige: ‘Ej, jeg kan jo ikke have den her på’, og så har deres veninder sagt: ‘Tænk på Jada, hun ville gøre det.’ Det er da for fedt.”

3. Blev ringet op af kronprinsessen

Jada har i løbet af sin forholdsvis korte sangkarriere vundet mange priser, men en af de helt særlige var Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris, som hun modtog i 2019. Her blev hun til sin egen store overraskelse ringet op af kronprinsessen, fortæller hun i en artikel med DR.

”Jeg aner jo ikke, det er hende, der ringer. Jeg har aldrig været så snotforvirret i mit liv. Men jeg kunne genkende stemmen, lige så snart jeg hørte hende” siger sangeren og tilføjer:

”Det betyder også enormt meget at føle sig bakket op. Og kronprinsparret er jo en del af min nations kultur, så jeg føler mig enormt anerkendt og støttet af mit land. Det er en overraskende rørende følelse, siger Jada.”

4. Luger gerne ukrudt

Jada købte i 2019 en kolonihave for at have et sted, hvor hun bare kunne være sig selv, og hvor hun ikke skulle mærke efter hele tiden. Det siger hun i et interview med Weekendavisen.

”Jeg kunne mærke et stigende behov for også bare at ... luge. Det var et meget specifikt behov. Det kom virkelig snigende.”

5. En helt særlig stil

Da hun gik i folkeskole, og de fleste børn gjorde alt, hvad de kunne, for at blive accepteret og passe ind, skilte Emilie sig gerne ud fra mængden. Hendes påklædning har altid været noget særligt:

”Jeg havde for eksempel købt nogle rigtig seje lædersko med snørebånd på vikingemarkedet. Og så havde jeg en rigtig god islandsk sweater. Over den tog jeg et rigtig stramt læderbælte på og satte det i taljen. Og så havde jeg købt en flot vikingehat. Det var et outfit, jeg kunne finde på at have på,” fortæller hun i podcasten ”Hvem er Jada?” med Pelle Peter Jencel.

6. Droppede ud af Musikkonservatoriet

Det er ikke nemt at blive optaget på Musikkonservatoriet, men det blev Jada selvfølgelig. Dog fyldte hendes karriere mere, og hun endte med at droppe ud igen. Det fortalte hun i 2020 i et interview med JydskeVestkysten:

”Jeg har desværre ikke tid til at sidde på skolebænken, hvis jeg skal kunne fokusere på min egen musik. Det var svært at droppe konservatoriet igen, men hvis jeg ikke fokuserede, blev min musik ikke god nok. Man kan ikke alt det, man gerne vil, og det må jeg hele tiden huske mig selv på. Jeg må fokusere på, at sangene bliver så gode som muligt, og at de er så meget mig, som de overhovedet kan blive. For det føler jeg virkelig, at de er - og det skal de blive ved med at være.”

7. Ville imponere Lukas Graham

Da Emilie Molsted var 20 år gammel, gik hun og vennen Christian op til pladeselskabet Universal, fordi de gerne ville have en pladekontrakt. Uden aftale med nogen fra firmaet og uden nogen demo, som hun kunne afspille.

”Vi tror faktisk rigtig meget på det her. Vi starter hos Universal og går op og snakker med receptionisten,” fortæller hun i podcasten ”Hvem er Jada?”.

Men det gik selvfølgelig ikke. Receptionisten bad duoen om at komme igen, når de havde en aftale. Og så er det godt, at venneparret havde en plan B:

”Vi ville gå hen og synge for Lukas Graham, så vi kommer hurtigt tilbage på hesten og tænker, at vi har et skud mere i bøssen. Og så gik vi direkte ned til den gade, Lukas Graham boede på. Jeg boede nemlig overfor, det var derfor, at jeg vidste, at han boede der. Og satte jeg mig ud på min altan, indtil vi kunne se Lukas Graham kom ud på gaden. Så sang jeg lidt højere. Men så gik han bare sin vej,” fortæller hun grinende i podcasten.  

