Karakterræs og 12-taller
SPONSORERET indhold

"Et 12-tal i huen er ingenting, hvis du er et egoistisk menneske eller en dårlig kammerat"

Journalist Morten Pelch har et budskab til de mange unge, som lige nu føler sig pressede af 12-talshistorierne i medierne.

Foto: Mads Claus Rasmussen
22. jun. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Lige nu vrimler det i mediebilledet med historier om glade "12-talsstuderende" og elever, som har sprunget karakterskalaen med deres snit fra gymnasiernes afgangseksamener. Men der er også mange unge derude, som ikke har fået ene topkarakterer, ikke har fået hue på – og måske aldrig får det. Og de skal ikke føle sig pressede, skriver journalist Morten Pelch i et Facebook-opslag:

– Livet hverken starter eller slutter med en studenterhue, står der blandt andet i opslaget, som er gået viralt og i skrivende stund er blevet delt over 8400 gange.

LÆS OGSÅ: "Jeg var ikke Guds bedste folkeskolebarn"

– Det er skrevet på fem minutter, da jeg sad i en bil et sted i Aarhus, mens det stod ned i stænger udenfor. Jeg sad og læste alle de her historier om flotte karakterer og huer, og tænkte, at hvis jeg selv var 18 år og sad og kiggede på den her digitale virkelighed, hvor vi konstant hylder alle "succeserne", så tror jeg, at jeg ville føle, at jeg var sat af allerede, siger han.

Derfor skrev han opslaget, hvori han fortæller om sin egen vej, og alle de omveje, han måtte tage undervejs, frem til drømmejobbet som journalist på TV2 Danmark. Og den startede ikke med et snit, der sprængte skalaen – ja, faktisk blev det, med hans egne ord, kun til en "halvsløj HG-uddannelse", og "det lykkedes også kun med 2/3-dele af en HF-eksamen", som han skriver.

– Det er da fantastisk at få et flot snit eller en studenterhue, og det skal selvfølgelig fejres. Men hvis du går ud med et 12-tal i huen, men samtidig måske er en dårlig kammerat, et egoistisk menneske eller ikke hjælper folk ud af toget med barnevognen, hvad er det 12-tal så værd? Jeg er ikke ude på at starte en eller anden kulturkamp, men jeg tror bare, at vi skal forsøge at vende tilbage til et sted, hvor vi definerer os selv i vores samvær og samspil med andre mennesker, i stedet for at definere os ud fra, om vi har et snit på 12 eller en Mercedes i garagen. De ting er alle folk velundt, men vi skal bare passe på, at det ikke bliver det, der afgør, om man er en "succes" eller ej, siger han.

 

Efter at han skrev opslaget, har mange hundrede mennesker skrevet til ham i hans personlige indbakke på Facebook, ligesom mange forældre også har tagget deres børn i opslaget. Og det er han glad for:

– Det er jo lige præcis det, man har brug for at høre fra sine forældre: At det skal nok gå. At du står ikke ved "break it or make it" lige nu. Der er en ny kamp i morgen, hvor du kan tage fejl og dumme dig. Og det går nok, hvis du gør det.

Han håber, at opslaget vil få folk til at tænke over, hvad de tillægger betydning i deres liv:

– Hvis vi hele orienterer os i forhold til, hvor andre mennesker er, så taber vi. For livet er ikke et kapløb. Der er altid en, der er klogere, en, der er bedre, en, der er dygtigere eller har bedre forudsætninger end dig. Men det skal da ikke få dig til at give op, siger han og tilføjer:

– Hvis det ikke går, så går det nok alligevel.

LÆS OGSÅ: To unge mænd sagde, at Julie ikke burde have bikini på. Her er hendes svar

LÆS OGSÅ: Kendt TV-vært: Virkeligheden kan ikke leve op til filterudgaven

LÆS OGSÅ: "Jeg fandt ud af, at jeg har brug for at give slip på en masse forventninger til mig selv og mit arbejdsliv"