Linnea Berthelsen Netflix Stranger Things

Foto: Kenneth Nguyen Over 15,8 millioner har set Linnea Berthelsen i åbningsafsnittet af Stranger Things sæson 2.

Linnea Berthelsen i Stranger Things sæson 2

Dansk "Stranger Things"-stjerne: Jeg er i konstant kontakt til mine forældre

24-årige Linnea Berthelsen oplever lige nu sit store gennembrud med en rolle i Netflix-serien Stranger Things. Vi har talt med hende om forældrenes store støtte, at medvirke i et udskældt afsnit – og om at bevare begge ben på jorden i en kaotisk tid.

– Hvor er den pæn din trøje, hvor er den fra?

Spørgsmålet kommer fra den danske Stranger Things-skuespiller Linnea Berthelsen, som ALT.dk møder til et eksklusivt interview på D'Angleterre en formiddag i november.

Lidt overrasket fortæller jeg navnet på butikken, mens jeg sætter mig ned på stolen, inden interviewet starter.

– Den kender jeg slet ikke. Jeg køber alt i H&M, siger hun med et smil og løfter lidt opgivende op i den højhalsede krave på sin fine, sorte silkelignende bluse med farvede blomster.

– Aej, det er så pinligt, det må du ikke skrive, siger hun henvendt til mig og bryder ud i latter.

LÆS OGSÅ: Danske Linnea har fået en rolle i Netflix-succesen Stranger Things

Så er vi ligesom i gang, og jeg bliver mindet om, at nok sidder jeg overfor en skuespiller i en af verdens pt. allerstørste serier, hvor hvert afsnit af anden sæson - der netop er blevet frigivet på Netflix - i gennemsnit er blevet set af over 8,8 millioner mennesker alene i løbet af de første tre døgn.

Men jeg sidder også overfor en 24-årig ung dansk kvinde, der på trods af, at alles øjne hviler på hende lige nu, stadig har bevaret begge ben på jorden.

Et nyt ansigt på settet

Linnea Berthelsen er opvokset i Kalundborg og fik først smag for skuespillet for fire år siden.

I 2015 blev hun optaget på den prestigefyldte skuespillerskole East 15 Acting School i London, og hun var et ubeskrevet blad i Hollywood, da hun landede den eftertragtede rolle. Casteren på Stranger Things var nemlig imponerede over det "selftape" (en hjemmefilmet video, red.), hun havde sendt ind til dem.

– De kunne godt lide min tolkning af rollen, så jeg blev inviteret til en skærmtest, som jeg lavede med Millie, og vi havde en rigtig god kemi, fortæller hun om mødet med den 13-årige medskuespiller Millie Bobby Brown, der spiller en af seriens største roller som pigen Eleven.

Kemien med Eleven-skuespilleren var vigtig. For udover at Linnea Berthelsen har æren af at være omdrejningspunktet i den store åbningsscene i sæson 2 af Stranger Things, er hendes rolle nemlig centeret omkring afsnit 7, der groft sagt kan kaldes et "solo-afsnit" med hende og Millie Bobby Brown.

Linnea Berthelsen Stranger Things Millie Bobby Brown Kali Eight Eleven(Foto: Netflix)

– De byggede et helt nyt set til dette afsnit, og det var et nyt cast, der var inde over. Instruktøren og nogle af dem, der styler hår og hjælper til bag produktionen var også nye, så vi var meget i samme båd. På den måde følte jeg, at jeg var en del af noget nyt, der skulle skabes - mere end at jeg følte, at jeg kom lige ind fra højre og var "ny", lyder det fra den unge danske skuespiller.

Fik klippet håret af

Linnea Berthelsen er mere petit i virkeligheden, end hun fremstår på skærmen, hvor hun spiller rollen som Elevens stærke, kraftfulde og ukendte "søster" Kali - også kaldet Eight. Begge har de som børn været udsat for eksperimenter af den amerikanske regering, hvor de har udviklet overnaturlige evner.

Linnea Berthelsen Stranger Things Millie Bobby Brown Kali Eight Eleven(Foto: Netflix)

Stranger Things er skabt af de 33-årige tvillingebrødre Matt og Ross Duffer. Serien foregår i 1980'erne og er stærkt inspireret af nogle af de største film og serier fra den tid. Duffer-brødrene bad flere af skuespillerne i serien om at se en række af disse film til inspiration, når de forberedte sig på deres roller, hvilket også hjalp Linnea Bertelsen med at forme og forstå sin karakter, Kalis.

– Da jeg blev castet, vidste jeg faktisk ikke, hvordan min karakter passede ind i hele historien, så jeg gik i gang med at se de film, der var blevet brugt som inspiration i sæson 1. Da jeg blev klogere på min karakter, kunne jeg se, at den faktisk havde en del med Star Wars at gøre - og med bogen Carrie (af Steven King, red.), som jeg også læste, da jeg forberedte mig på karakteren.

