Kendiskokkens nedtur: Kvælertag, coke og skilsmisse
Foto: Alamy, Vogue Nigella Lawson har været igennem både en grum skilsmisse og anklager om kokainmisbrug.

Kendiskokkens nedtur: Kvælertag, coke og skilsmisse

Den britiske tv-kok Nigella Lawson har fået sød musik til at opstå mellem englænderne og madlavning med sine tv-programmer og kogebøger, som hun spytter ud på stribe (ni siden 1998). Men de seneste par år har været særligt hårde for den 54-årige mor til to, der efter at have mistet sin mand, John Diamond, til kræft for 13 år siden, fandt sammen med parrets fælles ven, mangemillionæren og galleristen Charles Saatchi, hun oprindeligt mødte til et middagsselskab.

I et interview i apriludgaven af britiske Vogue, hvor en smuk Nigella iført grøn blondekjole er på forsiden, fortæller hun sin ven og artiklens skribent Nathaniel Goldberg, at hun føler, hun har tilbragt sine 40'ere foran et tv – en effekt, Charles, som hun giftede sig med, havde på den ellers udadvendte kok, der før ægteskabet ofte afholdt store middagsselskaber for venner og familie, men trappede væsentligt ned efter de to mødte hinanden. Nathaniel beskriver det i Vogue:

"De holdt tydeligvis af hinanden, men stemningen afhang altid af hans humør og det varierede (...) Når man besøgte hende virkede alt, som det plejede – og så alligevel ikke. Det var ikke længere et hjem, hvor du kom på spontant visit og Charles var ikke typen, der sad ved bordet og fortalte vittigheder og historier".

"Jeg er den eneste!"
Men Nigellas største ulykke var ikke den dæmper, hendes andet ægteskab tilsyneladende lagde på hendes sociale gemyt. I juni sidste år dukkede billeder frem i den britiske avis Sunday People af Nigella Lawson og Charles Saatchi, der tager kvælertag på hende foran deres stamrestaurant i området Mayfair i London.

Billederne trak overskrifter i medier verden over, og sympatien for den populære tv-kok virkede endeløs.

Forklaringen på, hvorfor Saatchi på billederne står med hænderne omkring halsen på sin hustru er mange.

Ifølge britiske The Mirror har Nigella forklaret episoden med, at hun havde sagt, at hun glædede sig til at få børnebørn, da en barnevogn trillede forbi, hvortil Saatchi ifølge hendes forklaring greb fat om hendes hals og sagde: "Jeg er den eneste, du skal bekymre dig om. Jeg er den eneste, der skal give dig nydelse".

Andre forklaringer lyder på et desperat udtryk for et skrantende ægteskab og Saatchi selv forklarede i en senere retssag, at han ville fjerne kokain fra Nigellas næse. Episoden foran restauranten resulterede i parrets skilsmisse, men det var kun begyndelsen.

6 millioner kroner forsvundet
Rygtet om, at Nigella Lawson skulle have problemer med kokain fik for alvor opmærksomhed i forbindelse med, at Saatchis revisor et år forinden episoden foran restauranten havde opdaget, at parrets to personlige assistenter; de italienske Grillo-søstre; Elisabetta, 41, og Francesca, 35, på fire år havde brugt for over seks millioner kroner på hans regning, skriver The Guardian.

Charles Saatchi lagde sag an mod de to søstre, og på trods af ikke at være part i sagen, endte Nigella Lawson som fokus i medierne, da sagen i vinteren 2013 rullede.


Nigella Lawson forlader Isleworth Crown Court, London, d. 4. december 2013.

På anklagebænken forklarede søstrene, at Nigella havde givet tilladelse til, at de kunne bruge kortet fra Saatchis firma privat mod at holde tæt omkring tv-kokkens daglige misbrug af kokain. Deres forsvarer hævdede, at de ganske enkelt var endt midt i krydsilden mellem to ekser, der begge ville have oprejsning efter en skilsmisse, hvor Saatchi i offentligheden var stemplet som den voldelige ægtemand og Nigella som den cokeglade kok.

Gjorde det tåleligt
Under sin egen vidneforklaring indrømmede Nigella, at hun ganske rigtig havde taget kokain – men kun et par gange med sin tidligere mand og en enkelt gang i ægteskabet med Saatchi - ikke dagligt, som det lød fra søstrene. Hun tilføjede, at hun inde for det seneste år havde røget marihuana et par gange.

- Det gjorde en ubærlig situation tålelig, og det var en falsk støtte. Det er ikke en god ide. Siden jeg har frigjort mig fra en fantastisk, men brutal mand, er jeg fuldstændig kokain-, cannabis- og stoffri, sagde hun ifølge the Mirror ved vidneskranken.

20. december 2013 blev de to søstre frifundet med begrundelsen, at forbruget ikke var uautoriseret, som anklagen lød. I begyndelsen af det nye år trådte Nigella Lawson for første gang frem og fortalte om den barske retssag i amerikansk morgen-tv, ifølge Daily News.

- Jeg skal være ærlig og sige, at det at få ikke bare dit privatliv men løgne om dit privatliv udstillet er ydmygende. Men der er mennesker, der går igennem en frygtelig masse værre og at dvæle ved det, ville være selvmedlidenhed, og det kan jeg ikke lide at gøre, sagde hun.

Bor til leje
I dag bor Nigella til leje i en lejlighed, hvor soveværelset emmer af den livsnydelse, hun ifølge vennen og Vogue-skribenten er indbegrebet af. Med tagvindue foroven og bunker af ting på gulvet; bøger på engelsk og italiensk, sko, duftlys, ansigtscremer og et krus med te, har Nigella omgivet sig med ting, hun elsker og inspireres af.

"Som alle, der har set hendes programmer vil vide, er hun en stor livsnyder (...). Men hun er ikke forkælet. Alene det, at hun gik fra ægteskabet med Saatchi med det ene ønske, at få indholdet af sit køkken med, er et bevis," skriver Nathaniel Goldberg videre i artiklen.

Kogebogen er en redningsplanke
Gennem de seneste års prøvelser har Nigella, der oprindeligt er uddannet journalist, haft de kulinariske skriverier som et fast holdepunkt.

Da hendes første mand John Diamond lå dødssyg af kræft opfordrede han hende til at skrive. Og det gjorde hun. Hun skrev sig til sin første kogebog "How to eat" og i dag er det også madskriverierne, der er fokus hos den enlige mor. Hun er i færd med at skrive sin tiende bog og vennerne begynder oftere at kunne nyde godt af Nigellas evner, når hun svinger potter og pander.

- Jeg har været i stand til at nyde ting igen. For eksempel havde jeg en improviseret middag her den anden aften, og pludselig, mens jeg tilberedte stroganoffen, mærkede jeg en utrolig følelse af fortrøstning skylle ind over mig, og det gik op for mig, at der ikke kom nogen, jeg ville have det skidt med at stå i sokker og gamacher og uden makeup overfor, siger hun til Vogue.

Kilder:  NY Daily News, The Guardian, The Mirror BBC,

LÆS OGSÅ: "Jeg hader tanken om, at nogen skal komme og gøre mig forelsket"

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview