Må du løbe, når du er forkølet?

Må du løbe, når du er forkølet?

Må du løbe, når du er forkølet?

Lige nu – og sikkert de næste måneder – er det højtid for forkølelser og alskens vira, som vil komme på tværs af den gode form, du og mange andre løbere har bygget op i løbet af sommeren. Men må man løbe, når man er forkølet? Er det farligt? Skal immunforsvaret ikke have fred?

Lysten til at tage løbeskoene på er til at overse, når næsen også løber, og hovedet føles tungt og træt, men faktisk er det ifølge en amerikansk undersøgelse offentliggjort i Runner's World Magazine reelt ikke farligt for kroppen at blive sendt ud på en løbetur, selv om du har snue. Det er heller ikke med virkende til at trække din sygdom i langdrag, som mange også påstår. Den amerikanske ultramaratonløber og læge David Nieman anbefaler den såkaldte "fra-halsen-opefter-regel". Så længe du har ondt fra halsen opefter, dvs. er tæt i næsen og måske lidt ru i halsen og ikke har feber, kan du udmærket løbe. Sidder ubehaget derimod fra halsen og nedefter, så du har trykken for brystet eller ondt, hoste, generel ømhed i kroppen, ømme led og slappe muskler, er det alle tegn på no go. Bliv hjemme, en løbetur vil ikke være godt for kroppen.

Der er én enkelt undtagelse til hals-reglen: Løbere med tendens til bihulebetændelse, hos dem kan løbeturene gøre infektionen værre. Symptomerne på bihuleinfektioner er typisk ondt i hovedet, hoste, ømme bihuler, også udefra (prøv at banke lige så forsigtigt med pegefingrene på bihulerne, så vil de gøre ondt, hvis du har bihulebetændelse). Her skal du som løber (eller hvis du dyrker en anden sport) følge ekspertens 72-timers regel i stedet. Det betyder ingen løb i tre dage. Bihulebetændelse kan nemlig udvikle sig lungebetændelse, hvis man motionerer og presser kroppen. Men tilføjer David Nieman, selv den mest fanatiske løbeentusiast vil formentlig betakke sig for drøne ud af døren med betændte bihuler. Det gør ondt. Så det hurtige svar på spørgsmålet "må jeg løbe, når jeg er forkølet?" er, ja.

Hvis du har lyst til at løbe, er du formentlig rask nok. Hvis ikke, er du enten doven eller skvattet, og i begge tilfælde har nok mere ud af at udskyde turen.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste trænings-apps

Se, hvad vi ellers skriver om: Michael Robak