– Jeg brugte også billeder fra Mad Max og var inspireret af den energi og power, som Charlize Therons rolle har i filmen. Millie brugte faktisk også dem karakter som inspiration til Eleven.

Linnea Berthelsen som Kali/Eight fik bl.a. inspiration fra Charlize Theron som Imperator Furiosa i Mad Max: Fury Road.

Karakterens Kalis' look betød også, at Linnea Berthelsen måtte barbere nogle af sine lange mørke lokker af, så hun fik et undercut. Noget, som Millie Bobbie Brown kendte alt til fra sin egen rolle i sæson 1.

– Da jeg fik shavet håret af til et undercut, sad Millie ved siden af mig og sagde, "tag det roligt, det skal nok gro ud igen," fortæller hun om sin 13-årige medspiller, der filmede Linneas forvandling på sin mobil.

Middagshygge med Winona Ryder

Linnea Berthelsen var selv fan af serien, inden hun fik en rolle i den. Især Gaten Matarazzo, der spiller Dustin Henderson i serien, var og er hendes "yndlings", forklarer hun med et stort smil, mens hun peger op på en plakat fra serien.

– De andre skuespillere har taget godt imod mig og været så søde. Der har været lidt forskel på, om det har været maincastet eller de nye i sæson 2. De nye har jeg hængt ud med hver dag, og jeg er rigtig gode venner med et par stykker af dem. Mødet med maincastet har også været rigtig godt, og de har været meget støttende, men vi har også lige skullet lære hinanden at kende. Vi har ikke optaget scener sammen, og der sker bare et eller andet, tror jeg, når man filmer og arbejder sammen. Man mærker hinanden på en anden måde. Så jeg kender Millie bedre, end jeg kender de andre, forklarer hun.

Linnea Berthelsen Stranger Things
Linnea Berthelsen med resten af stjernerne fra Stranger Things til sæsonpremieren i Los Angeles 26. oktober i år (Foto: Getty Images).

Lige nu rejser Linnea Berthelsen og resten af castet fra serien rundt i verden for at promovere den nye sæson. De har blandt andet været til gallapremiere sammen i både Italien og LA.

– Vi mødes ikke alle sammen på én gang, men på kryds og tværs, da folk bor alle mulige forskellige steder i verden. Men så har vi været ude at spise noget mad sammen eller drikke noget vin. Vi havde også en middag inden premieren, hvor hele castet mødtes med producerne og dem, der skabte serien. Der sad min kæreste og jeg og snakkede med Winona (Ryder, red.), der fortalte om sit liv.

En af de vildeste wow-oplevelser for Linnea Berthelsen har indtil videre været at se de dybt dedikerede fans og deres reaktioner, når de møder skuespillerne på den røde løber.

– Jeg var i Italien med Natalia, Joe og Charlie (tre af hovedrollerne fra serien, red.), hvor jeg virkelig så, hvor tæt knyttede fansene er til de her karakterer. De tillægger dem så meget værdi, og man kunne se, at fansene nærmest fik et "kick" af bare at se dem, de her tre mennesker, som jeg jo bare gik rundt og snakkede normalt med. Det var super specielt, synes jeg.

Hvordan var fansenes reaktion, da de så dig?

– Nu er jeg jo i kostume i serien, så der er faktisk mange, der ikke kan genkende mig. Men dem, jeg har mødt, har været meget positive og synes, at det er super fedt. I Italien råbte de min karakters navn og henvendte sig til mig, som om jeg var Kali, siger hun og bekræfter, at så skal man som "Linnea fra Danmark" lige stå et øjeblik dér på den røde løber og finde sit indre anker.

Linnea Berthelsen Stranger Things(Foto: Getty Images)

Tæt med sine forældre

For tallene taler for sig selv, når det gælder seriens popularitet: I gennemsnit havde hvert afsnit 8,8 millioner seere i løbet af de første tre dage, mens det første afsnit alene blev set af 15,8 millioner

Til spørgsmålet om, hvorvidt det er noget, som den unge danske skuespiller kan forholde sig til, lyder svaret da også:

– Naej... Jeg tror ikke helt, at jeg kan forstå tallet "8 millioner".

Hvad gør du for at holde begge ben på jorden midt i alt det her?

– Jeg fokuserer på arbejdet, som jo i virkeligheden er det, jeg gør det for. Jeg skal udfylde denne her rolle som skuespiller og koncentrere mig om arbejdet, om det så er at nørde det tekniske eller snakke med jer journalister. Der er mange ting omkring det her, jeg ikke kan styre. Jeg synes bare, at det er fedt, at folk responderer, lyder det fra hende.

