Skuespiller Jakob Oftebro
Foto: C More Jakob Oftebro (f. 1986) er skuespiller og aktuel i serien ”Hamilton” på C More, som kan ses fra nytårsdag. Født i Norge. Bor nu i København. Kæreste med Hannah Chocron Foldøy, som han har en datter med.

Jakob Oftebro: "De længste minutter var, da min datter skulle fødes, og lægen stormede ind..."

Skuespiller Jakob Oftebro om at drømme sig tilbage til Københavns gader i 80’erne, om at blive far og om at græde over Disney-film.

Hvad kan få dig til at bryde ud i gråd?

– Min datter. Alt ved hende gør mig enten glad eller rørstrømsk. At hun en dag skal blive voksen, er for eksempel noget af det, der kan give mig helt blank øjne. Det er vildt, hvor følsom jeg er blevet, efter jeg er blevet far. Ellers har jeg et soft spot for gode, gamle tegnefilm som for eksempel ”Aladdin” eller ”Løvernes konge”. Der er latterligt, men der er næsten ikke noget, som kan få mig til at græde så meget, som når Genie får sin frihed, men alligevel synes, det er svært at tage afsted.

LÆS OGSÅ: Timm Vladimir: Dette er det vigtigste, jeg har lært som far

Hvilken beslutning har du fortrudt?

– Jeg fortryder nok, at jeg aldrig rigtig lærte spansk, da jeg havde det i skolen. Jeg lærte kun lige præcis det allermest nødvendige, og i stedet for at være med i undervisningen valgte jeg at pjække og hænge ud med de ”seje” drenge. Det fortryder jeg den dag i dag. Men det var sgu svært at se igennem alle de ungdomshormoner, at det måske kunne være en fordel at være til undervisningen.

Hvad er det vigtigste, din mor har lært dig?

– Min mor har lært mig, at det vigtigste her i livet er kærligheden.

Hvor er du henne om 10-20 år?

– Jeg håber, jeg laver det samme, som jeg gør i dag. Forhåbentlig er jeg blevet endnu dygtigere og har en ro over og i det, jeg laver. Måske er jeg blevet gråhåret, har fået mig en lille mave, er begyndt at ryge pibe, og er blevet fodboldtræner for min piges fodboldhold.

Hvem har gjort særligt indtryk på dig?

– Jim Carrey. Han var en af dem, der virkelig gjorde, at jeg fik lyst til at blive skuespiller. Jeg tror, at jeg så ”Ace Ventura” 12 gange på vhs. Jeg lagde mig syg derhjemme og var ikke i skole i tre dage. Jeg brugte tiden på at indstudere alt ved den film, og så kom jeg tilbage som pet detective. Siden har jeg aldrig helt været den samme.

Hvis du fik 10.000 i hånden lige nu, hvad ville du så bruge dem på?

– Jeg ville give dem til Greta Thunberg. Jeg er sikker på, at hun ville forvalte dem bedre, end jeg ville, på nuværende tidspunkt.

Hvilke ord eller vendinger bruger du lidt for ofte?

– ”Hvaaad eeeeeer deeeet nuuuu, det heeeeeeeddeeeeeeeeer?”, er noget af det, som jeg siger lidt for tit.

LÆS OGSÅ: Roberta Hilarius Reichhardt: "I et halvt år var jeg bange for at være alene i min lejlighed"

Hvilket årti ville du trylle dig tilbage til, hvis du kunne?

– 80'erne i Københavns gader. Så ville jeg få mig sådan et rigtigt John Faxe Jensen-overskæg og hænge ud med Dan Turèll og Anne Linnet. Måske gå på filmskole med Lars von Trier. Der er mange ting fra det årti, som kunne være fede at opleve – og mange mennesker, som kunne være spændende at møde.

Hvad har været dit livs længste minutter?

– Mit livs længste minutter var nok, da min datter skulle fødes, og lægen pludselig stormede ind på fødestuen og sagde, at de blev nødt til at få vores datter ud hurtigst muligt, fordi hendes hjerte­rytme var begyndt at falde. De minutter, der gik, fra de kom ind, til hun var ude, er det vildeste og smukkeste, jeg nogensinde har været en del af. Men også nogle meget lange og intense minutter.

Hvilken ting ville du redde ud som det første, hvis dit hus stod i flammer?

– Jeg ville redde min kone og min datter ud som det allerførste. Jeg har ikke nødvendigvis nogen ting, jeg havde taget med, men hvis jeg virkelig skal vælge en ting, så bliver det mine polaroidbilleder. Jeg har 6.000 af dem, så jeg var nok brændt inde.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Serier og Kendte