Kvindeliv 2013 i billeder
gallery

Kvindeliv 2013 i billeder

Bryster nej tak?

En ung kvinde er i Illum med sin ni måneder gamle datter. Hun bliver sulten og besøger stormagasinets café. Under besøget bliver datteren også brødflov, og moderen giver sig diskret til at amme sit barn. En tjener kommer forbi og gør opmærksom på, at ”den slags gør vi ikke her”. Moderen bliver vred og forlader caféen.

Senere indberetter hun sagen for Ligebehandlingsnævnet. Men d. 8. maj beslutter Ligebehandlingsnævnet, med afsæt i sagen i Illum, at det er i orden, at restaurant- og caféejere afviser mødre, der ammer deres børn. Argumentet er, at det ifølge ligestillingsloven er anført, at forskelsbehandling af kvinder og mænd, kan accepteres, hvis den er begrundet i et legitimt formål, herunder hensynet til privatlivets fred og andres blufærdighed.

Only Emmelie

Først dansede hun sig barfodet ind i danskernes hjerter ved Melodi Grand Prix, og siden storsejrede hun ved Eurovision Song Contest i Malmø 18. maj. 20-årige Emmelie de Forest og ikke mindst ørehængeren med det umiskendelige fløjtespil, ”Only Teardrops”, var at finde på de flestes indre soundtrack hen over foråret og sommeren.

Farvel til øremærket far-barsel

Regeringen valgte at droppe forslaget om at sikre mænd tre måneders betalt barsel, selvom øremærket barsel til fædre var skrevet ind i regeringsgrundlaget. I forvejen har danske mænd nordisk rekord i færrest afholdte barselsdage. Tal fra Danmarks Statistik viser, at mænd i gennemsnit kun holder barselsfri i 36 dage.

I Sverige står mændene for 25 procent af den samlede barsel, og her er 60 dage af den samlede barsel på 480 dage reserveret specifikt til manden. I Norge kan man få betalt barselsorlov i 46 uger eller vælge at få 80 procent af ydelsen i 56 uger. 10 uger er øremærket til faren, og de norske mænd tager ca. 14,7 procent af den samlede barselsorlov.

Grønlands nye førstedame

Ved landstingsvalget i Grønland den 12. marts fik formanden for Siumut, 48-årige Aleqa Hammond, 6.818 personlige stemmer og blev valgets topscorer. 14 dage senere underskrev hun den koalitionsaftale, der gjorde hende til den første kvindelige formand for landsstyret i Grønlands historie. Aleqa betyder ”storesøster til yngre brødre”, et navn hun fik, fordi det i hendes familie var en stor sorg, at den førstefødte ikke var en dreng.

Alligevel har hun opnået mere end mange drengebørn nogensinde kommer til. Hun tog på sin første udlandsrejse alene som 15-årig og havde i en alder af 25 besøgt 50 forskellige lande. Første gang hun stillede op til landsstingsvalget, blev hun valgt ind med det femte største antal stemmer og fik stillingen som familie- og justitsminister. En af hendes mærkesager er sikringen af Grønlands fremtidige selvstændighed.

LÆS OGSÅ: Cecilie Lassen: Han byggede mig op, og så slog han mig ned igen

Isdronningen smeltede

”Nu har man bygget et rygte op som jernlady og isdronningen. Og så kommer I og ødelægger det. Det kan I ikke være bekendt.” Sådan sagde en rørt Helle Thorning-Schmidt, efter at hun på Socialdemokraternes partikongres tårevædet havde ladet sig hylde af de 800 delegerede. Det skete midt i en svær tid, hvor statsministeren og hendes parti lå rekordlavt i meningsmålingerne.

Røde mors succes

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt- Nielsen er ofte blevet peget på som årsagen til partiets store succes – også lokalpolitisk. Selv var Enhedslistens frontfigur ikke meget for at tage æren for, at partiet blev kommunalvalgets store sejrherre og fik sit lokalpolitiske gennembrud flere steder i landet. I København stormede partiet ind i Borgerrepræsentationen med omkring 20 procent af stemmerne, og spidskandidaten Morten Kabell sikrede sig den eftertragtede post som teknik- og miljøborgmester.

LÆS OGSÅ: "Madaktivist" får ALT for damernes kvindepris 2013

Mit sande jeg uden filter

Sangeren og hudplejeserieindehaveren Saseline Sørensen valgte i oktober at dele et makeup- og filterfrit billede af sig selv med sine 36.000 instagramfølgere. Ugen efter fulgte hendes nære veninde, sangeren Szhirley, trop og startede hashtagget #mitsandejegudenfilter. Samtidig opfordrede hun kendte som ukendte kvinder til at springe uperfekte ud af busken og vise deres sande jeg. Det startede en hel bølge af makeupfrie billeder, og i skrivende stund findes der over 2600 af den slags på Instagram.

Mådehold er det nye sort

En af de største tendenser i året, der gik, var nøjsomhed. Forbrugsfesten har været slut længe, og i kølvandet på finanskrisen blev det in at være ”social forbruger”. Vi genbrugte, indførte bytteøkonomi, holdt shoppestop, undgik madspild, downsizede vores liv og var i det hele taget meget optagede af at forbruge så lidt og så fornuftigt som muligt. ALT for damernes Kvindepris 2013 gik til Selina Juul, fordi hun med stiftelsen af forbrugerbevægelsen ”Stop Spild Af Mad” i dén grad var med til at sætte madspild på dagsorden.

Kvinden på den ekstreme kur

Sonja Richter gjorde som mange kendte Hollywoodskuespillere og gik på ekstrem sultekur for at tabe sig til rollen som den indespærrede politiker i Zentropas filmatisering af ”Kvinden i buret”. Syv kilo røg der af den i forvejen spinkle skuespiller og det på blot tre en halv uge. Det hårde arbejde må siges at have været det værd, for filmen har fået tusindvis af danskere til at sætte sig i biografsæderne, og med over 700.000 solgte billetter er ”Kvinden i buret” årets mest sete film.

Ammedebat, kønsbehåring og en kvindelig statsminister, der græd foran pressen og sine delegerede. 2013 er snart forbi, og kvindelivet i Danmark har ikke været kedeligt. Vi har taget et kig på nogle af de største begivenheder og personligheder, der har præget vores liv i det forgangne år.

Hår på den

Søndag den 30. april fik en del af Politikens læsere morgenkaffen galt i halsen. På forsiden af avisen var den selverklærede feminist, standupkomiker, blogger, debattør og forfatter Sanne Søndergaard afbilledet med kig til kønsbehåringen. Overskriften lød ”Feminist-standupper: ”Jeg synes generelt, der skal flere hår på fissen rundt omkring”, og med det blæste Sanne Søndergaard til kamp mod forkvaklede skønhedsidealer og nypuritanisme. Billedet medførte en læserstorm, og ifølge komikeren selv var der tilmed læsere, der opsagde abonnementet.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte, Kvinder du skal kende og Sonja Richter