Interview med Microsoft direktør Nana Bule
Foto: Anne Mie Dreves

Interview med Microsoft direktør Nana Bule

“Mænd er bedre til at prale”

Med sin nye direktørtitel er 38-årige Nana Bule næstøverst hos den internationale softwaregigant Microsoft i Danmark. Hun er nørd til fingerspidserne og har kravlet mere end almindelig hurtigt op ad karrierestigen. Ofte som den yngste og som ene kvindei en mandeverden.

Det ligger i min opdragelse, at man selv er ansvarlig for at skabe sin fremtid. Jeg har ikke altid vidst, hvad jeg ville, men jeg har altid vidst, at jeg ville meget.

Jeg har altid været ambitiøs. Jeg er enebarn, og mine forældre gik meget op i, at jeg skulle kunne klare mig selv, lære at arbejde, og at jeg ikke fik noget forærende. Derfor begyndte jeg tidligt at have fritidsjobs.

LÆS OGSÅ: Anna droppede karrieren i Danske Bank for at rejse verden rundt og besøge frugtplantager

Mit første job var på skolens bibliotek, hvor jeg skulle sætte bøger på plads. Jeg fik vist 37 kr. i timen. Senere arbejdede jeg bl.a. som kassedame og i kødafdelingen i Føtex.

Jeg afsluttede min uddannelse på Handelshøjskolen (i dag CBS, red.) som nummer to på min årgang og fik job hos en af de dengang nye dotcom-startups, en e-commerce-virksomhed, der hed Haburi.com. Det var i 1999, lige inden det tog rigtig fart med nethandel. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg havde en god fornemmelse for IT og teknologi. Jeg har helt klart en veludviklet nørd i maven.

Jeg har været hos Microsoft i 15 år nu. Det er vildt. Det havde jeg aldrig troet. Der er ikke mange i min generation, som er så længe samme sted. Men jeg har kunnet gøre det, fordi jeg har haft så mange forskellige stillinger. Microsoft er en organisation, hvor man kan komme rigtig langt, hvis man har evnerne, viljen og leverer resultater.

Jeg har været meget bevidst om, hvornår jeg var klar til at blive chef. Da jeg var yngre, var der så meget, jeg selv ville, men som chef har man også et ansvar for de mennesker, man er chef for. Jeg synes, det handler mere om, at man skal være klar til at støtte sine medarbejdere i at blive en succes, og mindre om, at man selv vil have anerkendelsen. Det var først, da jeg kom tilbage efter min barsel, at jeg syntes, jeg var balanceret nok til mit første rigtige chefjob. Jeg kunne mærke, at jeg var blevet et mere rummeligt menneske. Jeg var færdig med at være egotripper.

Jeg har det o.k. med at tage upopulære beslutninger. Det er en del af jobbet. Man kan ikke kun få de gode dage, hvor man når sine budgetter, og folk har femårsjubilæum, og vi kan få lov at sable champagne. Nogle gange er jeg så uheldig at skulle afskedige folk. Det er heldigvis sjældent, men selvfølgelig er det ikke rart. Hvis man som menneske synes, at det er rart, tror jeg, at man skal tale med en læge. Men jeg synes godt, at man kan afskedige på en værdig måde og forsøge at hjælpe folk videre så vidt muligt. Jeg tror ikke, jeg har fået nogen fjender endnu.

Fleksibilitet er en del af kulturen hos Microsoft. Vi tror på, at arbejde ikke er et sted, men en aktivitet. Det betyder ikke så meget, om du er her eller ej. For mig er det afgørende, at mit arbejde ikke er en tidsbegrænset ting, hvor jeg skal være her 8-16 eller 9-17. Jeg henter mine børn tidligt et par gange om ugen, hvor jeg arbejder igen om aftenen. Det er en afgørende faktor for, at jeg kan få det til at hænge sammen.

Jeg kan ikke forestille mig en verden, hvor jeg ikke havde et job. Nogle vil måske mene, at jeg ville være en bedre mor af at tage tidligt hjem og bage boller, men jeg tror oprigtigt, at jeg er en bedre mor, som det er nu. Hvor jeg får lov at udfolde mig og være en rollemodel for mine børn, når jeg kommer hjem. Min mand joker ofte med, at vi ikke kunne være gift, hvis jeg ikke havde et arbejde. Jeg bliver nødt til at bruge min energi og mit drive et sted. Ellers ville vores hjem blive forvandlet til en tornado.

Jeg har i mange sammenhænge været den eneste kvinde i min branche og har aldrig tænkt, at det skulle være et problem. Det har det heller aldrig været. Tværtimod har jeg faktisk oplevet det som en mulighed – og brugt det til min fordel. Det er fx meget nemmere at skille sig ud og blive husket som kvinde i denne branche.

En anden del af forklaringen er nok, at du hos Microsoft hurtigt lærer at sætte ord på dine ambitioner og være fuldstændig åben omkring din karriereplan. To gange om året taler du med din chef om, præcis hvilken stilling du gerne vil have næste gang, og hvornår du gerne vil have den. Det er helt normalt, at du sidder sammen med din chef og siger, at du gerne vil have hans eller hendes job.

Jeg tror, at mange kvinder har en lidt mere beskeden opfattelse af deres egen formåen, hvor mænd er bedre til at prale. Man skal turde stå ved sine resultater, gøre opmærksom på dem og være åben om sine ambitioner. Hvis du ikke siger det højt, er der ikke nogen, der hjælper dig.

LÆS OGSÅ: "Kvinderettigheder har afgørende betydning for udviklingen i et samfund"

LÆS OGSÅ: "Det handler ikke om kvinders DNA eller om, at kvinder skulle have et særligt omsorgsgen"

LÆS OGSÅ: "Kvinder er nødvendige for at skabe fred i verden, bæredygtig udvikling og vækst"

Nana Bule

• 38 år.
• Direktør for Marketing and Operations i Microsoft.
• Ansvarlig for markedsstrategi, marketing og PR i Danmark. Er desuden ansvarlig for den daglige drift af forretningen.
• Har arbejdet hos Microsoft i 15 år, herunder flere år i forskellige lederstillinger.
• Har en bachelor i erhvervsøkonomi fra CBS og har læst IT strategi & ledelse på IT-Universitetet.
• Gift og mor til tvillinger på otte år.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Job