Kronprinsesse Mary smiler med rosa hat og perlekæde

Foto: Michael Stub Vidste du, at kronprinsessen har en bachelorgrad i handel og jura - og at hun er blevet kåret til den fjerde bedst klædte i verden?

Kronprinsesse Mary Elizabeth

”Jeg glæder mig til at blive gammel med min Frederik”: 9 ting, du (måske) ikke vidste om kronprinsesse Mary

Hun er æresmedlem i hele fem golfklubber, har været statist i en reklamefilm, er kaptajn i Hjemmeværnet – og så er hun hele Danmarks kronprinsesse. Bliv klogere på hende her.

Hun tog hele Danmark med storm, da det i 2001 kom frem, at den dengang 28-årige Mary Donaldson havde vundet den danske kronprins’ hjerte. Fire år efter blev hendes efternavn ’sløjfet’ til et stort, eventyrligt bryllup til fordel for hendes nye titel som: Kronprinsesse Mary Elizabeth af Danmark.

Siden da har hun gjort stort indtryk på danskerne, blandt andet med sin kamp for at forandre verden med ligestilling og sit arbejde med både mobning og vold i hjemmet.

I anledning af kronprinsessens 50-års fødselsdag har vi samlet ni ting, du (måske) ikke vidste om hende. Læs med og lær – måske – noget nyt om den kommende dronning af Danmark.

1. Æresmedlem

Kronprinsesse Mary er en ivrig golfspiller og er faktisk både æresmedlem i Aabenraa Golfklub, Fredensborg Golf Club, Furesø Golfklub, Københavns Golf Klub og Odsherred Golfklub. Hun blev desuden i 2005 royal protektor for Dansk Golf Union, hvilket glædede den nu tidligere formand for unionen:

”Vi er utrolig glade for, at kronprinsessen har sagt ja til opgaven. Jeg er sikker på, at det vil gavne golfsporten, som i forvejen er inde i en rivende udvikling,” sagde Morten Vinter dengang til Ekstra Bladet, der håbede, at Mary kunne tiltrække flere børn, unge og kvinder til køllesporten.

2. Uddannelse

Kronprinsessen har en bachelorgrad i handel og jura (B Com. LLB) fra University of Tasmania, og hun kvalificerede sig efterfølgende både til et certifikat for reklamevirksomhed fra Advertising Federation of Australia (AFA) samt et for markedsføring fra Australian Direct Marketing Association.

3. Statist

Efter endt uddannelse arbejdede Mary i to år som kundeansvarlig leder i det australske reklamebureau Mojo Partners, og som en del af jobbet fik hun til opgave at lave en kort reklamefilm for de australske V-lines-tog. Budgettet var dog ikke særlig stort, og de ansatte i bureauet – herunder Mary, måtte derfor træde til som statister.

For syv år siden offentliggjorde Cave Studios, der samarbejdede med Mojo Partners om reklamefilmen, så den gamle reklamevideo, og Kongehuset har senere bekræftet, at det er rigtigt nok, at det er Mary, der sidder ved vinduet med en avis.

Ifølge Cave Studios blev reklamen nomineret til Cannes Lion awards i 1999 i kategorien ”Bedste reklamevideo på 30 sekunder”. 

4. Militær karriere

Foruden sin karriere inden for reklamebranchen, så har kronprinsessen også gjort karriere i militæret. Hun startede som menig i Hjemmeværnet tilbage i 2008, hvorefter hun uddannede sig til sergent og sidenhen til løjtnant samt premierløjtnant i Hjemmeværnet. Senest blev hun i 2019 forfremmet til kaptajn i Hjemmeværnet.

5. Rockprinsesse

I en this-or-that quiz med Billed-Bladet fortæller kronprinsessen, at når det kommer til musik, så foretrækker hun rock over pop.

Hun svarede desuden, at hun foretrækker kaffe over te – og at den helst skal være uden sukker.

6. Boligen

Tast ’Amalienborg’ ind på GPSen (eller Google Maps), og stil dig (eller din lille gule Google Street View-person) i slotspladsens åbning mod Frederiksgade med ryggen til den flotte Frederiks Kirke, bedre kendt som Marmorkirken.

Ligefrem og til venstre for rytterstatuen har du Frederik VIII's Palæ, også kaldet Brockdorffs Palæ. Kronprinseparret overtog i starten af 2010 dette gamle palæ, der blev bygget tilbage i 1750-1760, efter en seks år lang restaurering af både palæets indre og ydre.

Palæet, der i dag fungerer som familiens private bolig, men også har administrative og repræsentative funktioner, fik i 2010 topkarakter (seks ud af seks stjerner) af Berlingske for den fine restaurering. Se billeder fra restaureringen her – og af det færdige resultat her.

