Mænd der dræber deres børn

Foto: Polfoto Mænd der dræber deres børn

Børnemord

Derfor dræber mænd deres børn

28 danske børn er blevet dræbt af deres fædre siden 2000. Drabsmanden er som regel en ærekær far, der tager den ultimative hævn over børnenes mor. En far, der udadtil har virket helt normal, og som hverken er sindssyg eller psykotisk.

"Det er helt almindelige mænd, som bliver overvældet af deres følelser og aggressioner"

"Jeg havde lovet, at jeg ikke ville tillade mig selv at synke til had. Men nu er vreden suppleret til en stor portion had (...) Du er dybest set en væmmelig og superegoistisk person, og du fortjener ganske enkelt ikke at være sammen med dem (børnene, red.)."

Sådan skrev en 44-årig familiefar, ifølge Jyllands-Posten, til sin ekskone et par dage før, han tog livet af deres tre fælles børn. Det fire sider lange afskedsbrev kaldte han "Farvel til Julie", og politiet fandt det efterfølgende på hans computer.

De tre børn, Adam på to år, Amanda på otte år og Alexander på ti år, blev alle fundet døde i deres senge den 9. februar 2011. Dræbt af skud. Motivet til den makabre handling var tilsyneladende jalousi over, at børnenes mor, som han blev skilt fra to år før drabene, havde fået en ny kæreste, og i brevet skrev han, at hver gang hun rørte ved en anden mand, skulle hun tænke på, hvad det havde kostet hende. Han afsoner i dag fængsel på livstid for drabene på sine tre børn og er blot et enkelt tilfælde ud af en stribe børnemord begået af forældre i Danmark.

28 danske børn slået ihjel af deres fædre siden år 2000
Siden år 2000 er 28 danske børn blevet slået ihjel af deres fædre. Senest fandt man i august ligene af to nordjyske piger på 9 og 10 år i en dansk indregistreret bil i et skovområde vest for Berlin. Deres far står nu anklaget for at have bedøvet de to fastspændte piger for derefter at sætte ild på bilen. Motivet er, ifølge anklageskriftet, frustration over, at pigerne skulle bo sammen med deres mor, som han var blevet skilt fra.

Den altoverskyggende årsag til drab på danske børn er jalousi. Jørn Beckmann, professor i psykologi og tidligere klinikchef på Odense Universitetshospital, har gennem tiden mentalundersøgt over 100 mordere – heriblandt fædre, som har dræbt deres egne børn.

– Det sker oftest som en hævnaktion mod børnenes mor. Måske fordi hun har forladt ham, måske fordi hun – nogle år efter en skilsmisse – finder en ny mand. Fædrene kunne selvfølgelig hævne sig ved at slå moderen selv ihjel, men den ultimative hævn er at tage det fra moderen, som hun elsker allerhøjst: børnene. Naturligvis elsker de fleste fædre også selv deres børn højt, men had-impulsen og den aggressive impuls overstråler pludselig kærligheden til børnene, og det helt centrale for dem bliver at skade moderen, forklarer han.

Læs også: Når kvinder myder - Slagterdatteren

– Helt generelt kan man sige, at de reagerer på tab. Det kan være tab af konens kærlighed, men det kan også være tab af virksomhed, tab af hjemmet eller tab af mange hundredetusinde kroner. Den ene fiasko bliver lagt oven på det anden, og til sidst reagerer de på tabene.

Også det at tabe ansigt er væsentligt for disse mænd, vurderer speciallæge i psykiatri Henrik Day Poulsen:

– Der er tale om ærekære personer, som meget let føler sig krænkede. Der skal ikke ret meget til, før de føler sig trådt på. De har store selvbilleder og føler sig let provokerede af kvinderne i skilsmissesager, hvor der kan fyge anklager gennem luften, og de har ikke evnen til at træde et skridt tilbage og sige: "Jeg er nødt til at reagere neutralt på det her".

Ikke sindssyge
I langt de fleste tilfælde ender retssystemet med at idømme fædre, der har dræbt deres egne børn, en almindelig fængselsstraf i stedet for en behandlingsdom. Det er ifølge Henrik Day Poulsen et tegn på, at de hverken er sindssyge eller psykotiske.

– Det er overordnet set almindelige mennesker. Bagefter siger kolleger og naboer jo typisk: Det havde vi aldrig troet om ham. Og omverdenen har sjældent set det komme, fordi der netop ikke er tale om psykisk syge personer. Typisk er disse mænd velfungerende mennesker i mange af livets forhold, de har været velfungerende på arbejdspladsen og i sociale sammenhænge og er – netop fordi de ikke er psykisk syge – i stand til at dække over, hvad der foregår inde bag parcelhusets vægge, siger Henrik Day Poulsen og forklarer videre:

– Men der, hvor det går galt for disse mænd, er, at de ikke formår at håndtere psykisk pres som normale mennesker. De fleste skælder ud eller går deres vej og damper af, når de bliver rigtig vrede, men nogle få kan ikke styre ekstremt pres, når de føler sig krænkede. I flere af drabssagerne har faren været beruset i gerningsøjeblikket, og når vi drikker, handler vi anderledes, vores hæmninger bliver mindre, og derfor kan disse fædre begå det uforståelige.

