Kajsa Gullberg viser kvinders ar og mærker i ny fotobog.
Foto: Kajsa Gullberg Kajsa Gullberg viser kvinders ar og mærker i ny fotobog.

Kajsa Gullberg

Kvinder blotter deres ar og rynker i ny fotobog

Billederne er barske og viser alt det, vi bruger så meget energi på at skjule. Det bør vi ikke, mener fotografen bag ny fotobog, 36-årige Kajsa Gullberg.

Som teenager fik Kajsa at vide, hun havde hængepatter, og fra det tidspunkt fik hun også hængepatter i sine egne øjne. Hun har senere fundet ud af, at de mænd, hun har været sammen med, ikke nødvemdigvis har set det samme.

Alt afhænger af øjnene, der ser, og det har fået hende til at tænke over kropsidealer og vores selvbillede.

− Når andre kvinder har sagt noget grimt om deres krop, og jeg ikke kunne se det samme, gik det op for mig, at måske kunne andre heller ikke se mine fejl. Men jeg er fanget i det spejlbillede, jeg har skabt, og det er sørgeligt, jeg skal bruge kræfter på at hade mig selv, når jeg hellere vil bruge kræfter på så meget andet, siger Kajsa Gullberg.Det er en af årsagerne til, at hun stiller skarpt på kvinder med ar på krop og sjæl i fotobogen 'Unravelled', der fejrer vores forskelligheder og gør op med tidens snærende kropsidealer.

LÆS OGSÅ på ALTfordamerne.dk: Kvindelig fotograf tager nøgenbilleder af sig selv over fire årtier

Flere af de kvinder Kajsa Gullberg har fotograferet, viser en nøgen krop med ar, rynker og kønsbehåring. Hun er interesseret i at undersøge, hvilke mærker livet sætter på os både psykologisk og fysisk.

− Billederne er måske hårde og konfronterende, men for mig er de en fejring af kompleksiteten ved at være menneske og en reaktion på en verden, der skjuler alle arrene, siger Kajsa Gullberg, som henviser til, at mange af de professionelle billeder vi ser af kvinder har været igennem et billedbehandlingsprogram, der fjerner af, ujævnheder og rynker.


Billedet viser en ung kvinder med ar efter cutting.

Egne ar på sjælen
Den udløsende faktor for at gå i gang med det krævende fotoprojekt var nogle dramatiske begivenheder i Kajsas eget liv. I 2009 begik en af hendes venner selvmord. Ikke længe efter sagde hun sit faste job op, gik fra sin kæreste og splittede sin familie ad. På det tidspunkt begyndte hun at fotografere de første kvinder til sin fotobog.

Livet som single var en brat opvågnen til nogle idealer for kvindekroppen, hun ikke var vant til at forholde sig til. Helt konkret blev hun mødt af en negativ holdning til sin kønsbehåring fra de mænd, hun datede. De antog desuden, at hendes frit voksende hår var et politisk statement fra hendes side.

− Det var et chok for mig, at andre havde en holdning til min krop. Hvordan kan det være et tilvalg IKKE at fjerne håret?Kønsbehåring såvel som ar og andre mærker på vores krop er en del af os, mener Kajsa Gullberg, der særligt ser på ar, som beviser på, at vi har levet, og vi er vokset af det. Arrene, der er vist i bogen, er både ar efter kærlighed og sorg.

− Jeg får tit at vide, at jeg gør det grimme smukt. Jeg kan bare ikke genkende det, for jeg synes aldrig, det var grimt til at starte med. Ar er det, der giver et menneske karakter. Det "perfekte" er kedsommeligt, for det kan kun være på én måde og passe ned i et bestemt skabelonsystem.

LÆS OGSÅ på ALTfordamerne.dk: Derfor photoshopper unge deres selfies

Mange af de kvinder, Kajsa har snakket med, har følt, de skulle skjule deres ar. Selv går hun ikke uden for en dør uden bh, fordi hun har et billede af, at hendes bryster er for lange. Men det er vigtigt, at kvinders ar ikke bliver et tabu. Mandens ar er et symbol på hanløven, der har vundet sin kamp, det burde det også være for kvinden.

− Jeg synes, det er sindssygt vigtigt at blotte sig på den måde, for der er så mange mennesker, der går rundt med ar og ikke tør at tale om det, og det er helt galt, for det er så vigtigt at sige højt. Vi har et ansvar for hinanden alle sammen.

Om årsagen til, at fotobogen også viser et billede Kajsa Gullbergs egne bare bryster, siger hun:

− Alle kvinder har blottet noget af det sværeste, de har, i min bog, så jeg kunne ikke være bekendt ikke at gøre det samme. Jeg har meget lange bryster. Det er mit ar, fortæller Kajsa Gullberg.
FAKTA OM KAJSA GULLBERG
Kajsa Gullberg er 36 år og er uddannet fotograf. Hun er født i Sverige, men flyttede til Danmark som 19-årig. Hun bor nu i Sydhavnen med sin kæreste og sin datter Olivia på 9 år. Hun er aktuel med sin tredje fotobog, "Unravelled", som blandt andet kan købes i Politikens boghandel.

Læs mere på Kajsagullberg.com.Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur