Julie Ølgaard

Foto: Crystal Hardison Julie Ølgaard

Julie Ølgaard: Her er mit bedste råd mod kærestesorger

Skuespiller Julie Ølgaard om være bange for at fejle som nybagt mor, om kærestesorger og om at savne sin afdøde bror hver eneste dag.

Hvornår har du været mest bange?
– Hver dag siden jeg fødte min søn... ha ha. Det er en ny verden! Det er det vildeste og mest fantastiske at blive mor, men også det mest skræmmende. Man opdager en helt ny sårbarhed, man ikke vidste eksisterede. Pludselig er man på helt bar bund og har ansvaret for det her lille, vidunderlige væsen, og der følger ligesom ikke en manual med. Man må lære af sine fejl, hvilket er mega skræmmende i sig selv. Det er jo virkelig et sted i livet, hvor man ikke vil fejle. Det er det dyrebareste, man har!

Hvis du kunne vælge frit – død som levende – hvem ­ville du så helst tilbringe en dag sammen med?
– Uden tvivl min storebror, som jeg mistede, da jeg var ung. Jeg ville gøre alt for bare at have fem minutter sammen med ham, give ham et kæmpe kram og fortælle ham, hvor højt jeg elsker ham og savner ham hver eneste dag. Allerhelst vil jeg gøre det sammen med resten af min familie, mine forældre, Gustav (Julies mand, red.) og vores søn, så han også kunne møde dem. Med alderen har jeg mere og mere fundet ud af, at familien er det mest ­dyrebare, vi har.

Har du en ­tilbagevendende drøm?
– Jeg havde i mange år en ubehagelig drøm med min bror, en bil og en tiger, men det er heldigvis et godt stykke tid siden, at den er dukket op – og den må faktisk gerne ­blive væk.

Hvad skulle titlen på din selvbiografi være?
– "Live, love, laugh" og undertitlen skulle hedde: "Kæmp for det, du tror på, og giv aldrig op – vi har kun dette ene liv!" Den skal handle om, at livet i alle aspekter – privat og professionelt – absolut ikke er en dans på roser. Det er fyldt med op- og nedture, men jeg tror, at det handler meget om, hvordan man tackler dem. Man kan vælge at dvæle ved det dårlige, og så bliver livet SÅ meget hårdere, eller man kan prøve at finde det positive i selv de mest nederdrægtige situationer og hive sig selv op. Det lyder måske lettere sagt end gjort, men ikke desto mindre tror jeg meget på, at man er herre over sit eget liv. "Sois maitre de ta vie" har jeg også tatoveret på min arm for at minde mig selv om det. Hver dag.

Jeg bliver upopulær, når jeg siger det, men jeg synes...
– ... at folk har for travlt med at vise deres perfekte verden – og babybilleder – og please andre. Det er umuligt og for pokker da slet ikke vigtigt! Lad vær med at gå så meget op i, hvad andre tænker, du kan alligevel ikke regne det ud, og vær i stedet tro mod dig selv og dem, du holder af. F... hvad andre tænker. Hvis folk vil "hate" på dig, så skal de nok finde en grund.

Hvad er dit bedste råd mod kærestesorger?
– Græd, råb, lad dig selv være helt ulykkelig og få det ud med det samme! Kig så dig selv i spejlet og saml dig selv op. Lev dit liv, for vi har kun dette ene, og man kommer ud på den anden side – det gør man ALTID – det er en af de ting, der er så fascinerende ved livet.

Hvad undrer dig?
– Der er mange ting, der undrer mig, men i øjeblikket undrer det mig meget, at folk har så travlt med at dømme og være efter hinanden. Vi er blevet så gode til at sidde bag vores skærm og rette på hinanden og brokke os. Husk, man får igen, hvad man sender ud, så lad os da sprede lidt mere kærlighed i stedet for al den negativitet.

Julie Ølgaard, 35

Skuespiller. Kendt fra "Råzone" og "Headhunterne". Aktuel ved Odense Film Festival, hvor hun er nomineret for sin kortfilm "Trigger", som hun både har instrueret og medvirker i. Gift og har en søn.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kærestesorg og Kendte