Jørn Beckmann supplerer:
– De bliver betragtet som helt almindelige mænd, som bliver overvældet af deres følelser og aggressioner, og derfor går det galt for dem. De er fredelige, tikkende bomber, som skifter i ét hug fra Dr. Jekyll til Mr. Hyde, når de oplever fiasko.

Læs historierne bag nogle af de nyere tragiske sager, og hvad faresignalerne er på næste side...Fædre dræber oftest
Siden 2000 har i alt 32 børn mistet livet ved drab begået af en forælder, hvor fire af drabene er begået af børnenes mødre. I 2007 forsøgte en mor fra Frederikshavn eksempelvis at forgifte sine sønner på 4 og 10 år med smertestillende piller. Det mislykkedes, og derefter kvalte hun børnene, hvis far netop havde krævet mere samvær med dem. Men ellers er det fædre, der dominerer statistikken:

– Mænd er fra naturens hånd mere udadreagerende end kvinder. Kvinder kan være ulykkelige og grædende, men når alt kommer til alt, så er de stærkere end mænd, som hurtigere mister kontrollen og opgiver håbet. Mænd er mere handlingsorienterede – og i dette tilfælde på den dårlige måde, siger Jørn Beckmann.

I flere sager forsøger faderen at begå "udvidet selvmord," som det kaldes, når en person ikke bare dræber sig selv, men også børn og af og til ægtefælle. Men det lykkes dem ikke altid at tage sig selv af dage, og i flere tilfælde svigter modet ganske enkelt til sidst.

– Tærsklen for at slå sig selv ihjel er ekstremt høj, når du ikke har en psykisk sygdom. Derfor er det nemmere for fædrene at slå børnene ihjel i det øjeblik, de føler sig krænkede og bliver opslugt af had mod moderen eller ekskonen, og logikken lyder: Hvis det ikke kan være anderledes, så tager jeg børnene fra hende, forklarer Henrik Day Poulsen og tilføjer:

– De fleste mænd fortryder efterfølgende, at de dræbte deres børn. De kan stadig hade deres ekskone, men kan godt indse, at de har handlet dumt på deres had. Og det kan de netop, fordi de ikke er sindssyge.

Både han og Jørn Beckmann understreger, at disse sager heldigvis er uhyre sjældne, og at langt de fleste familiefejder får en fredelig udgang.

LØGTEN, december 2010: Hovedvidne i bedragerisag skød søn
Mandag den 6. december 2010 blev den 47-årig Morten Nysten og hans 8-årige søn fundet dræbt i en ny beboelsesejendom i Løgten i Skødstrup nord for Århus. Viceværten hørte skud og kontaktede politiet, hvis teknikere hurtigt fastslog, at faderen først havde skudt sin søn med et jagtgevær og derefter taget sit eget liv med samme våben. Det kom efterfølgende frem, at faderen var udset som hovedvidne i en erstatningssag om bedrageri for millioner. Som tidligere direktør for en krakket kæde af vvs-forretninger havde han angiveligt både viden og skriftlige beviser, der kunne fælde tre magtfulde mænd i branchen, og der blev spekuleret i, om nogen forsøgte at presse ham til tavshed. Det var desuden netop blevet konstateret, at sønnen led af en potentielt alvorlig sygdom. Allerede søndag skrev faderen en afskedshilsen på Facebook: "Jeg vil aldrig glemme dig, du vil altid være en del af mig."

KØGE, januar 2010: Overskudsfar stak børnene ihjel
Om natten den 29. januar 2010 kvalte og knivdræbte den 45-årige Torben Vincentz sin 9-årige søn og 12-årige datter i hjemmet nær Køge. At konen havde fundet en anden, han havde mistet sit job som el-installatør, og inkassobrevene hobede sig op, fik tilsyneladende den fatale konsekvens. Han bar de to lig ind i sengen og lagde sig med dem, inden han forgæves forsøgte at tage sit eget liv. Det var børnenes mor, der fandt sine børn og sin eksmand i villaen, som netop var blevet solgt. Under retssagen var både en nabo, en bror og en tidligere kollega i vidneskranken for at tegne et billede af en mand, der med stort overskud tog sig af sine børn og sørgede for, at de kunne passe deres fodbold og ridning. De lægelige eksperter i Retslægerådet fandt ham egnet til almindelig straf, men han endte med at få en behandlingsdom.

