Kære Mor og Far: Jeg ville ønske, I var stoppet med at drikke. Så ville I stadig være her i dag

Foto: iStock

Kære Mor og Far: Jeg ville ønske, I var stoppet med at drikke. Så ville I stadig være her i dag

Læs den rørende hilsen 20-årige Sofie ville ønske, hun havde nået at give sin mor og far, inden det var for sent.

Sundhedsstyrelsen anslår, at mindst 120.000 børn og unge i alderen nul til atten år vokser op i familier, hvor der bliver drukket for meget. Selvom dette tal er alt for højt, kunne DR nyheder for nyligt bringe en positiv nyhed om, at mange med alkoholproblemer er begyndt at søge hjælp via den anonyme alkoholrådgivningstelefon, Alkolinjen. Sofies forældre nåede aldrig at søge om hjælp. Det er derfor, hun har valgt at stå frem i dag. Hun ønsker, at hele omverdenen skal vide, hvilke konsekvenser det har at være barn af misbrugsforældre.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd: Det skal du sige til din mor eller far, hvis de drikker for meget

Kære mor...
Det var ikke fordi, at jeg ikke kunne lide at være sammen med dig, at jeg valgte at blive flyttet i plejefamilie. Jeg elskede vores stunder foran fjernsynet fredag aften, hvor vi spiste fetaost og oliven som vores form for fredagsslik. Eller når vi lavede krea-ting sammen. Du var altid så pokkers kreativ.

Jeg valgte at komme i plejefamilie, fordi jeg ikke kunne holde al den druk ud. Jeg vidste ikke noget værre end at komme hjem og se, at indkørslen var fuld af biler, for så var jeg godt klar over, at I var i gang med at drikke igen.

Det, der gjorde mig mest ked af det mor, det var, når du fortalte mig, at du ville skrue ned for alkoholen. For jeg vidste altid, at du ville starte igen. Og særligt om vinteren blev det slemt. Rigtig slemt. Du blev deprimeret. Selvom jeg sagde til dig, at de andres forældre i skolen ikke drak ligesom jer, lyttede du ikke.

Da du blev syg for fem år siden, mærkede jeg en anden side af dig, fordi kræften gjorde, at du ikke kunne drikke. Jeg ville ønske, at jeg havde set mere af den side kære mor, inden du forlod mig.

Kære far...
Jeg ville have besøgt dig meget mere, efter dig og mor blev skilt, hvis ikke det var fordi, du drak så meget. Men jeg var lidt bange for dig. Du sagde sådan nogle ondskabsfulde ting. Hvis ikke du havde drukket far, så kunne du have hjulpet mig med skolen. Jeg stod med det hele selv.

Du gik bort for få uger siden. Det har ikke været nemt at sige farvel, men du havde alt for mange smerter til sidst, så det var bedst sådan. Ud over du led, så led jeg jo også i at se dig lide, forstår du.

Det er nok ikke helt gået op for mig endnu, at du ikke er her mere, men der har været så mange praktiske ting, jeg har skullet tage mig af med begravelsen. Der er jo kun mig. Måske kommer det hele til mig lige pludseligt.

Dine venner, der også drikker, har heldigvis været søde til at hjælpe mig.

Men kære mor og far...
Selvom I har drukket i al den tid, jeg kan huske, og selvom jeg har været vred på jer, så tilgiver jeg jer. Jeg ved, I gjorde det, så godt I kunne. Og jeg ved, at I har prøvet at gøre mange gode ting for mig, som I måske ikke er lykkedes med, men I prøvede.

Jeg lover, at jeg ikke kommer til at drikke ligesom jer. Faktisk drikker jeg slet ikke. Jeg går heller ikke i byen. Jeg kan ikke lide det. Jeg ville ønske, I var stoppet med at drikke noget før, så ville I stadig være her i dag. Og så ville den lille ny, jeg har i maven, have haft en mormor og morfar.

LÆS OGSÅ: "Jeg kigger mig hele tiden over skulderen for at se, om der er nogen, der filmer mig"

LÆS OGSÅ: "Min første kæreste var kriminel, et røvhul og fantastisk spændende. Derfor faldt jeg for ham"

LÆS OGSÅ: Jennifer Aniston: "Vi er komplette med eller uden en mand og med eller uden et barn"

Lidt mere om Sofie

Sofie afslutter snart sin skolegang på en produktionsskole. Til august starter hun på en kombineret ungdomsuddannelse, så hun senere kan læse videre. Hendes drøm er at arbejde med turisme. Da Sofie var nitten år, flyttede hun fra sin plejefamilie, som hun har boet hos, siden hun var tretten år og hjem til sin kærestes familie. Her bor hun stadig i dag.

Du kan søge hjælp, hvis dine forældre drikker 
Har du brug for at tale med nogen om dine forældres alkoholvaner, kan du som pårørende ringe og få gratis rådgivning på Alkolinjen. Nummeret er 80 200 500

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg