Sine Gerstenberg
Foto: Peter Nørby Et ærligt råd om at lyve lidt mere i 2020.

Klumme: "Du skal først og fremmest lyve for at passe på dig selv"

Sine Gerstenberg mistede et kært vennepar, fordi de bad om hendes ærlige mening om deres parforhold. Men det skal du aldrig svare på...

Jeg har et kæmpe handicap. Jeg har intet poker face. Jeg er verdens dårligste bluffer, og jeg svarer alt for ofte med fuld oprigtighed, når folk beder mig om at give min ”ærlige mening”.

LÆS OGSÅ: Hvorfor giver de kloge os ikke dårligt selvværd?

Det er en glimrende egenskab, når min veninde på 43 spørger, om hun ser godt ud i en crop top (nej!), når en mor fra klassen spørger, om hun er den eneste, der ikke magter flere forælder-engagerende opslag på skoleintra (nej!), eller når jeg bliver spurgt, om jeg kunne se mig selv som snowboarder, skøjteprinsesse eller hårmodel til en ”smart korthårsfrisure” (nej, nej og nej!).

Men så er der de andre tilfælde. Dem, hvor jeg bliver bedt om at være ærlig omkring relationer. Den intime af slagsen. Og der er cocktailen af manglende evne til forstillelse og umoden ærlighed sprængfarlig. For hvis der er én ting, jeg burde vide, så er det, at når din bedste veninde, søde kollega eller åbenhjertige søster udspørger dig om din holdning til deres kæresteforhold, svigermor eller kommende arbejdsgiver, så lyv! For Guds skyld. Og nej, ikke for at skåne dine nærmestes følelser eller fortælle dem, hvad de vil høre. Du skal først og fremmest lyve for at passe på dig selv.

For hvis der er én ting, der er mere sikkert end modvind på en mandag, så er det, at når det kommer til de helt nære forhold, så er der ingen, der vinder ved den nøgterne ærlighed. For når du svarer ærligt, at ”han er for god til dig”, ”hun er da en værre strigle, der ikke skal kommentere på hverken din vægt eller dit valg af tøj”, eller ”vil han virkelig forlange så meget af dig til så lille løn?”, så er det ikke de ord, din medsøster vil høre.

Og så kan hun efterfølgende kun tabe ansigt, hvis hun bliver hos ham, inviterer svigermor med til hendes årlige damefrokost eller siger ja til det underbetalte job. Og hun vil pludselig være mindre irriteret på den underlødige udkårne, den kritiske svigermor eller den fedtede chef. Hun bliver irriteret på dig, fordi du har dømt hendes valg.

Men hvad gør man så, tænker du, der på ingen måde har lyst til at være ”lystløgner”? Det har jeg lært på den hårde måde. Jeg har desværre mistet et kært vennepar, fordi jeg uden at søge det blev bedt om at være den ærlige terapeut frem for den tavse skriftestol lige midt i deres kærlighedskonflikt. Jeg svarede, da de spurgte, at hun ikke skulle være mor for ham, og at han selv skulle tage ansvar for sit liv. De var begge enige. Lige indtil de ikke var det, fortsatte som de plejede og nu havde mig som syndebuk.

LÆS OGSÅ: "Det er jo næsten snyd, at man får penge for at lege..."

Mit ærlige råd fremover til alle andre, der bliver bedt om at fortælle deres ægte holdning, er: Hold kæft, lyv og lyt. Eller endnu bedre, så lad din forsmåede veninde eller frustrerede kollega SELV finde frem til sine svar. Metoden, der er lige så kendt i dag, som den var anerkendt blandt antikkens filosoffer og endda opkaldt efter en af dem, Sokrates, er mindre new age og mere lige til end man skulle tro.

Den sokratiske metode kræver hverken en certificering som coach eller et fornemt eksamensbevis i psykoterapi. Den forlanger blot af dig, at du ikke forlanger noget af din samtalepartner – hverken enighed, lydhørhed eller evne til at skabe forandringer. Du lytter, du spørger nysgerrigt og gerne naivt, men du kommer aldrig med svar selv. For det sekund, du ophører med at insistere på skærpet dømmekraft hos dem, der ikke taler med fornuft, men med følelser, det sekund kan de høre deres egen ærlige stemme og finde deres indre sandhed. Og hvis metoden fejler – så lyv!

ALT for damernes klummeskribenter

Sine Gerstenberg

Sine Gerstenberg

Født 12/4 1980
Selvstændig konsulent/skribent, gift og mor til tre, superløber og superlæser.

Stephanie Caruana

Stephanie Caruana

Født 9/9 1974
Forfatter og freelanceskribent, single og mor til to, film- og bogelsker/anmelder.

Mette Kirstine Goddiksen

Mette Kirstine Goddiksen

Født 7/3 1976
Journalist og forfatter, mor i sammenbragt familie med i alt fire børn.

Søren McGuire

Søren McGuire

Født 23/8 1979
Journalist, gift og far til tre, den yngste far på villavejen med den største Willie Nelson-samling.

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme, Veninder og Venner