Linnea Berthelsen Stranger Things(Foto: Kenneth Nguyen)

Også Linnea Berthelsens gamle venner fra Kalundborg tager det ret stille og roligt over deres barndomsvenindes nye stjernestatus.

– Vi snakker mere om, hvordan det er personligt, og de er gode til at spørge mig, om jeg er ok. De kender mig jo. Jeg har ikke ændret mig på et år, haha.

Serien har meget fokus på børnenes forhold til deres forældre - hvordan er dit eget forhold til dine forældre?

– Jeg er super tæt på mine forældre. Hvis jeg ikke snakker med dem hver dag, så er det hver anden. Vi er i konstant kontakt, og jeg kan spørge dem om alting. De råder mig på daglig basis. Jeg har spurgt min far til råds om denne her rolle og også andre roller, jeg har haft. Hvis jeg for eksempel har nogle spørgsmål til, hvordan det er bedst at sige en bestemt replik, så kan jeg sagtens finde på at spørge ham. Der er ikke nogen af mine forældre, der er skuespillere, men de har bare været støttende og sagt, "vi forstår ikke lige helt, hvad det er, du laver lige nu, men vi støtter dig i det."

Kritik af Linneas afsnit

Skaberne af Stranger Things, Matt og Ross Duffer, er netop gået i gang med at skrive på tredje sæson af serien. Derfor flyver det også med spekulationer om hvilken vej, serien skal gå.

Afsnittet "The lost sister", som Linnea Berthelsen medvirker i, er ifølge brødrene en del af at eksperimentere med nye retninger i serien, hvor man i afsnittet er helt væk fra byen Hawkins og det faste hold af karakterer.

Men den nye stil har også mødt massiv kritik. Både i udenlandske medier og herhjemme er afsnittet blevet udråbt til at være et af de dårligste.


Scene fra Stranger Things-afsnittet "The lost sister" (Foto: Netflix).

– Jeg kan godt huske, at vi har snakket om, at afsnittet ville skille sig ud, men der er ikke noget tidspunkt, hvor vi har set det som en negativ ting. For hvis du gerne vil skabe noget nyt og lave kunst, bliver du nødt til at tage nogle valg, og jeg ser så meget op til Matt og Ross, fordi de tør at tage de her valg. De er super seje. Det er også derfor, at de har skrevet Stranger Things. Det er deres historie. Det er et "passion projekt", og jeg synes kun, at man kan have respekt for, at de tør gøre det.

Hvordan har det været for dig, at nogle ikke har kunnet lide afsnittet "The lost sister"?

– Det har jeg ikke forholdt mig til. Jeg har ikke taget det personligt, fordi jeg ikke har skrevet, instrueret eller produceret det, så jeg har sådan set ikke noget med det at gøre. Jeg har bare fået et job, der hed, at nu går du ind og spiller denne her karakter ud fra det manuskript, du har fået, siger Linnea Berthelsen. 

Linnea Berthelsen Stranger Things(Foto: Kenneth Nguyen)

Hvad har været de fedeste reaktioner, du har fået på afsnittet?

– At folk virkelig godt kan lide min karakter. Og at jeg har set nogle artikler, hvor folk har set afsnittet for anden gang og begynder at forstå dybden af karaktererne. Det kan godt være, at nogle af replikkerne lyder meget umiddelbare, men når de har set afsnittet igen, ser de hele dybden og begynder at forstå Kali, og hvor hun kommer fra. De begynder at få mere empati for karakteren, og det, synes jeg, har været utroligt smukt at se.

Seriens skabere skriver som sagt netop nu på sæson 3 af Stranger Things, så fans af serien må vente spændt på næste skridt i historien – hvilket også gælder skuespillerne selv.

Linnea kigger på mig med at smil og slutter så:

– Men er det ikke sjovt at tænke, hvad der kommer til at ske? Jeg ved det ikke, så jeg synes egentlig bare, at det er ret sjovt at tænke, at hvis det sker, at jeg er med, så er det spændende, og ellers finder de på noget andet, som også er spændende. Min karakter har været med i sæson 2, hvor den har fået lov at fylde, og så må vi så se, hvor de tager det hen.

LINNEA BERTHELSEN, 24 ÅR

Adopteret fra Indien, da hun var otte måneder gammel.

Vokset op i Kalundborg med sine adoptivforældre og sin storesøster.

Uddannet fra Skuespillerakademiet i København.

Blev i 2015 optaget på skuespillerskolen East 15 Acting School i London, som hun holdt orlov fra under indspillingen af Stranger Things. Hun er nu stoppet helt på skolen.

Aktuel i anden sæson af ­serien "Stranger Things", der kan ses på Netflix.

Linnea Berthelsen Stranger Things
(Foto: Kenneth Nguyen)

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Serier og Netflix

610x200_woordy_dmjpg.jpg