Brevkasse
Foto: Getty Min svigerinde er blevet ubuden gæst på vores ferie, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kære brevkasse: Vores ferie er truet af ubudne gæster, og jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre

Vores familie havde glædet os til en ferie med hinanden, men nu har min tidligere svigerinde bestilt billetter til samme by og tidspunkt, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Hjemmet brevkasse

Jeg er en eller glad gift kvinde med tre snart store børn og en dejlig mand. Her i begyndelsen af august har vi bestilt en dyr rejse sydpå og lejet et hus til hele familien.

Det gør vi, fordi vi har haft alt for travlt i løbet af vinter og forår og trænger til at være sammen, og fordi det pga. den ældstes alder nok er sidste gang, vi kan holde ferie samlet som familie. Og vi har glædet os – indtil nu.

Sagen er, at jeg har en tidligere svigerinde, som var gift med min bror og siden er blevet gift med en anden mand. Hun og jeg ses stadig og har da også et par gange mødtes med vores mænd.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Skal min stedmor ødelægge min store dag?

Det sidste var ikke nogen succes, for min mand er ikke særligt social. Oven i det bryder han sig ikke om min tidligere svigerinde, som er en frisk, men også lidt „grov" type, der taler meget og gerne siger tingene ligeud.

Da jeg for flere måneder siden fortalte om vores rejse, var min ekssvigerindes reaktion, at hun altid havde drømt om at komme til den samme by. Kort tid efter ringer hun og fortæller, at hun har lejet en lejlighed på samme tidspunkt og i samme by som os. De skal have deres to sønner med, som er jævnaldrende med vores søn.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Min kæreste siger, at han har brug for tid uden mig

Dem bryder ingen af børnene sig om. De er et par voldsomme drenge, der også fylder en del. Da jeg fortalte min familie den „gode nyhed" blev de både kede af det og sure. Min mand orker dem absolut ikke, børnene heller ikke.

Jeg er selv ret sur over på min svigerinde over, at hun ikke lige talte med mig først. Kan du hjælpe med et råd, der kan redde vores ferie, uden at jeg bliver uvenner med hende?

Vibeke Dorph svarer

Du skriver det ikke, men jeg fornemmer, at din svigerinde går ud fra, at I skal tilbringe en hel del tid sammen på jeres ferie. Det er ret ubetænksomt af hende, at hun ikke lige vender den plan med dig, før hun køber sine billetter.

Når hun nu ikke har gjort det, så er du helt i din gode ret til at holde dig til din og familiens oprindelige plan for jeres ferie, og det synes jeg da endelig også, at du skal gøre.

Før din svigerinde begynder at lave en mere detaljeret plan for jeres samvær på ferien, så ville jeg overhale hende indenom. Ring til hende og sig, at du og din familie allerede har lagt planer for, hvad I skal i løbet af ferien, men at I da har et hul i kalenderen – gerne så sent i ferien som muligt – og om I derfor ikke skal mødes en dag og spise en frokost eller middag sammen.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Skal jeg opfordre min veninde til skilsmisse?

Inviter dem så eller spørg, om de måske hellere vil mødes og spise ude i byen. Sådan får du på en pæn måde sagt, at I ikke har tænkt jer at tilbringe hele ugen med hende, manden og deres ballademager-børn, men blot ses en enkelt gang.

Skulle hun være fræk nok til at beklage sig eller komme med indvendinger, så sig roligt og som sandt er, at jo I for længst har planlagt jeres ferie. Ad den vej får du fortalt hende, at hendes ferieplaner er hendes ansvar alene, så længe hun ikke i god tid spurgte dig, om du og din familie havde lyst til at tilbringe den med dem.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Venner og Familieliv