Jennifer Aniston: "Vi er komplette med eller uden en mand og med eller uden et barn"

Jennifer Aniston: "Vi er komplette med eller uden en mand og med eller uden et barn"

Aniston langer ud efter mediernes absurde fokus på kvindekroppen.

Jenifer Aniston er træt. Hun er træt af skulle afvise overfor bekendte, at hun ikke er gravid, fordi en paparazzifotograf har fanget hende efter frokosttid med en udspilet mave. Men først og fremmest er hun træt og frustreret over det kvindesyn, mediernes fokus på hendes mave er et udtryk for.

Hun er så træt, at den ellers meget private skuespillerinde, der ikke er på sociale medier, har skrevet et blogindlæg på Huffington Post. Et indlæg, der har skabt overskrifter overalt i medieverdenen – fordi hendes budskab er stærkt, personligt og samtidig generelt – hun mener nemlig, at hendes egne erfaringer siger alt for meget om, hvordan vi ser på kvinder:

- Den objektivisering og granskning, vi udsætter kvinder for, er absurd og skræmmende. Den måde, jeg bliver portrætteret af medierne, er ganske enkelt en refleksion af, hvordan vi ser på og portrætterer kvinder generelt målt igennem et forvrænget skønhedsideal.

LÆS OGSÅ: Body-shaming: Derfor bliver de kendte kvinder angrebet

Kameraer overalt
Når Aniston hver dag forlader sit hjem med sin mand, kan de være fuldstændig sikre på, at der ligger fotografer på lur for at fange den berømte skuespiller. Og sladderbladene har i mange år haft særligt meget fokus på Anistons mave og mulige graviditet.

Hidtil har hun overlevet at være i sladderbladenes søgelys ved at sige til sig selv, at bladene er på niveau med tegneserier. Men for nylig er hun blevet opmærksom på, at bladenes virkelighed desværre har indflydelse på, hvordan kvinder bliver bedømt. Hvorvidt hun er gift og har børn bliver en faktor for, hvor god en kvinde hun er:

- Bare de resurser, der bliver brugt af pressen på at finde ud af, om jeg er gravid peger på den evige fortsættelse af forestillingen om, at kvinder er ufuldendte, ikke-succesfulde eller ulykkelige, hvis de ikke er gift og har børn [..] Her er min mening om dette: Vi er komplette med eller uden en mand, med eller uden et barn. Vi kan selv beslutte for os selv, hvad der er smukt, når det kommer til vores krop. De beslutning er vores og kun vores. Lad os tage den beslutning for os selv og for de unge kvinder i denne verden, der ser på os som rollemodeller. Lad os tage den beslutning bevidst, uden for tabloidpressens larm. Vi har ikke brug for at være gift eller være mødre for at være hele.

LÆS OGSÅ: Ung model taler ud om bodyshaming

Sladderpressen ændrer sig ikke – men vi kan
Efter mange års erfaring har hun indset, at sladderpressen ikke ændrer sig – men hun håber, at vi alle sammen kan være med til at skabe den forandring, som hun ser som absolut nødvendig – først og fremmest ved ikke at tro på det, der bliver serveret for os:

- Det, der kan ændres, er vores opmærksomhed og reaktion på de giftige budskaber, der ligger i de tilsyneladende harmløse historier, der præsenteres som sandhed og er med til at forme vores ide om, hvem vi er. Vi beslutter, hvor meget vi tror på af det, der bliver serveret, og måske en dag vil sladderbladene blive tvunget til at se verden gennem en anden, mere human linse, fordi forbrugerne er holdt op med at købe det lort.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur