TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Kæreste lyver
Foto: Getty Images Hvordan tackler man nærige mennsker? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Vibeke Dorph om løgne

Kære brevkasse: Min kæreste lyver om sin økonomi

Min kæreste lader mig stå for næsten alle løbende udgifter, selvom han har en stor opsparing. Hvad gør jeg, spørger en læser Vibeke Dorph i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

For tre år siden mødte jeg, efter at have været alene med min datter, en kæreste, som jeg flyttede sammen med ret hurtigt efter, at vi havde lært hinanden at kende, fordi jeg blev gravid. Det var lidt et uheld, men vi har fået en dejlig datter, som nu er halvandet år.

Mens jeg har fuldtidsarbejde, er min kæreste selvstændig og arbejder hjemmefra. Hans økonomi har aldrig været god, og det er den desværre stadig ikke. Jeg må indrømme, at jeg i forvejen var ved at være træt af, at det er mig, der står for at betale de fleste udgifter – også indkøb.

Jeg har opdaget, at min kæreste er rimelig påholdende, indtil nu troede jeg, det var på grund af hans dårlige økonomi. Nu har jeg så ved et tilfælde fundet ud af, at min kæreste faktisk har en hel del penge fra et hus, han og en ekskæreste solgte og tjente penge på.

Det har han aldrig fortalt mig om, og jeg er ret sikker på, at det ikke var meningen, at jeg skulle opdage det. Jeg har konfronteret ham med, at jeg finder det urimeligt, at han har mange penge stående, mens jeg igennem de sidste par år har stået for stort set alle løbende udgifter.

Min kæreste kan dog ikke se, at de penge vedrører mig. Lige nu, er jeg så vred, at jeg ikke aner, hvad jeg skal stille op. Min kæreste er ellers en dejlig far og mand, men når det kommer til penge, er det noget andet, og det fylder lige nu ret meget. Har du et råd til mig?
G.L.

Vibekes svar

Hold da op, det var da en ikke særlig tiltalende opførsel, din kæreste der lægger for dagen.

Jeg kunne måske gå med til, at arv eller et andet stort beløb, man bringer med sig, ikke behøver at blive blandet ind i et nyt forhold, men når din kæreste i det daglige lader dig om at afholde de løbende udgifter, I har, så synes jeg godt nok, at han strammer den.

For selvfølgelig skal han bidrage på lige vilkår med dig, og har han valgt at starte et firma og derfor kører med stram økonomi, så må han jo bruge af sine sparepenge, så I som familie i fælleskab kan få det hele til at hænge sammen.

Nu tyder din beskrivelse af din kæreste på, at han desværre har en grim tendens til at være nærig. Er det sandt, så bliver det nok ikke sidste gang, du kommer til at føle dig brugt og ikke mindst snydt. Og hvor vil det dog være ærgerligt, hvis din kærestes karakterbrist – for det mener jeg, at nærighed er – skal skygge for og måske ødelægge jeres forhold.

I stedet for at bore mere i, hvorfor din kæreste har opført sig, som han har med sine sparepenge, så kræv, at I får talt ordentligt om den daglige økonomi og lagt et budget, hvor I begge bidrager 50/50 fremover.

Om han så vil tage sig et ekstrajob, mens han kører sit firma i gang, eller om han vil bruge lidt af den famøse opsparing, må være op til ham selv, men han skal da betale sin del af udgifterne.

Så sørg for, at I får oprettet en konto, hvorfra I betaler husleje og mad – det kan jeres bank hjælpe jer med. Det er altid anstrengende at have med nærige mennesker at gøre, men sørger man bare for, at man ikke selv bliver snydt, så er det næsten til at leve med.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse