Women Deliver
SPONSORERET indhold

”Kvinders krop er stadig en ideologisk kampplads”

I anledning af Women Deliver-konferencen har vi bedt fem forskellige mænd og kvinder om at give deres bud på, hvilke udfordringer vi i Danmark står overfor på ligestillingsområdet. Her bringer vi Tania Dethlefsen fra Sex og Samfund.

Foto: Lars Nybøll
13. maj. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Verdens største konference om kvinders rettigheder gæster København 16.-19. maj. Målet med konferencen er at skabe opmærksomhed omkring Verdensmål nr. 5: At opnå lighed mellem kønnene.

I den anledning har vi talt med fem kvinder og mænd, som giver deres bud på, hvilke udfordringer vi i Danmark står overfor på ligestillingsområdet, og hvilken rolle vi bør spille i kampen for kvinders rettigheder internationalt. Vi bringer et interview om dagen løbende over konferencedagene.

I samme serie: Lisa Holmfjord, Dansk Kvindesamfund, Jonas Christoffersen, Institut for Menneskerettigheder, Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokraterne og Ellen Trane Nørby, minister for børn, unge og ligestilling.

Tania Dethlefsen, vicegeneralsekratær i Sex og Samfund

Hvad ser du som den største udfordring på ligestillingsområdet i Danmark?

– Der er flere udfordringer, men lige for øjeblikket handler en af hovedudfordringerne om noget så basalt som retten til at bestemme over egen krop. Vi ser jo stadig, anno 2016, at kroppen, og især pigers og kvinders krop, er en ideologisk kampplads – for eksempel med de historier, som på det seneste er dukket op i medierne, hvor unge mennesker oplever at få delt private billeder mod deres vilje eller at få overskredet deres grænser seksuelt. Det er en kompleks ligestillingsproblematik, som ikke kun handler om at pigerne er ofre. Der er også nogle roller for drengene, som er problematiske. Så vi har udfordringer i forhold til respekt for kroppen, respekt for seksualitet og respekt for, at du selv må træffe dine egne valg.

Hvordan kan vi løse det?

– Der er flere ting, vi kan gøre, og vi er også godt på vej med noget af det. Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark skal sætte ind med seksualundervisning og undervisning omkring køn, krop og relationer på en helt anden måde, end vi har gjort hidtil. Det her er nogle spørgsmål, som børn skal møde på et meget tidligt tidspunkt i deres udvikling, helt ned til børnehavealderen.

I forlængelse af dette tror jeg også, at vi skal have mere fokus på forældrene. Først og fremmest tror jeg, at mange forældre har brug for mere viden og information. Mange har jo fulgt med i mediedebatten lige nu. Men har de redskaberne til, at tage den snak med deres børn og deres unge om, hvad der egentlig foregår blandt dem og deres venner? De interesserer sig måske ikke nok for det digitale og virtuelle liv, som deres børn deltager i. Og det er jo også en kæmpeudfordring. At det rum er lukket for dialog med voksne.

Hvilken rolle bør Danmark spille i kampen for kvinders rettigheder internationalt?

– Hvis man kigger på problemstillingen omkring retten til at bestemme over sin egen krop i et internationalt perspektiv, er der især tre statistikker, som rammer hårdt: På verdensplan er der 225 millioner kvinder som ikke har adgang til prævention, samtidig er graviditet er en af de største dødsårsager for teenagepiger i Afrika, og mere end 140 millioner piger og kvinder lever i dag med skamferede eller multilerede kønsorganer. Det er et skræmmende makrobillede på, hvordan kvinders og pigers kroppe stadigvæk er en kampplads over hele verden.

Danmark har i mange år og under skiftende regeringer været meget engageret i kampen for nogle af de her meget basale rettigheder. Det er vigtigt, at Danmarks stemme fortsætter med at være høj og klar, når vi forhandler internationalt, for eksempel i FN-regi. Men det er også vigtigt, at danske virksomheder spiller en aktiv rolle. De går jo også ind for ligestilling og for at deres medarbejdere skal behandles ordentligt. Så når store danske virksomheder samarbejder med virksomheder i de lande, hvor det ser slemt ud med ligestillingen, har de jo en mulighed for at gå ud med nogle gode budskaber og værdier. Og dermed skabe forandring for kvinder.

LÆS OGSÅ: Verdens største ligestillingskonference kommer til København: Her er 11 events, alle kan deltage i

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary: "Vi skal lade være med at fordømme karrierekvinder"

LÆS OGSÅ: Filminstruktør: Danske kvinder kæmper ikke nogen fælles kamp for ligestilling længere