Hjemmets brevkasse

Foto: Getty Images Jeg tror min veninde er besat af hendes eksmand, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min veninde er besat af sin eksmand

Min veninde snakker kun om sin eksmand og hans nye kone, og det virker som om, hun er besat af dem, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om besat veninde

Jeg har en veninde, der er sidst i 50’erne, som blev forladt af sin mand for to år siden, han fandt en yngre model.

Jeg er selv single og ret lykkelig for at kunne styre mit liv selv, så jeg har jo gennem hele det seneste års tid forsøgt at introducere hende for glæderne i singletilværelsen, men desværre virker det nærmest som om hun er blevet besat af sin eksmand og hans nye kone.

Næsten hver gang, jeg er sammen med hende, foreslår jeg, at vi skal foretage os et eller andet sjovt sammen, men det ender altid med, at hun kun kan snakke om sit tidligere ægteskab og „hende den nye“.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Vi føler os invaderet af vores flinke, nye naboer

Jeg har også på fornemmelsen, at hun ligefrem tager sin bil og kører ud og lurer på dem om aftenen, når det er blevet mørkt, for hun ved tilsyneladende en del om deres gøren og laden.

Jeg har virkelig forsøgt at holde fast i venskabet, men jeg magter hende snart ikke længere. Da de var gift, beklagede hun sig tit over deres ægteskab, men det har hun glemt alt om nu.

Sidst jeg var hos hende, endte det igen med, at hun kun talte om sin eksmand og den nye kone. Jeg tror faktisk, hun har brug for professionel hjælp til at komme videre, og jeg ved i hvert fad med mig selv, at jeg ikke holder ret meget længere til hendes besættelse.

Kan jeg stille hende et ultimatum om at søge hjælp, hvis vi skal fortsætte venskabet? Jeg er ved at løbe helt tør for brændstof.

Vibeke Dorph om energi og tidsspilde

Det er naturligt, at din veninde bruger tid og kræfter på at sørge over sit brud og ad den vej bearbejder sin skilsmisse. Det har vi alle brug for, når der sker større brud i vores liv. Det er en sund måde at få sat et punktum på for så at komme videre. Der, hvor det går galt, er, når vi i stedet for at få sat det punktum begynder at køre i ring og ikke kommer videre.

Det lader til at være tilfældet for din veninde. For nu er der gået to år, siden hun blev forladt, og alligevel bliver hun ved med at tale om sit forliste ægteskab. Det forstår jeg godt, at du finder ulideligt, og det er kun forståeligt, at du har fået nok.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Jeg er så vred over, at min veninde ser min eksmand

I stedet for at råde hende til at betale for en dyr terapeut for at få hende til at forstå, at nok er nok, så forsøg dog i første omgang selv at få hende til at forstå det. Sig det, som det er; at du er drøntræt af at høre på hendes gentagne begrædelser over et for længst overstået ægteskab, som hun ovenikøbet selv var kørt træt i.

Fortæl hende også, hvilket tidsspild det er at sidde og søbe rundt i noget, som hverken du eller hun alligevel kan lave om på nu. For faktum er, at hendes mand for længst er videre med sit liv, og det skal hun også selv.

Sig så, at hun fremover har en halv time, hvor I kan tale om hendes eksmand, dernæst skifter I emne og taler kun om ting, der enten er aktuelle eller som peger frem. I starten vil det sikkert være ret svært for hende at finde på noget som helst at tale om. Det i sig selv burde være en øjenåbner for hende og forhåbentlig resultere i, at hun tvinger sig selv til at se frem i stedet for at dvæle over noget, der alligevel for længst er forbi.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Skilsmisse og Veninder