”Det findes altså, det der kærlighed ved første blik”
”Det findes altså, det der kærlighed ved første blik”

Margrethe Vestager: Jeg tror på kærlighed ved første blik

Politiker Margrethe Vestager om kærlighed ved første blik, om sit forbillede Madeleine Albright og om at huske at være til stede lige nu og her.

Hvad er den vigtigste private beslutning, du har truffet?
– Det var at blive gift med min mand. Det er der kommet helt utrolig meget godt ud af indtil videre. Vi har levet side om side i snart 20 år og har fået tre, synes jeg, helt ekstraordinært dejlige piger. Den eneste, der for alvor har slået benene væk under mig, er min mand. Det findes altså, det der kærlighed ved første blik.

Når du og din mand har tid for jer selv, hvad laver I så?
– Vi taler sammen og drikker et glas rødvin. Når vi endelig har hinanden på tomandshånd, så bliver vi hjemme, selvom det måske lyder absurd. Men vi kommer begge så meget ud og er så meget væk hjemmefra til hverdag i forbindelse med vores jobs, at det er dét, vi har mest lyst til. Så slukker vi vores mobiltelefoner og trækker stikket fuldstændig.

Hvad ville du aldrig give penge for?
– Jeg ville aldrig give penge for andre mennesker. Med det mener jeg, når mennesker bliver købt og solgt, som f.eks. ved menneskehandel og prostitution. Det er en pest og mod alle grundlæggende menneskerettigheder. Det strider mod mine helt nære værdier. I vores del af verden kan vi hurtigt blive enige om, at det er forfærdeligt, men i andre dele af verden er mennesker stadig til salg, fordi der er købere.

Hvilken anden kvinde har inspireret dig?
– USA’s tidligere udenrigsminister, Madeleine Albright, er en meget, meget imponerende dame. Hun var dybt involveret i at få borgerkrigen i Kosovo, Bosnien Hercegovina og Serbien til at lægge sig. Hun er et forbillede. Jeg mener, det er Madeleine Albright, der bliver tillagt at have sagt: ”Der er en helt speciel plads i helvede for kvinder, der ikke hjælper andre kvinder”. Det må jeg give hende ret i.

Hvornår er du mest træt af dig selv?
– Det er jeg, når jeg sårer andre. Hvis jeg, uden at ville det, kommer til at sige tingene på en hård eller skæv måde eller får båret mig ubetænksomt ad. Det gør jeg aldrig med vilje, men det sker alligevel nogle gange.

Hvornår føler du dig allermest som kvinde?
– I fysisk forstand følte jeg mig mest som kvinde, da jeg var gravid og fødte, for det er noget, kun kvinder kan. Men jeg føler mig godt nok også meget kvindelig, når jeg tager nylonstrømper på, høje sko og trækker en kjole over hovedet.

Hvad kan få dig til at føle dig uretfærdigt behandlet?
– Hvis folk beskylder mig for noget, jeg ikke har gjort. Jeg gik tur med hunden den anden dag, og så var der en dame, der skreg ud af vinduet, at jeg ikke havde samlet op efter den. Men det havde jeg faktisk. Det, synes jeg, var en mærkelig ting at gøre. Jeg var fuld af forundring over, hvad der i himlens navn fik hende til ligefrem at råbe ned til mig.

Hvad antager folk fejlagtigt om dig?
– Det, tror jeg næsten, er endeløst. Jeg tror, folk har alle mulige forestillinger om mig. Men det, de nogle gange glemmer, er, hvor almindelig jeg og andre politikere er. Jeg handler også ind, laver mad til mine piger, tager blødt hyggetøj på og falder i søvn på sofaen.

Livet er for kort til…
– …ikke at være til stede. Nogle gange tager jeg mig selv i at lave en mental huskeliste over de ting, jeg skal huske i morgen, om en uge, om en måned og om et år. I vandrehallen på Christiansborg står der skrevet, ”Lev i dit værk, mens det øves”, og det, synes jeg, er en super påmindelse. Det kan godt være, man har travlt med noget, og det er også vigtigt, men man har kun ét forsøg her på jorden, så man kan lige så godt være til stede i det.

Margrethe Vestager er 46 år, politisk leder af Det Radikale Venstre og økonomi- og indenrigsminister. Privat er hun gift og har tre døtre.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Kærlighed