Mænd, du bare skal holde dig fra
Foto: Getty Images Der er altid advarselssignaler men hvorfor er det så svært at bryde med en mand, der over tid udvikler sig til et helt igennem dumt svin?

Mænd, du bare skal holde dig fra

Hvordan spotter du en farlig mand, der kan have så mange ubehagelige træk i sin personlighed, at det nærmer sig, at han er en følelseskold psykopat? Vi har snakket med psykiater Henrik Day Poulsen, som giver sine bedste råd her.

(Opdateret: 09.04.18 af Susanne Baden Jensen)

Måske er han ikke en helt igennem følelseskold psykopat. Så var du vel heller ikke faldet for ham. Men han kan have så mange ubehagelige træk i sin personlighed, at det er tæt på. Og så gælder det faktisk om at komme væk og ud af forholdet, siger psykiater Henrik Day Poulsen.

LÆS OGSÅ: Anne Sophia Hermansen: "Jeg er en af de få kvinder, som ikke synes, det er et problem at have magt" 

Du kan forsøge at ændre ham – redde ham fra sig selv, ligefrem. Men det vil formentlig ikke lykkes for dig. Derimod er det meget mere sandsynligt, at du selv bliver ødelagt i forsøget.

– Der findes mænd, som er ekstremt selvoptagede og manipulerende. Og selv kvinder med et ellers godt og sundt selvværd kan falde for sådan en mand.

For psykopatens bedste våben er netop, at vi som mennesker simpelthen ikke forstår, at et andet menneske kan være så egoistisk, kold eller direkte ond, som disse mænd efterhånden viser sig at være.

Så vi forsøger at finde en anden forklaring, siger Henrik Day Poulsen: „Han snerrede ad mig, fordi han var stresset. Det er også synd, jeg må hjælpe ham. I hvert fald lade være med at irritere ham“.

I begyndelsen af forholdet, hvor du stadig kan mærke dine egne grænser og forskellen på rigtigt og forkert, siger du måske fra. Eller forsøger på det. Men bliver her mødt med blank afvisning fra mandens side. For det hardu helt misforstået. Og hvis du køber den mere end nogle få gange, så er du allerede ude på en farlig kurs.

For nu begynder du at tvivle på din egen dømmekraft. – Det er en helt naturlig, men usund forsvarsreaktion at forsøge at bortforklare eller helt lukke øjnene for mandens dårlige opførsel.

For konsekvensen af at se virkeligheden i øjnene kan jo meget vel være, at forholdet må slutte. Og hvis du som kvinde af forskellige årsager ikke kan det, så befinder du dig i et farligt forhold.

Der er altid advarselssignaler

Der er altid advarselssignaler men hvorfor er det så svært at bryde med en mand, der over tid udvikler sig til et helt igennem dumt svin? For det første sker det ikke fra den ene dag til den anden. Og dernæst har manden også nogle gode sider, som du ikke kan eller vil undvære. Indtil den dag, hvor jeres forhold er så skævt og nedbrydende, at du ikke længere har hverken selvindsigt eller kræfter nok til at komme væk.

Derfor gælder det også om, at spotte de røde advarselssignaler i tide. Både hos den mand, du
indleder et forhold til. Men i lige så høj grad hos dig selv.

For tegnene er der, siger Henrik Day Poulsen. – Typisk er disse mænd ekstremt selvoptagede. De kan også være særdeles charmerende, men det stikker ikke særligt dybt. I bund og grund handler alting
kun om ham og hans behov.

Din mening og dine behov tæller ikke, når det kommer til stykket. Hvis du som kvinde i et forhold oplever det igen og igen, så må du prøve at se jeres forhold fra et helikopter-perspektiv. Måske endda lave en liste over episoder, hvor du har følt dig trådt på. Så du kan se mere objektivt på relationen.

Hvorfor blev jeg ved?

Det er også meget vigtigt, at du siger fra og sætter grænser for sådan en mand. Jo mere dårlig Opførsel, du lader passere, jo værre bliver det. Han bliver ikke sødere, jo mere du tilpasser dig. Tværtimod. – Ofte vil sådan en mand også være overdrevent jaloux.

Han vil forsøge at isolere kvinden, så hun bliver stadig mere afhængig af ham. For eksempel overbevise hende om, at det er godt for hele familien, hvis hun siger sit job op og er hjemmegående. Eller tale nedsættende om og til kvindens familie og venner, så hun til sidst må bryde med dem.

– De her mænd er meget dygtige til at manipulere og finder hurtigt kvindens svage punkt, som de udnytter helt bevidst. For eksempel kan det være angsten for at blive forladt. Nogle kvinder har været udsat for forskellige svigt i barndommen og har et Enormt behov for at være sammen med en mand, uanset hvad det koster hende. Hun er følelsesmæssigt afhængig af ham.

– Hun kan også have et stort behov for bekræftelse. At en flot og charmerende mand overøser én med komplimenter kan for nogle kvinder være som opium. Suset af bekræftelse overvinder de øjeblikke, hvor manden er ubehagelig eller ligefrem voldelig.

Og så er der børnene, økonomien – og ikke mindst skammen over, hvad man har ladet sig byde. Og dén skal man ikke underkende, siger Henrik Day Poulsen:

– Kvinder i et farligt forhold ved godt, at relationen er usund. Om ikke andet giver kroppen nogle signaler, når dine grænser gang på gang bliver overtrådt. Du begynder at få mavepine, hovedpine, spændinger i nakken.

Og kvinderne skammer sig over deres liv. Hvad de byder sig selv og deres børn. Så de lever ofte et dobbeltliv, hvor de holder facaden udadtil, så længe de overhovedet kan.

SPOT EN FARLIG MAND - OG LØB DEN ANDEN VEJ


SELVOPTAGEDE MÆND: Farlige eller problematiske mænd har typisk et meget stort selvbillede og er ekstremt selvoptagede. Du skal tilpasse dig hans ønsker og behov.

Hvis du indordner dig og bliver i et sådan et forhold, bekræfter du ham indirekte i, at han er den eneste person i verden, som konstant skal beundres, bekræftes og opvartes. Det bliver kun værre fremover.

NEDGØRELSE AF ANDRE: Farlige mænd nedgør ofte andre mennesker, hvilket er en meget effektiv måde at manipulere på – og isolere dig på. Verden er aldrig sådan, at alle andre end en selv er dumme og inkompetente, og din advarselslampe skal lyse, hvis du er sammen med sådan en mand, der mener det.

JALOUSI: Farlige mænd har typisk store problemer med at takle følelsen af jalousi. Han kan reagere med at ydmyge dig i fuld offentlighed, han kan blive spydig og ondskabsfuld.Han bruger tilfældigheder som „beviser“ og truer og isolerer dig dermed endnu mere.mLad være med at blive smigret over hans jalousi.

Man kan godt elske uden at kontrollere og mistænke. Hvis du accepterer hans grundløse jalousi, legitimerer du også indirekte konsekvenserne, som i mange tilfælde udvikler sig til vold. Sig fra med det samme – og overvej allerede meget tidligt at bryde forholdet, hvis det ikke bliver bedre.

OM EKSPERTEN


Psykiater Henrik Day Poulsen har skrevet flere bøger om psykopater og mennesker med karakterafvigende træk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Jalousi og Parforhold