Lars Lilholt: Livet har lært mig, at du ikke skal lyve over for kvinder

Foto: Kristian Holm, Universal

Lars Lilholt: Livet har lært mig, at du ikke skal lyve over for kvinder

Vi har fået øjnene op for den livskloge troubadour og serverer her hans livsvisdom på et sølvfad.

Du har måske også hørt mere til Lars Lilholt, end du ellers plejer at gøre, efter den danske troubadour har medvirket i TV2-programmet "Toppen af Poppen", hvor han sammen med seks andre danske kunstnere fortolker de andres sange. Programmet har været en mindeværdig oplevelse for sangsmeden og ophavet til alletiders danske kærlighedssang "Kald det kærlighed":

- Det var fremragende, og så var det for alvor. Det var ikke en eller anden konkurrence, hvor man kan blive stemt hjem. Det var musik. Jeg tager ikke mig selv højtideligt, men jeg tager mig selv dybt alvorligt. Og jeg oplevede det som en stor oplevelse. Der var ikke så meget pis, siger han.

LÆS OGSÅ: ”Der er ingen tvivl om, at det er nemmere at være i et forhold med en mand”

2. oktober udgiver han sit næste album "Amulet", der er indspillet i Peter Sommers studie i Skanderborg, og med Lars Lilholts egne ord har samme new folk-lyd som Mumford and Sons og han i øvrigt dyrkede i 70'erne. Og så har han Oh Land på kor. Et direkte resultat af hans medvirken i programmet. Vi erklærer hermed Lars for hip!

Så vi ringede til en fastnettelefon i Silkeborgs udkant til manden med den store livserfaring og melankolske eftertænksomhed, for at få en bid af den livsvisdom, et liv med store op- og nedture, drukture, kærlighed og kreativitet har lært ham. Vi bad ham færdiggøre ti sætninger.

Det vigtigste, jeg har lært om kvinder, er... at de er uundværlige, og at man er nødt til at være ærlig over for dem. De har alligevel en fremragende intuition. Jeg er 62 år, og første gang jeg kyssede en pige var jeg 15, jeg har haft relationer til kvinder gennem mange, mange år, er gift for anden gang og har børn med to forskellige kvinder, så jeg har lært lidt af det. Men inderst inde forstår jeg dem ikke altid.

LÆS OGSÅ: 17 tegn på, at du er i et "forhold" med din bedste veninde

Jeg blev forelsket i min kone, fordi... Jeg tror ikke, der er noget fordi. For når man bliver alvorligt forelsket er det et mirakel hver gang, som jeg faktisk ikke tror, man kan forklare. Jeg tror, jeg blev forelsket i min hustru, fordi vores to ufødte børn sad i et træ og dryssede tryllestøv ned over os, så vi ikke kunne modstå hinanden, hvilket føltes som en varme hele vejen ned ad rygraden. Det er mit svar. Det var sådan det var. Og jeg siger dig, det var fedt! Det blev en herlig nat. Jeg sov ikke!

Livet uden kvinder ville... ikke være et liv for mig.

Det vigtigste livet har lært mig er, at... nogle gange, så er det bare slut, og derfor er det vigtigt at få sagt ting, inden det er for sent. Jamen for fa'en, nu er jeg opvokset i en nordjysk familie, hvor man ikke gav så meget udtryk for sine følelser. Det vigtigste for mig i forhold til min mor, var at sige til hende, at jeg elskede hende, før hun døde. Det var første gang jeg sagde det, og der var jeg altså 56 år gammel. Men så kunne hun måske give slip. Det var noget min hustru havde punket mig til, at jeg altså skulle huske at sige det, og det gjorde jeg, og det var så dejligt.

LÆS OGSÅ: "Jeg brugte åndssvagt meget energi på mænd, som ikke ville mig"

Ensomhed for mig er... Skrækkelig. Jeg kan godt lide at være alene, jeg elsker mit eget selskab, men hvis jeg ikke havde nogen at dele mit liv med, så ville det være svært at holde ud. Jeg er en enspænder og alt det der, men det er jo kun noget, man kan sætte pris på at være, fordi jeg har nogen at dele det med. Det værste jeg kan forestille mig, er at være tvunget til at være alene. Ensomhed er en følelse, jeg kan føle ofte, hvis jeg ikke føler mig forstået og ikke er på bølgelængde med mine nærmeste. Men det varer heldigvis ikke så længe.

Selvom jeg selv gjorde det, så håber jeg ikke, at mine børn... lukker sig inde og ikke snakker om deres følelser. Hvis jeg ser, de gør det, vil jeg sige: "come on. Det er ikke farligt at tale", for det har jeg selv gjort tidligere. Men ellers jeg har ikke gjort noget i mit liv, jeg som sådan fortryder. Jeg har gjort mange dumme ting, men det er jeg også blevet klogere af.

Sidst, jeg græd af grin var... engang jeg havde besøg af mine to dårlige kammerater fra Dalton (Lars' andet band, red.), hvor vi sad og drak nede ved åen, hvor jeg bor. På et tidspunkt ville de låne mine kano. Altså Allan Olsen og Johnny Madsen alene i en kano på Gudenåen. Og da de bege to er to kæmpe egoer, kunne de ikke blive enige om, hvem der bestemte, og når man sidder i en kano, er der en der skal bestemme for ellers går det galt, og det endte selvfølgelig med at kanoen tippede, og der, hvor jeg bor, er Gudenåen dyb, tre meter dyb, og det sagde "blop", og så lå de dernede og rodede, og da jeg først opdagede, at de ikke druknede, havde jeg så meget mavekrampe, at det tog mig flere dage at komme over den smerte i mellemgulvet. Og jeg har det på video, som jeg har gemt i en bankboks, og som jeg stadig væk truer dem med, jeg vil lægge på Youtube.

Mit motto er, at... jeg tager det, som det kommer. Det er sgu mit motto. Med oprejst pande og løftet hale, for at citere Klaus Rifbjerg.

LÆS OGSÅ: Kasper Eistrup: "Jeg har prøvet ægteskab, og det siger mig ikke noget"

På min gravsten skal der stå... nogle tal, der ligger langt ude i fremtiden, forhåbentligt. Jeg vil gerne blive en gammel mand. Min far er 92 år, og jeg håber, jeg har arvet hans gener. Så har jeg 30 år tilbage. Det vil jeg gerne have, og så tror jeg faktisk, jeg vil skrive "Kald det kærlighed, kald det lige, hvad du vil, der findes ingen ord, der helt slår til". Kærlighed kan ikke defineres. Det ville ikke være nogen dårlig sætning.

I dag har jeg forstået, at lykken er... nogle øjeblikke med evigheden i. Man kan jo ikke gå rundt og føle sig lykkelig hele tiden, men der findes nogle øjeblikke, hvor jeg kniber mig i armen, og som jeg synes, har evigheden i sig. Jeg har skrevet en sang om det. Den hedder "Kære øjeblik":

Kære Øjeblik tøv en kende
du er så ufattelig smuk
kære Øjeblik kan du nænne
at gå videre mod ophør og suk
når jeg ved du vil være til stede
i en have hvor æbletræet gror
i min sjæl er der bygget en rede
hvor du bor, hvor du bor, hvor du bor


Foto: Thomas Ravn/TV 2.


LÆS OGSÅ: 
Anders Stegger: "Jeg bliver intimideret af store bryster"


LÆS OGSÅ: Kæmpede med anoreksi i 12 år: "Jeg levede af Cola Light og salte fisk"

LÆS OGSÅ: "Kærlighed behøver ikke at gøre så ondt"

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg