"Liam og jeg har efter 7 års kærlighed taget det hårde valg om at gå hver til sit"
SPONSORERET indhold

"Liam og jeg har efter 7 års kærlighed taget det hårde valg om at gå hver til sit"

Vi ser på, hvorfor unge ægteskaber kan være så svære.

Foto: Jaclyn Adams
04. jun. 2015 | Livsstil | Eurowoman

I en Instagram-besked i går, hvor man på et foto ser en grinende Liam O'Connor læne sig ind mod en storsmilende Christiane Schaumburg-Müller, som holder ham om skulderen, offentliggjorde skuespilleren, danseren, tv-værten og chefredaktør for Chrichri.dk sin skilsmisse fra rapperen.

De to har dannet par i syv år og været gift siden december 2012.

"Dette er nok det sværeste jeg nogensinde har skullet skrive. Liam og jeg har efter 7 års kærlighed taget det hårde valg om at gå hver til sit. Som enhver der nogensinde har stået i denne situation ved, er det en hård beslutning, og noget man har arbejdet hårdt på at overkomme, før man endelig træffer valget," skriver Christiane Schaumburg-Müller på sin Instagramprofil og fortsætter:

"Det er jo på ingen måde let at finde ud af at man på visse områder er uforenlige, når det man helst vil er det modsatte. Heldigvis har det for os foregået med den samme respekt og hengivenhed vi har bygget vores forhold på. Og som vi nu også bygger vores dyrbare og fantastiske venskab på. - men hårdt det er det. Det er også en underlig ting at skulle delagtiggøre andre i på det her tidpunkt. Men da vi som par altid har fået en helt utrolig opbakning fra jer derude, er det også på sin plads at i hører det fra mig direkte, istedet for I hører det andre steder fra."

Hvert parforhold er forskelligt, og ingen ved for alvor, hvad der er årsagerne til et brud end parret selv, men nyheden om bruddet sætter fokus på et emne, der sjældent behandles: at det også kan være svært at være et ungt ægtepar. Normalt knyttes skilsmisser sammen med det svære ved at "holde gnisten i live" og at  få "børn, karriere og familie til at gå op". Men hvad kan de skyldes, når yngre par bliver skilt efter få års ægteskab? 


Foto: Peter Hauerbach

Ifølge Martin Østergaard er unge ægteskaber mindst lige så komplicerede, som dem, der har varet i årevis. Han er parterapeut med egen praksis. 

"Kærlighed er kompliceret. Selvom man kender hianden godt, inden man bliver gift, kan det at blive gift sætte nye ting i spil. Man kan føle sig hæmmet af de forventninger, der nu er til forholdet, og hvor det skal hen. Typisk kan manden føle sig mere bundet og hæmmet. Kvinden kan føle, at 'nu er vi gift', så nu skal vi have børn og stabilitet, og hun forventer, at manden ikke bliver ved med at opføre sig som om der er Distortion hver weekend og ligger lig fra fredag til søndag."

Det bliver ikke nødvendigvis nemmere af, at man er et højprofileret par med fart på karrieren, tilføjer Martin Østergaard.

"Det kan det jo være rart at møde en, som har lige så meget fame som en selv, så man føler sig normal. Men det er jo nok også en hæmsko, fordi de har så strukturerede liv og brug for at der er plads til deres karriere. Derfor må være svært at få en hverdag til at fungere," siger Martin Østergaard.

De farligste ord: "Nu kan jeg slappe af"
For unge ægteskaber generelt er udfordringen at gå fra det mere uforpligtende kæresteri til 'døden os skiller'.

"Jeg har i 20 år snakket med kvinder om det her, og de tænker: 'nu har vi knyttet os til hinanden, så nu kan jeg slappe af og fortælle præcis, hvordan jeg har det'. Det kan virke voldsomt på manden, og han kan få en snigende fornemmelse af, at kvinden vil dominere, og derfor trækker han sig tilbage. Der opstår tit misforståelser, som ikke bunder i noget reelt, men vi bliver defensive, når vi ikke føler os forståede. Det er særligt sårbart, når man er nygift og måske ikke kender hinanden så godt," siger Martin Østergaard og understreger, at dynamikkerne ikke nødvendigvis er bundet til køn. 

Tricket er at se på kriser som "udviklingspotentialer", pointerer han og tilføjer et par gode råd til de nygifte:

"Opsøg hjælp hellere for tidligt end for sent. Se på dine egne fejl, dem kan du nemmest rette på, og vær ikke bange for at sige undskyld og at forklare, hvorfor du gør som du gør, og at dine krav er udtryk for kærlighed."

"De problematikker I har i starten af ægteskabet, har I også om 20 år, så det bedste råd er, at I taler om dem. Og så skal man huske, at lykken kun kommer i glimt. Det er helt normalt."

Skal der komme en baby 9 måneder efter brylluppet?
Forskellige forventninger til ægteskabet er også noget af det, der kan lægge forhindringer i vejen for et nyt ægteskab, mener sognepræst Pernille Østrem, som blandt andet har rådgivet par i DR's 'Gift ved første blik'.

"Det mange af os kan opdage, når vi bliver gift er, at vi har et ret klart billede af, hvad det vil sige at være gift, som vi ikke nødvendigvis har fået talt ordentligt igennem først. Det kan handle om, at man skal spise aftensmad sammen hver aften, bo i et hus, eller at man skal have en baby 9 måneder efter brylluppet eller noget helt tredje. Har man ikke fået afklaret de ting med hinanden, så er man i farezonen som ungt ægtepar. For hvad nu hvis den ene slet ikke har lyst til at få en baby nu, eller hvad nu hvis babyen ikke kommer? "
Selv hvis man taler sammen, er det ikke altid en forsikring i sig selv, pointerer Pernille Østrem.

"Man har tendens til at høre det, man vil høre, og hvis nu man fik ham til at droppe de grimme briller, han rendte rundt med i starten, kan man måske også ændre andre vaner og holdninger, han har."

De forkerte årsager til at gifte sig
Derudover kan det at gifte sig af de forkerte årsager også ligge til grund for, at ægteskabet ikke holder, siger Pernille Østrem.

"Man kan få lyst til at gifte sig, fordi man er bange for at miste den anden, eller fordi man synes, man har en alder, hvor man bør gifte sig. Man kan også gifte sig med et ideal om, hvordan den anden kan give en, og fordi man ønsker at møde et menneske som elsker en, når man nu ikke kan holde sig selv ud. Mange af os kommer først overens med os selv i en sen alder, når vi har været igennem livskriser og har lært at acceptere os selv."
Netop accepten af nogle helt basale menneskelige livsvilkår, vil det hjælpe os at have, når vi gifter os, mener Pernille Østrem.

"Jeg møder par som bliver skilt, fordi de troede, at den ensomhed og magtesløshed, der er vilkår for alle mennesker, ville blive forløst ved at være to i et ægteskab. Når det ikke sker, kan de føle, at det er nemmere at være alene, eller at de bør møde et nyt menneske, som kan forløse dem. Det kan være værre at være ensom i et ægteskab, end at være det alene."

Heller ikke for relativt nygifte er kærligheden altså nem. Men det gør den heldigvis ikke mindre skøn at forfølge...