Maren Uthaug

Ny Politiken-tegner: "Som regel flytter lorten sig bare"

Maren Uthaug har netop vundet Politikens tegneseriekonkurrence og skal levere en daglig stribe til avisen. Se hendes humoristiske og rørende tegninger på bloggen Marensblog.dk og læs hendes svarpå 10 (eller faktisk 11) spørgsmål fra poesibogen.

1. Hvilken bog har betydet mest for dig og hvorfor?

Primo Levi, "Hvis dette er et menneske".

Fordi den går ind og ridser i lakken på civilisationen. Bruger rædslerne i koncentrationslejrene til at stille spørgsmål ved, hvad et menneske egentlig er. Det samme gør "En fortælling om blindhed" af José Saramago. To helt formidable bøger. Som begge fik mig til at tude og gav mig kvalme og tvang mig til at sidde og stirre eftertænksomt ud i luften i timevis. Hvorefter jeg løb hen og krammede mine børn til de begyndte at slå ud efter mig.

2. Hvis du ikke var dig selv, hvem ville du så gerne være?

Har altid gerne ville være klog på matematik-fysik-kemi-måden. Så gad godt være Marie Curie. Stå der og rode lidt med nogle grundstoffer og snakke lidt om radium hen over frokostbordet. Mine evner rækker dog knap nok til ni-tabellen.

3. Hvad er det bedste og det værste ved at være kvinde?

Det bedste ved at være kvinde er, at vi er mere socialt begavede end mænd. Og at vi har bryster.

Det værste ved at være kvinde er, at vi er mere socialt begavede end mænd. Og at vi har bryster.

4. Hvornår har en mand sidst imponeret dig og hvordan?

Jeg er sygt imponeret over mænds fysiske formåen. Og da min kæreste er den mand, jeg ser mest på, bliver jeg nødt til at nævne ham. Jamen sådan noget med lige at bære en tung kasse ned fra fjerde eller løfte en unge i strakt arm, fordi hun gerne vil prøve at røre loftet. Selv prøvede jeg at spille luftguitar med en af ungerne i går – og måtte opgive efter én akord.

5. Hvad er dit bedste råd til kvinder – og til mænd?

Min søster havde engang en kat, der altid sked under hendes seng, når hun ikke var hjemme. Hun fik det gode råd, at hun skulle stable noget rundt om sengen, så katten ikke kunne komme under den. Så det gjorde hun, klappede katten farvel og tog på arbejde. Da hun kom hjem, havde katten skidt OVENPÅ hendes seng. Og det er sådan, jeg har det med gode råd: Du kan da godt gøre noget andet, end det du gør – men som regel flytter lorten sig bare.

LÆS OGSÅ: "Der er pissemange argumenter for at gå fra hinanden"

6. Hvad er det vigtigste, du har lært om mænd?

At man ikke skal glemme at klø dem på ryggen.

7. Hvad kan gøre dig mest vred?

Jeg bliver rasende, når jeg opdager, jeg igen er faldet i ansvars-gryden og har skrabet alt for mange opgaver og alt for meget ansvar med hjem og børn til mig – så jeg stresser rundt som en idiot og igen ikke har nok tid til mit arbejde. Så bliver jeg edderspændt rasende på min kæreste, råber og skriger. Selv om jeg godt ved, at den eneste løsning er, at jeg selv slipper tøjlerne, så han kan komme til. Det føles bare rarere at give ham skylden.

8. Hvad er din idé om lykke og om ulykke?

Jeg er lykkelig, når jeg sidder ved mit skrivebord med en hel arbejdsdag foran mig. Og som regel ulykkelig de sidste par dage af en lang ferie. Men grundlykken får jeg fra mine børn og min kæreste. Tag dem fra mig og jeg ville nok aldrig smile igen.

9. Hvad er dit livsmotto?

Hold nu kæft, Maren, og kom videre.

10. Hvad bruger du mest tid på i øjeblikket?

Det jeg altid gør: Skriver, tegner og passer mine børn.

11. Hvad skulle vi have spurgt dig om?

Mit kontomummer.

Kunne nemlig godt bruge et nyt badeværelse. Eller faktisk kunne jeg bare godt bruge et badeværelse - behøver ikke være nyt. Vi har ikke haft et siden september, hvor nogle håndværkere gravede et hul midt i vores brusekabine. Vi har ikke haft råd til at gøre noget ved det siden - og har været så meget i svømmehallen, at mine børn nu både kan svømme og dykke.

Se også Marens hylemorsomme stribe om at blive ringet op af Politikens kulturredaktør og fejre det med meget stærke drinks: En ting jeg gjorde...

LÆS OGSÅ: Forfattere: Dét skal du læse i påsken

Maren Uthaug, f.1972

Kæreste med Allan. Mor til Kamille, Mynte og Anemone. 10, 7 og 5 år.
Afløser fra 15. april 2013 striben Rocky på side 2 i Politikens kultursektion seks dage om ugen.
Blogger desuden på Marensblog.dk.
Hun har netop udgivet bogen 'Ellers går det godt'.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview