Valentinsdag og selvkærlighed

Foto: Mathilda Yokelin Klummeskribent Marie-Louise Bregendahl har tre råd til dig, der begærer andres kærlighed - men ikke din egen kærlighed til dig selv.

Valentinsdag og selvkærlighed

Kære singledamer på valentinsdag: Hold op med at begære andres kærlighed og gør dette i stedet

Du får aldrig den kærlighed fra andre, du drømmer om, hvis ikke du elsker dig selv først, skriver ALT.dks klummeskribent Marie-Louise Bregendahl.

Du får aldrig den kærlighed fra andre, du drømmer om, hvis ikke du elsker dig selv først, skriver ALT.dks klummeskribent Marie-Louise Bregendahl.

Da jeg - for ca. syv år siden - var single på ottende år, var valentinsdag langt fra min yndlingsdag.

Jeg lod mest af alt som om, at jeg var ligeglad med den, og at jeg syntes, det var noget frygteligt opreklameret pjat.

Sandheden er dog - set i bakspejlet - at jeg var ked af at være alene. Og misundelig på dem, som havde en helt særlig person at være sammen med på lige præcis denne dag.

Men det ville jeg aldrig have indrømmet dengang - arrogancen var nemmere og mindre konfronterende at tage på mig.

Nedenunder misundelsen lå smerten, sorgen og mindreværdet og lurede - klar til at dukke op til overfladen, hvis ikke jeg sørgede for at opretholdte min maske af ligegladhed.

Så det gjorde jeg mig meget umage med at gøre. Opretholde facaden. For ingen skulle se, hvor meget jeg i virkeligheden længtes efter, at ”Den rigtige” snart skulle komme ind i mit liv.

Måske kender du selv denne følelse?

Uanset hvad, har jeg lyst til at give dig en håndsrækning til dette års valentinsdag, så du kan tage styrke tilbage i stedet for at længes efter, eller forvente, at en anden giver den til dig.

Her er tre ting, du straks må stoppe med at forvente af andre, hvis du ønsker at finde styrke og hvile i dig selv.

1. Stop med at forvente at andre ved, hvad du tænker

Hvis du ønsker noget i dit liv - så sig det. Klart og specifikt. Ingen er tankelæsere. (okay, måske der er nogle enkelte derude), og vi mennesker gør ofte den fejl at forvente, at andre da må kunne se, hvad det er, vi gerne vil have. Især i relationer. Hvem har ikke prøvet at givet sin kæreste "The silent treatment" i håbet om, at han snart fattede, hvad det var, man ville sige. (jeg ved i hvert fald, at jeg har!) Dog altid uden held. 

Så sig klart, hvad du vil have - og gør det, du bliver nødt til at gøre, for at få det.

2. Stop med at forvente at dine venner og familie skal samle dig op, hver gang du falder

Jo, selvfølgelig er det dejligt at have gode relationer, som er der for dig, når du har brug for det. Men helt ærligt, de har jo også deres udfordringer at kæmpe med, ligesom dig. Så når du ikke føler, at du bliver mødt i dine forventninger i forhold til at blive samlet op eller hjulpet, så er det meget let at ende i en offerrolle; "kan du da ikke se, at jeg har brug for hjælp?", "er du ligeglad med mig?" osv. 

Men hold op med det, for i offerrollen kan du ikke handle - du sidder fast. I stedet for at vente på at blive reddet af andre, skal du kanalisere din egen indre kvindekriger frem og samle dig selv op. Kom i handling. Gå efter dit drømmeliv. Ingen kommer til at gøre det for dig, så du kan lige så godt gå i gang selv.

3. Stop med at forvente at andre giver dig kærlighed, når du end ikke selv gør

Alle relationer starter og ender med dig. Og hvor klichéagtigt det end måtte lyde, så bliver du nødt til at starte med at elske dig selv, hvis du ønsker at en anden person også skal gøre det. 

Til den, som har, skal mere gives. Eller sagt på en anden måde: Du kan ikke forvente at tiltrække en overflod af kærlighed, hvis du ikke engang har kærlighed tilovers til dig selv (det er loven om tiltrækning). Gør du det, vil du altid ende i uligeværdige forhold. For hvis de følelser, du har om dig selv er noget i retning af: Jeg er grim, jeg er ikke værd at elske, eller jeg har ikke fortjent bedre – ja så vil du automatisk tiltrække en kæreste, der vil bekræfte dig i, at dette er sandt.

”Elske sig selv? Det er sgu nemmere sagt end gjort”, tænker du måske. Men sagen er, at du sagtens kanlære det, hvis du endnu ikke er helt i mål - og jeg har brugt de sidste 10 år af mit liv på netop at lære kvinder som dig at komme tilbage til den indre kærlighed, som gør det muligt også at tiltrække kærlighed i den ydre verden.

Og hvilken bedre dag end i dag til endelig at tage din power tilbage og sige ”HELL YES, nu er det mig, det handler om”?

God valentinsdag derude!

Klummeskribent: Marie-Louise Bregendahl

  • Indehaver af RecreateYou, som tilbyder udviklingsforløb for singlekvinder, der ønsker at genfinde sig selv, inden de finder den rette.
  • Tilbyder personlige mentor-forløb, online-forløb og LIVE-gruppe-forløb

Læs mere HER og HER.

Har du noget på hjerte?

Send os en klumme-idé eller et udkast til en klumme, hvis du har noget, du ønsker at dele med alle vores læsere på ALT.dk.

Skriv til os på: tip@egmont.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme, Kærlighed og Valentinsdag