(Står du stadig i åbningen til slotpladsen, så kig til palæet til din venstre. Efter at kronprinseparret overtog Frederik VIII’s Palæ anvendes dette palæ, Christian VIII's Palæ, af prinsesse Benedikte samt prins Joachim og prinsesse Marie, når de opholder sig i den danske hovedstad. Ser du ligefrem og til højre for rytterstatuen, ser du Christian IX's Palæ, også kaldet Schacks Palæ, som dronningen bruger som residenspalæ om vinteren, mens Christian VII’s Palæ på din højre hånd huser præsidenter og kongelige, når de er på visit i Danmark samt danner rammer om den årlige nytårstaffel.)

7. Yndlingsfarven

I et interview med Eurowoman i 2016 fortalte kronprinsessen, at hendes yndlingsfarve er lilla.

8. ”Min Frederik”

I mange år har det lydt, at det var ren og skær tilfældigheder, der gjorde, at Kronprins Frederik og den dengang 28-årige Mary Donaldson mødte hinanden under OL i Sydney, men i 2020 kunne HER&NU bringe nyheden om, at alt måske ikke var så tilfældigt, som det måske var fremstillet, men mere eller mindre arrangeret af Marys tidligere rumbo.

Om det var en tilfældighed eller ej, så havde den unge Marys roomie den 16. september 2000 lokket hende fra tanken om at tage til en farvelfest for nogle venner til fordel for at tage på Sydneys nye sted The Slip Inn for at møde nogle OL-deltagere og spanske kongelige.

Det var dog ikke kun spanske kongelige, der var på The Slip Inn den aften, for den danske kronprins Frederik og prins Joachim var også med i selskabet.

”Vi var en 6-7 stykker, der kendte hinanden, som var ude at spise. Nogle af dem havde sat nogle lokaleaustraliere stævne. Tilfældighederne ville så have det, at Mary Donaldson kom til at sidde imellem Kronprinsen og mig. Stakkels hende,” har prins Joachim senere fortalt om mødet til Nordjyske.

Herefter lykkedes det parret at holde deres romance hemmelig i over et år, hvorefter rygterne om deres kærlighed begynder at svirre, og pressens lange linser pegede i deres retning. Parret blev officielt kærester i 2001 og blev gift i Vor Frue Kirke i 2004.

Parret har nu været sammen i mere end 20 år og har fået fire børn. Kronprinsessen ser frem til, at familien en dag bliver endnu større, fortæller hun i et stort interview med Eurowoman i forbindelse med sin 50-års fødselsdag.

”Med min 50 år gamle krop, mit sind og min sjæl, glæder jeg mig til alt, der ligger foran mig: At se vores børn blive voksne og – når de er klar til det – skabe deres egen familie, at nyde alle de nye kapitler og at blive gammel med min Frederik.”

9. Modeikon

Foruden at kronprinsessen flere gange har åbnet modeugen, blev hun i 2010 kåret til den fjerde bedst klædte i verden af magasinet Vanity Fair – lige efter Michelle Obama, Carla Bruni-Sarkozy og Christy Turlington.

Derudover er den danske kronprinsesse blev kåret til den bedst klædte kongelige af læserne af det engelske ugeblad Hello!

”Mary udstråler selvsikkerhed og har klart styr på, hvad der virker for hende. Hun er poleret uden nogensinde at være overgjort, og hun mestrer kunsten at iklæde sig tøj, der stadigvæk har kant,” skrev Hello! blandt andet.

10. Dyreelskeren

Foruden at kronprinsessen er rigtig glad for hunde, og derfor sætter pris på husstandens nu tre border collier,  har hun også en stor kærlighed til heste. I et stort interview med Eurowoman i anledningen af kronprinsessens 50-års fødselsdag i februar 2022 fortæller hun, at passionen for heste har fulgt hende gennem livet:

“Jeg finder ro i mig selv, når jeg er aktiv… Ridning og det at være omkring hestene i staldende, i skoven, i folden giver mig en følelse af at være tæt på naturen. Omkring hestene glemmer jeg alt andet. Det er en slags meditation for mig – et sted, hvor jeg får ny energi og slapper helt af.”

Kronprinsesse Mary Elizabeth

  • Født den 5. februar 1972 i Tasmanien, Australien.
  • Hun har en bachelor i handel og jura
  • Gift med kronprins Frederik, og parret har sammen fire børn: Prins Christian (2005), Prinsesse Isabella (2007) og tvillingerne Prins Vincent og Prinsesse Josephine (2011).
Se, hvad vi ellers skriver om: Kongelige, Kvinder du skal kende og Lister

610x200_woordy_dmjpg.jpg