GREVE, maj 2010: Dræbte både kone og døtre
Den 7. maj 2010 tog den 50-årige Steen Lassen livet af hele sin nærmeste familie: Sin kone og deres to døtre på henholdsvis 12 og 18 år. Det skete i hjemmet i Greve, hvor hustruen og den ældste datter blev slået ihjel med slag og knivstik. Derpå tog han den 12-årige datter med på en køretur, der endte på Holbækmotorvejen, hvor faderen med fuldt overlæg torpederede en parkeret lastbil i et forsøg på at dræbe både sin datter og sig selv. Da det mislykkedes, dræbte han hende med en hobbykniv, og kniven gik i stykker, da han ville tage sit eget liv. Efterfølgende kom det frem, at faderen var deprimeret, sad i en stor spillegæld, og at ægteskabet knagede, men ingen i omgangskredsen havde opfattet, at noget var galt. "Jeg havde besluttet mig for at tage mit eget liv. Men jeg kunne ikke få mig selv til at udsætte dem, jeg elskede højest, for det ultimative svigt at forlade dem," lød det fra Steen Lassen under retssagen i Østre Landsret. Han blev idømt lovens strengeste straf: fængsel på livstid. "Det, som skete den forbandede dag, skete ikke af had, men af kærlighed," forklarede han.

BIRKERØD, februar 2011: Jaloux far skød tre børn
Den 9. februar 2011 skød og dræbte Morten Skipper-Pedersen en tidlig morgen sine tre børn, Alexander, Amanda og Adam på henholdsvis ti, otte og to år, i sit rækkehus i Birkerød med en salonriffel. Bagefter forsøgte han forgæves at tage sit eget liv. Det var tilsyneladende jalousi over, at børnenes mor og hans egen ekskone havde fået en ny kæreste, der drev ham ud i drabene, og under retssagen blev der tegnet et billede af, at handlingen var nøje planlagt. Et par dage inden drabene fik han aflivet sin hund, ligesom han havde også skrevet et flere sider langt afskedsbrev til sin ekskone flere dage inden drabene. Han ikke var sindssyg i gerningsøjeblikket, men under stærk påvirkning af alkohol. Forinden havde han i en sms til moderen skrevet, at han "ville tage børnene med ud på en rejse". Beskeden fik hende til at slå alarm, men hjælpen kom for sent. I oktober 2011 idømte retten i Lyngby Morten Skipper-Pedersen fængsel på livstid.

SVENDBORG, december 2005: Modet svigtede til sidst
Den 1. december 2005 skar Michael Nielsen halsen over på sine to døtre i jalousi over, at hans kæreste og mor til de to piger havde fundet en anden. Mens pigerne på henholdsvis to og syv år sov om natten, skrev han et afskedsbrev til børnenes mor, som han havde kendt siden 1995, hvor der stod, at de alle tre var blevet til stjerner, der sad på skyerne og kiggede ned på hende. Næste morgen begik han forbrydelsen, ringede til politiet og fortalte, at han havde gjort noget forfærdeligt, og kørte derpå selv til Storebæltsbroen for at hoppe ud. Men modet svigtede til sidst, og han afsoner i dag 16 års fængsel for drabene på sine døtre.

Læs om faresignalerne på næste side...FARESIGNALER
Det er svært at forudse, at en person vil dræbe sine børn eller ægtefælle. Fordi gerningsmændene sjældent er psykisk syge, kan de være gode til at skjule tanker og frustrationer for omverdenen. Vær opmærksom på:

Jalousi: I mange sager har drabsmandens ægtefælle eller ekskone fundet en ny mand. Frustrationen og følelsen af at være blevet svigtet og krænket kan afføde en voldsom reaktion.

Trusler og vold: Har man været voldelig tidligere, er der en større risiko for at blive det igen. Vær opmærksom på voldsomme vredesudbrud og anormal opførsel. Eventuelle trusler om at skade børnene skal tages meget alvorligt.

Indelukkethed: Det faretruende kan også være det, man ikke ser – når en mand lukker sig ind i sig selv, nødigt deltager i et skænderi og virker deprimeret. De går med ét fra en "superkontrol-tilstand" til en "superkontrolløs tilstand."

Depression: I sjældne tilfælde kan depression føre til mord eller "udvidet selvmord", som det kaldes, når en person ikke bare dræber sig selv, men også børn og måske ægtefællen. Men i langt de fleste tilfælde går det kun ud over den deprimerede selv.

Dårlig økonomi: For mange mænd er det tabubelagt, at familiens økonomiske grundlag er væk. Og i flere drabssager har de dræbende fædre tabt store beløb på forretninger eller spil.

Eksperterne understreger, at for langt de fleste fædre vil kærligheden til deres børn overskygge det eventuelle had til børnenes mor, og kun sjældent får familiefnidder i skilsmissesager så tragisk en udgang.

EKSPERTERNE

Jørn Beckmann
Er professor i psykologi og tidligere klinikchef på Odense Universitetshospital, har gennem tiden mentalundersøgt over 100 mordere – her i blandt fædre, som har dræbt deres egne børn.

Henrik Day Poulsen
Er speciallæge i psykiatri og har udgivet flere bøger om psykiatriske emner, blandt andet psykopati, fanatisme og samspil mellem børn og deres forældre

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi