Jytte Hilden tidligere minister

Foto: Sara Skytte "Når jeg gennemgår store ting i livet, skal jeg åbenbart helt ned i dybet", siger tidligere minister Jytte Hilden blandt andet om de tre depressioner, hun har kæmpet med i sit liv.

Jytte Hilden har kæmpet med dyb depression tre gange: ”Der er meget sort dernede”

Tidligere minister Jytte Hilden har haft psykisk sygdom helt tæt på i familien, og så har hun selv kæmpet med tre dybe depressioner på forskellige tidspunkter i sit liv, fortæller hun i denne uges Hendes Verden.

Psykisk sygdom har fyldt meget i tilværelsen for tidligere minister Jytte Hilden, fordi flere familiemedlemmer har kæmpet med mentale lidelser, og hun også selv har lidt af dybe depressioner tre gange i sit liv.

Det fortæller hun blandt andet i et stort interview i denne uges Hendes Verden:

”Jeg kommer fra en familie, hvor psykisk sygdom er et stort problem. Min bror tog sit eget liv, da han var 23 år, og min mor fik elektrochok dengang i 1950’erne. Jeg kender godt tilværelsens mørke sider. Hvordan fortæller man en mor, at hendes søn ikke vil have det liv, hun har givet ham? Jeg kan ikke forestille mig noget værre. Jeg har selv tre gange haft en dyb depression og haft brug for hjælp til at komme over det. Det har været samtaler, medicin og en sygemelding fra arbejdet,” siger hun og forklarer, at de tre depressioner har ramt i meget forskellige faser af livet:

”Den første var, da jeg var omkring 20 år og flyttede hjemmefra. Den anden var, da jeg var midt i 40’erne, og mine børn flyttede hjemmefra, og den tredje, da jeg var 60 og røg ud af Folketinget. Når jeg gennemgår store ting i livet, skal jeg åbenbart helt ned i dybet og reorganisere mig, men der er meget sort dernede, skulle jeg hilse at sige. Du ligger ned i en seng, og intet er værre end sol, lys og smil. Først når skumringen kommer, kan du snige dig ud af sengen et par timer, og så kommer alle dæmonerne igen med mørket.”

”Efter min sidste depression har jeg været meget rundt i landet for at skabe forståelse for, at mennesker indimellem har brug for en håndsrækning. Det giver en vis troværdighed, fordi jeg selv har prøvet det, jeg kalder stjernestunder og sorte huller. Jeg er ikke bange for, at det sker igen, men som jeg har sagt til mine børnebørn: ”Det kan godt være, mormor bliver lidt tosset igen en dag.”

Læs også: Inger Støjberg: "Der er meget råberi efter mig, og det kan godt være voldsomt"

Bakker op om unge kvinder

I det hele taget bruger Jytte Hilden meget tid på at taler med unge mennesker, og derfor har hun også fulgt tæt med i #metoo-debatten, som hun kalder ”overraskende” og ”kanon”:

”Samfundsdebatten vil altid ske i kvantespring, og det her er på niveau med, da kvinder fik uddannelse og fri abort. Jeg har kæmpet for, at kvinder skulle uddannes og tjene deres egne penge og selv bestemme hvor mange børn, de får. Nu fortæller metoo, at kvinder vil bestemme over deres egen krop. Det er kanon! Det er så trist, at jeg ikke er ung længere, for jeg ville have kastet mig hovedkulds ud i de diskussioner. Men min generation koncentrerede sig om overhovedet at blive hørt. At få en stemme var det allervigtigste, og alt andet blev skubbet til side. Men jeg bakker de unge kvinder op, når de siger: ”Hænderne væk fra vores lår!” Jeg sad her og fulgte debatterne på Kvindernes international kampdag og tænkte: ”Jeg har ikke levet forgæves”. Nu kommer den næste frigørelse.”

Læs resten af interviewet i denne uges Hendes Verden, hvor Jytte Hilden blandt andet fortæller om sin opvækst og sin vej ind i politik.

Jytte Hilden, 78 år

  • Uddannet kemiingeniør og sad i Folketinget fra 1979 til 1998. Kulturminister fra 1993 til 1996 og forskningsminister fra 1996 til 1998. Senere blev hun kulturchef på Det Kongelige Bibliotek.
  • Har været gift tre gange – senest med Mogens Lykketoft – og har fire børn og seks børnebørn.
Se, hvad vi ellers skriver om: Politik, Interview, Samfund og Depression