Kvinder er nogle humorforladte kællinger, der ikke kan begå sig på de sociale medier
Foto: Den Lyserøde Elefant Mød kvinden bag Den Lyserøde Elefant.

Kvinder er nogle humorforladte kællinger, der ikke kan begå sig på de sociale medier

Vi har taget en snak med den anonyme, 29-årige kvinde bag Den Lyserøde Elefant.

Avokadomadder, vaskebrætter, selfies, Megan Fox-lignende bikinibilleder, brune ben i strandstole og tusindvis af filtre. Den 29-årige, anonyme debattør, der går under dæknavnet Den Lyserøde Elefant, fik nok af kvinders færden på de sociale medier:

– Vi fornærmer ikke kun vores eget køn, men også den kvindelige intelligens. Jeg kaster op over kvinders uopfindsomhed på de sociale medier. 

Arrigskaben over kvinders færden på de sociale medier resulterede sidste år i ideen om at oprette Instagramprofilen Den Lyserøde Elefant, der i dag har omkring 63.000 følgere. Nu er Den Lyserøde Elefant aktuel med en bog om kvinders mest klassiske fodfejl på de sociale medier.

Følger du ikke Den Lyserøde Elefant på Instagram, kan du finde et udsnit af hendes provokerende statements her.

I bogen 'Den Lyserøde Elefant' går den anonyme ejer af Instagram-profilen også i krig med sit eget køn.


Vi har taget en snak med den kontroversielle provokatør. For hvorfor er det overhovedet nødvendigt, at kalde kvinder for smatso, luder, hesteven og kælling? Og er det ikke for nemt bare at pege fingre af alle andre, når man er anonym? Få svarene lige her.

LÆS OGSÅ: Sådan fucker vores praleri på Facebook med kærligheden

Er det nødvendigt at pakke dine budskaber ind i et grimt og nedværdigende sprog?
–Nej, selvfølgelig er det ikke det. Men det er et sartirisk greb, jeg har valgt at bruge, fordi jeg synes, det er sjovt. Jeg har skabt en karakter, lidt ligesom Dolf, der er en karikeret version af mig selv. Jeg bander også, og er en meget voldsom person. Jeg kunne aldrig finde på at kalde mine veninder for smatso i en alvorlig kontekst, men jeg bruger bandeord i min humor. Også når jeg ikke er Den Lyserøde Elefant."

Tænker du over, om dit overdrevne sprogbrug kan opfordre dine følgere til at kopiere din tone?
–Ja, det gør jeg. Men jeg ser min profil lidt ligesom rap eller andre underholdningsgenrer, hvor den samme problemstilling gør sig gældende. Jeg tror på, at mine følgere går ind i mit univers på universets præmisser. Det er det samme med en gyserfilm. Man kan jo ikke holde instruktøren ansvarlig for, at en person går ud og begår et mord efter at have set filmen.

Får du nogensinde negative kommentarer for dine opslag?
–Faktisk har jeg kun fået en håndfuld negative kommentarer, i hver fald af direkte henvendelser. Og det har ofte været fra såkaldte "feminister", der mener, at mit sprog er nedsættende overfor vores køn. Jeg putter generelt feminister i gåseøjne i denne sammenhæng, fordi jeg synes de værdier, de har, er misforståede. Jeg hjælper vores køn, fordi jeg forventer mere af det end dog faces og avokadomadder. Derfor ser jeg også mig selv som en moderne feminist.

Mener du, at kvinder generelt mangler humor?
–Jeg oplever, at mænd har mere humor end kvinder. Men det er til dels vores egen skyld, fordi vi har låst os selv fast i de gamle dogmer om, at det hele handler om at være smuk. Jeg tror, det ville hjælpe, hvis vi dyrkede noget mere humor i vores online og virkelige liv. Det forventes ikke af os, at vi skal være sjove, og derfor ligger vi måske ikke så meget vægt på det. Når mænd kritiserer deres eget køn har de humor. Når kvinder forsøger at gøre det samme, er vi antifeministiske. Det er så misforstået. Hvis vi netop er så stærkt et køn, burde vi også have selvironi og selvindsigt. Vi leger for meget ofrer hele tiden.

