"Jeg har valgt kærligheden fra, for mine børn skal ikke være delebørn"

Foto: Getty Images Daisy Løvendahl giver råd til at komme i bedre kontakt med dine følelser.

"Jeg har valgt kærligheden fra, for mine børn skal ikke være delebørn"

Hvorfor føles det ikke godt at gøre det rigtige? Man skulle tro, at der var en følelse af stolthed eller tilfredshed i at træffe de gode og rigtige valg, men hvad hvis virkeligheden er en helt anden, og det forsvarlige valg føles helt forfærdeligt? Læs med, når Daisy Løvendahl støtter en gift kvinde i at hele sit knuste hjerte efter en affære, som hun dømmer sig selv for, men som hun ikke kunne stoppe, fordi kærligheden var stærk.

Sofie har sat sig i min sofa og trukket benene op under sig:

"Jeg vil så gerne ikke føle det, jeg føler. Jeg vil være glad i mit ægteskab og have lyst til Peter og være tilfreds med mit liv. Men hver eneste dag savner jeg Troels, så det gør helt ondt indeni."

Jeg rækker Sofie en pakke papirlommetørklæder.

"Jeg kunne ikke bryde mit ægteskab op. Det ville jeg aldrig gøre mod børnene eller Peter. Jeg hader, at jeg elsker en anden, men det gør jeg. Jeg har brudt kontakten med Troels, men jeg har ikke kunnet få ham ud af mine tanker."

Jeg tilføjer:

"Eller følelser."

Sofie nikker.

"Jeg valgte kærligheden til ham fra på grund af børnene og fordi, jeg ikke vil såre Peter, men jeg kan ikke bare vælge mine følelser fra og få dem til at forsvinde. Det gør mig afsindig. For jeg føler mig så irrationel."

LÆS OGSÅ: Du må ikke gå, mor! Sådan hjælper du bedst dit barn med separationsangst

Følelser kan ikke kontrolleres

Det er en udbredt misforståelse, at vores følelser er noget, vi kan styre eller forme efter vores vilje. At vores følelser kan være rationelle, irrationelle, gode eller dårlige. Følelser er bare følelser. Det er en dyb del af os, som kan sammenlignes med et indre kompas, der fortæller os, hvordan vi umiddelbart har det med noget.

Følelser gør, at vi er tiltrukket af nogle mennesker og frastødt af andre. At vi kan møde et menneske og få lyst til sex, selvom vi på ingen måde kunne finde på at knalde en fremmed. Eller at vi møder en anden og bare har lyst til at rykke to meter væk og blive der. Følelser er en del af dig, som du er nødt til at respektere. Men du behøver ikke leve dit liv 100% efter dem. For du har også en fri vilje og en bevidsthed, der kan støtte dig i at vælge, hvordan du vil reagere på dine følelser.

Sofie siger:

"Jeg gik hos en anden terapeut før dig, som udfordrede mig på, om det var rigtigt at blive sammen med Peter, når jeg er forelsket i en anden. Men det ønsker jeg, at du respekterer. Det er en dyb værdi for mig, at mine børn ikke skal være delebørn, og jeg har også en loyalitet mod Peter. Jeg har truffet mit valg. Jeg sætter ord på min respekt for hendes valg, og sammen udforsker vi, hvordan hun kan komme gennem sin hjertesorg over at måtte slippe Troels."

Evnen til at regulere egne følelser hænger sammen med livskvaliteten

To studier lavet af Stéphane Côté, Anett Gyurak og Robert W. Levenson i 2010 på Toronto University viser, at der er en sammenhæng mellem evnen til at regulere egne følelser og livskvalitet. Så der er mange gode grunde til at lære at mærke, udtrykke og regulere egne følelser, så vi kan leve med dem uden at blive væltet omkuld eller ende i situationer, som vi dybest set ikke ønsker. For selvom følelser er vigtige, så er de ikke hele sandheden om dig og dit liv. Den skal du selv finde i en tæt kontakt med både hjerte og hjerne.

LÆS OGSÅ: Min kone vil rejse fra mig med vores barn

Giv dine følelser plads

Al viden om følelser fortæller, at de skal udtrykkes. At forsøge at få de uønskede følelser til at forsvinde ved at undertrykke dem skaber flere problemer, end det løser. Derfor aftaler Sofie og jeg, at hun kan bruge mig som skriftestol. At dele ens følelser hjælper nemlig, men Sofie vil ikke dele sin hjertesorg med sine veninder og slet ikke Peter.

