Skilsmisse, jul
SPONSORERET indhold

Jul efter skilsmissen: sådan gør du

Det er ikke alle, der glæder sig lige meget til juleaften. Mange skal sidde alene, eller holde jul uden deres børn, fordi børnene skal holde jul med deres anden forælder – det er en af mange konsekvenser ved en skilsmisse.

Af:: Mette Haulund
09. dec. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Det er ikke alle, der glæder sig lige meget til juleaften. Mange skal sidde alene, eller holde jul uden deres børn, fordi børnene skal holde jul med deres anden forælder – det er en af mange konsekvenser ved en skilsmisse.

Er det i år, du skal holde jul uden dine børn, så har du to valgmuligheder – du kan vælge at være ked af det, lade det fylde hele december, og mest af alt glæde dig til, at julen er overstået, eller du kan få det bedste ud af situationen og skabe nogle nye traditioner for dig og dine børn, så julen bliver lige så hyggelig og rar, som du gerne vil have den.

Hvad hjælper det, at være ked af det, trist og ulykkelig, når du alligevel ikke kan gøre noget ved det?

Skal bare overstås
Selvfølgelig gør det ondt, at traditionerne er forsvundet, at man ikke længere er en del af familien med mor, far og børn, at alle andre ser ud til at hygge sig som familie - og når følelserne er i kog, forsvinder fornuften nemt både i forhold til planlægningen og samarbejdet.

Måske fylder det også, at der heller ikke i resten af december måned er så meget tid, som der har været sammen med børnene, hvor der kan julehygges og forberedes.

I stedet for at bruge den tid, man trods alt har med børnene på en god og hyggelig måde, så ender det med at julen nærmest er noget der skal overstås, så man igen kommer ind i den vante hverdag.

Undgå dobbelt op på jul
Det vigtigste er at huske på, at børnene har en hel julemåned ligesom alle andre børn, de har dog noget af tiden hos mor og noget af tiden hos far. Hvis de skal nå det hele dobbelt, fordi man som forældre vil gøre alt det, man plejer med dem, så bliver de stressede og får ikke en god jul.

Vær derfor opmærksom på at planlægge en jul, der er bedst for børnene, IKKE hvad der er bedst for dig.

Det er dit ansvar
Skal du ikke være sammen med dine børn juleaften i år, kan det være nemt at få negative tanker som:

Julen kan være ligegyldig, når børnene alligevel ikke er hos mig.
Mon de vil savne mig lige så meget, som jeg savner dem.
Julen skal bare overstås.
Jeg er den eneste i verden, der forstår, hvordan jeg føler det.

Selvfølgelig kan man savne, og selvfølgelig kan man tænke, at det er trist, at man ikke skal være sammen med sine børn juleaften, men det er nu engang, sådan det er, hvis du er blevet skilt - og det er nu, du skal huske sætningen "Det er mit ansvar at få det bedste ud af situationen".

Undgå selvmedlidenhed!
Du kan derfor vælge tanker som:
Jeg får muligheden for at holde en helt anden jul end normalt og undgå stress og jag.
Julen bliver, som jeg gør den til.
Jeg får tid til.....
Børnene har det godt hos min eks.
Jeg skal lave nogle hyggelige juleting med børnene nogle andre dage i december.

Tænk i alternativer til en traditionel juleaften. Hvordan får du den bedste aften og lader op til, at børnene igen kommer til dig? Har du lyst til at melde dig som frivillig hos de hjemløse eller på det lokale plejehjem? Er det en idé at holde juleaften sammen med andre singler, der heller ikke skal være sammen med deres børn, eller har du mere lyst til at fejre aftenen sammen med resten af din familie?

Lad være med at få ondt af dig selv. Brug i stedet højtiden til at gøre noget godt for dig selv eller for andre. Dine børn skal nok få en dejlig jul, selvom du ikke er til stede.

Husk at livet er, som du gør det til. Jeg garanterer dig, at du får en langt bedre jul, ved at tænke positive tanker, end du gør, hvis du graver dig ned i triste tanker.

LÆS OGSÅ: Sådan får du sunde vinterbørn