Hvorfor har du valgt at være anonym?
–Det vigtigste i hele mit koncept er, at folk skal tage stilling til mine budskaber og ikke mig som person. Hvis jeg stod frem med navn, vil jeg garantere at min profil ikke havde fået samme succes. Hvis folk så, hvor mange billeder jeg selv tidligere har lagt op af mig selv og mine ferier, ville de ikke forstå humoren i det, jeg laver, på samme måde. Nogle tror, det er fordi, jeg er bange. Men det er jeg ikke. Der er også mange, der spørger, om jeg ikke har lyst til at stå frem, så jeg kan få kredit for den Ibyen-pris, jeg for nyligt vandt for Årets Provo eller for min bog, men det har jeg intet behov for. Og det illustrerer meget fint alt det, jeg prøver at sige: Vi behøver ikke være selviscenesættende hele tiden.

Men er det ikke nemmere bare at pege fingre af alle andre, når man har en hætte på hovedet?
–Jo, det er det vel. Men det er ikke derfor, jeg har masken på.

Hvorfor er det nødvendigt at udgive en bog, der guider kvinder til, hvordan de skal begå sig på de sociale medier?
– Fordi kvinders opførsel på de sociale medier får mig til at krumme mine tæer helt om i røven. Der er så mange fodfejl, som nærmest alle kvinder begår. Jeg begik selv nogle af dem engang. Derfor har jeg bygget min bog op omkring alle de ting, man ikke skal gøre på de sociale medier. Jeg har taget fat i de klassiske fodfejl, kvinder begår. Der er for eksempel kapitler om fitnessbilleder, selfies eller hashtags. Du kan også læse i bogen, at alle madbilleder er ulovlige, præcis hvor mange selfies, du må tage, og at du skal droppe de mest uopfindsomme og klichéfyldte feriebilleder. Ikke engang hvis du var Britney Spears, gider nogen at se en uendelig kavalkade af dine perfekte feriefotos – en lektie jeg også selv har måtte lære.

Der manglede en Emma Gads 'Takt og tone' i forhold til hvilke fodfejl, man for alt i verden ikke må begå, når man er online. Det har jeg lavet nu.

Men hvorfor ved du bedst, hvad der er rigtigt at gøre på de sociale medier?
– Jeg er ikke nogen Messias. Jeg har heller ikke proklameret mig selv som Social Media-guru. Jeg har bare italesat nogle tendenser, som jeg er støt på igen og igen, og som jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der har pres over. Jeg er ikke den bedste, men jeg er den første til at italesætte kvinders opførsel online. Det ærgede mig, at alle hatede på deres venindes opførsel på de sociale medier, men ikke turde sige noget. Nu kan de tagge hinanden på mine opslag, hvilket gør, at man, frem for at bagtale, kan grine lidt af hinandens opførsel.

Hvis du skulle give et godt råd til alle de "kællinger", som du selv kalder dem, som begår disse fejl, hvad skulle det så være?
– Køb min bog. Nå jo, så skal du vide, at selvironi er det vigtigste karaktertræk, man kan besidde. Hvis man kan tage pis på sig selv, kan man nå virkelig langt i livet. Jeg efterlyser ikke close up-billeder af din appelsinhud, og jeg siger ikke, at selviscenesættelse er forbudt. Det er først, når det tager overhånd, at det bliver et problem.

Det er helt ok med et halvnøgent selfie, men jeg orker ikke at glo på tolv bikinibilleder i streg. Det er sgu for uoriginalt!

LÆS OGSÅ: Girls-stjerner smider tøjet i uretoucheret undertøjskampagne

LÆS OGSÅ: Derfor skal du se serien, alle taler om

LÆS OGSÅ: Hudsult: Hvis ingen rører dig, bliver du syg, stresset og deprimeret

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Sociale medier