Så hun bruger vores samtaler som en ventil. Vi taler om, hvem hun blev sammen med Troels, som hun ikke er sammen med Peter. Midt i hjertesorgen begynder hun at få øje på nye sider af sig selv, som, hun ønsker, skal vokse. Hun vælger også at fortælle Peter, at hun har det svært i deres forhold, og det lytter han til.

Sammen begynder de at rykke lidt ved gamle vaner og finde nye veje at være sammen på. Hun øver sig også i at mærke alle sine følelser. Bare at være med dem uden at dømme.

Hun siger:

"Det er ret revolutionerende for mig at tillade mig selv alle mine følelser. Jeg har levet hele mit liv med at lukke ned for det, som jeg ikke ville føle. Nu lukker jeg det ind, og det er godt."

Jeg smiler til hende, og hun siger:

"Daisy, jeg ved godt du tænker, at en del af min forelskelse i Troels handlede om, at han tillader sig selv at føle og leve mere frit … Og jeg tror efterhånden, du har ret. Jeg kan i hvert fald mærke, at jeg tager det med fra ham."

Sådan kommer du i bedre kontakt med dine følelser – uden at blive væltet omkuld af dem

1. Acceptér dine følelser. Også dem du gerne ville være fri for

Det er nærliggende at ville skubbe problematiske følelser væk, men det er virkelig ikke en god strategi. Følelser forsvinder nemlig ikke, bare fordi du ikke vil have dem. Så kommer de tilbage og bider dig i haserne eller gør, at du pludseligt skælder din familie ud, fordi nogen har taget det sidste toiletpapir. Så hellere mærke det, du egentligt føler. Så hånden på hjertet, smukke. Hvad sker der i dig? Husk at når du sætter ord på dine følelser, så giver du dem plads, og det er godt.

2. Find din følelsesmæssige balance

Der er meget livskunst i at lære på den ene side at mærke dine følelser og på den anden side ikke at blive overvældet af dem. Det kan være godt at begynde at åbne der, hvor du ikke tillader dine følelser. Omvendt kan følelser også opleves så stærke, at de vælter dig omkuld. Det er heller ikke ideelt. Dyrk i stedet en position, hvor du finder den fine dans imellem at have dine følelser og have friheden til at vælge, hvordan du vil reagere på dem.

3. Del dine følelser

Det er altid godt at have en betroet eller to. Hvis jeg skulle give et livsråd til alle, så er det dette. Hav minimum et menneske, som du kan være helt ærlig over for. For når du deler dine følelser og mødes kærligt, så opstår der mere plads, styrke og kraft i dig til både at bære dine følelser og finde din måde at leve med dem på. Så selvom det er svært at være omkring det, du ikke selv er stolt af, så overvej at gøre det alligevel.

4. Husk, at dine følelser ikke er sandheden

Følelser er ikke sande eller falske. De er bare. Derfor er der ingen, der kan fortælle dig, om du skal gå med affæren eller være den pligtopfyldende hustru. Uanset hvor meget du er ked af det over at være forelsket i den forbudte, eller du ville ønske, at du følte noget andet, så mærk dine følelser og husk på, at de ikke er sandheden om dig og dit liv. Det er dit lod at væve dit liv. Men du kan tusind gange bedre væve et liv i overensstemmelse med dine værdier, når du tillader alle dine følelser.

5. Lyt til dit indre kompas

Når jeg skriver, at dine følelser ikke er hele sandheden, så mener jeg, at nogle gange træffer vi valg i livet, fordi vores følelser og etik ikke er på samme sted. Og det er godt at kunne. Men jeg vil også gerne fremhæve dine følelsers indsigt. Det, du føler, har årsager. Dybe rødder i din psyke og dit liv. Det er klogt at lytte til. Så sæt tempoet ned, sæt hjernen på pause, og tillad dine følelser at gøre dig klogere på dig. Dine følelser er dit indre kompas. De fortæller dig meget om, hvad der betyder noget for dig, og hvem du er. Der også livsvisdom i at lytte til det.

Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, parterapeut, forfatter og har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation samt uddannelse som coach, klinisk sexolog og parterapeut. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Parforhold, Skilsmisse, Familieliv, Forældre og Utroskab