Maren Uthaug om ligestilling og seksuel frigørelse
SPONSORERET indhold

”Det vigtigste, vi som kvinder kan gøre, hvis vi vil ændre noget, er at holde op med at give en fuck”

Kvinder skal ikke gå og vente på, at ligestillingen kommer til os. Vi skal derimod selv tage et større ansvar – og blive ved med at protestere. Sådan lyder budskabet fra forfatter Maren Uthaug. Mød hende her – og i ALT for damernes nye bogsalon.

Af:: Sine Gerstenberg og Emma Fjalland Lund Foto: Peter Nørby
29. aug. 2022 | Livsstil | ALT for damerne

Kvinders seksuelle frigørelse er i Maren Uthaugs optik helt afgørende, hvis vi skal forskyde magten i samfundet.

Det fortæller hun i et stort interview med ALT for damerne.

”Det vigtigste, vi som kvinder kan gøre, hvis vi vil ændre noget, er at holde op med at give en fuck. Vi skal starte inde i kernen på os selv og protestere hele tiden. Vi kan ikke gå og vente på, at mændene giver os ret. Og så skal vi tage ansvaret hjem – især for den seksuelle ligestilling. Vi lader alt for meget være op til manden,” fortæller den anmelderroste og prisvindende forfatter og tegner, der blandt andet er kendt for tegneseriestriben ”Ting jeg gjorde” i Politiken.

”Jeg har opdraget mine døtre til, at de aldrig må skrive under på præmissen om, at piger, der har lyst til sex, er billige, mens fyrene ikke er det. Jeg har altid opfordret dem til at have sex lige så meget og med lige præcis hvem, de vil. Så længe, det er noget, de selv har lyst til og ikke føler sig presset. Og ja, så kan det godt være, at der er nogen, der løber rundt og hvisker sladder i krogene, men det har altså ikke noget med dem at gøre. De skal finde deres egen flok, hvor en kvindes seksualitet ikke ses som noget farligt eller frastødende, men som noget der skal hyldes.”

Håb forude

Netop døtrenes generation giver ifølge Maren Uthaug nyt håb for fremtiden for netop de budskaber, som forfatteren kæmper for at få ud. For de er nemlig allerede godt i gang med et stort køns- og frigørelsesopgør.

”Jeg bliver heldigvis ret fortrøstningsfuld, når jeg kigger på den nye generation. De leger med køn og identitet på nye måder, og det er ikke længere bare i de små subkulturer,” fortæller hun til ugebladet.

”Homo er slet ikke et skældsord mere, som da jeg var ung, for den nye generation har sat sig helt udover den type nedsættende tale. Hvis en enkelt generation kan tage så store skridt, hvad bliver så det næste? Det er da spændende.”

Interviewet med den populære forfatter og tegner kan læses i ALT for damerne, der udkommer torsdag den 8. september. Her fortæller hun også meget mere om sin nye bog, men også om, hvordan hun nu, hvor hun nærmer sig de 50 år, har fået en helt anden tilgang til sin krop.

Anbefalet til dig