8. Jada har en særlig forbindelse til publikum

Hvis du har oplevet Jada optræde live, så har du sandsynligvis fældet en tåre selv eller bemærket, at folk omkring dig har snøftet. Jada har nemlig en særlig effekt på publikum. Hun forklarer det selv med at have en særlig forbindelse til publikum og de energier, der er i rummet imens:

”Jeg føler mig meget forbundet med publikum, når jeg optræder, og jeg føler mig forbundet under, bagud, opad og henover publikum. Alle de bittesmå celler i min krop rækker ud, og jeg føler, at jeg smelter sammen med publikum, men også med alle de iltmolekyler og energier, der er i rummet, og med det fysiske scenegulv, med himlen og med jordens kerne,” siger sangeren i et interview med Costume.

9. Jada blev mobbet som barn

Emilie voksede op i en lille by kaldet Bisserup. Her var der ikke plads til at skille sig ud, fortæller hun i podcasten ”Hvem er Jada?”

”Jeg fandt ud af, at jeg stak lidt ud fra mængden, da jeg startede i folkeskole. Både fordi at jeg havde noget pudsigt tøj på, men også fordi jeg havde en meget klar mening om, hvad jeg gerne ville have. Fra starten havde jeg det ret specielt med, hvordan jeg skulle se ud. Som overhovedet ikke lignede de andres,” fortæller hun og tilføjer:

”Jeg startede med at gå på den kommunale skole. Som var et forfærdeligt sted. Fuldstændig forfærdeligt, hvor alle var utrygge, tror jeg. Jeg blev kampmobbet, og flyttede skole til en anden kommunal skole. Hvor jeg også blev mobbet. Og så flyttede jeg igen og kom et godt sted hen”

10. Jadas <3 vifter

Jada spillede på Northside i 2019. Til koncerten havde hun fået lavet vifter med sit navn indgraveret, hvilket hun ofte bruger som rekvisit til sine shows. Men da Jada kom frem på scenen på Northside, blev hun mødt af et uventet syn:  

”Jeg kommer ud, og så er gryden bare fuld. Den udsigt, der møder mig, er hundredvis af vifter i en stopfyldt gryde. Mit livs drømmesyn. Jeg bliver forvirret over, hvor de har fået vifter fra, for jeg har selv kun bestilt nogle stykker fra en spansk dame, og jeg har slet ikke bestilt så mange,” fortæller Jada i podcasten ”Hvem er Jada?”.

Hun tilføjer:
”Jeg finder ud af, at det er to drenge, som har købt en vifte, kopieret den og printet i karton. De har printet hundredvis og delt dem ud til koncerten, og mit hjerte vil bare smelte af lykke.”

11. Jada er født til at synge

Jada er vokset op i en familie, hvor begge forældre er folkemusikere. Musik har derfor altid fyldt meget i hjemmet, og Jada selv har sunget og optrådt fra barnsben af. Og hun har altid vidst, at hun var god til det. Så god at hun som 14-årig krævede penge for sangundervisning af granvoksne mennesker.

For Jada har det føltes forudbestemt, at hun skulle blive en stor sanger:

”Det lyder måske lidt højtravende, men det føltes skæbnebestemt. Det er, som om jeg er blevet født med den viden, at jeg er her på jorden for at synge. Det her liv er et syngeliv,” fortæller hun til et interview med Eurowoman.

I et interview med Weekendavisen fortæller hun mere om sin selvsikkerhed. Her siger hun:

”Jeg kan sagtens have sådan nogle dybe tvivlstanker om, hvorvidt jeg må være her. Men det er ikke møntet på min sang. Utroligt nok ikke. Der er jeg fuldstændig sikker.”

12. Selv stjernerne kan få stress

Da alle Jadas drømme pludselig gik i opfyldelse på én gang, kunne hun ikke følge med. Hun følte ingenting efter at have optrådt på Roskilde Festival for første gang i 2018, selvom hun vidste, at det var stort.

Jada var nemlig blevet ramt af stress.

”Ingen af os vidste, hvor hurtigt det hele ville gå. Eller at jeg ville blive diagnosticeret med stress, hvilket jeg blev midt i optagelserne sidste efterår. Jeg måtte sygemelde mig og udskyde mine koncerter og min EP. Min krop kunne ikke fortsætte. Efter fire måneders sygemelding vendte jeg i begyndelsen af 2019 tilbage,” siger sangeren i et interview med Costume.

Om Jada, 28 år

  • Hendes borgerlige navn er Emilie Molsted Nørgaard
  • Født i Bisserup
  • Har senest udgivet singlen "I'm Back"
Se, hvad vi ellers skriver om: Musik, Kultur og Kendte