Martin Brygmann
SPONSORERET indhold

Martin Brygmann: "Det er den julegave, jeg har fået brugt mest"

I december farer skuespiller og komponist Martin Brygmann, 56, rundt på de danske scener, mens hans julemedisterpølseskind løsnes op til tonerne af Anne Linnets Lille Messias.

Af: Maria Haarbye Foto: Dennis Morton
06. dec. 2019 | Livsstil | Eurowoman

Hvad gør julen magisk for dig?

– Jeg har i virkeligheden et ret pragmatisk forhold til julen. Jeg hygger mig meget med den, men det handler mest om at se børnenes glæde. Det giver mig en stor glæde. Men jeg bliver også glad, når den overstået igen.

LÆS OGSÅ: Martin Brygmann: "Jeg er genert, men det lærer folk aldrig at forstå"

Hvad lytter du til i julen?

– I december ligger det offentlige rum jo i en julemuzak-lage, som er så tænderskærende, at jeg ofte er ved at gå ud at mit gode julemedisterpølseskind. Det er jo en kendt sandhed, at vi mennesker desværre ikke er i stand til at lukke ørerne, så når jeg kommer hjem, skal jeg bare høre … ingenting.

Men er der et julehit, som får dit julemedisterskind til at løsne op?

– Ja, det er der. Anne Linnets Lille Messias. Det er en af hendes allerfineste sange, og min kære mor elskede den, så hver gang jeg hører det nummer, savner jeg hende. Hun døde for tre år siden, og der går ikke en dag uden, at jeg tænker på hende.

Hvor stikker din jul af?

– Det gør den aldrig. Men på den anden side. Der er mange år, hvor julen pludselig viser sit fæle ansigt 23. december og skriger “Her er jeg!” Tit har jeg haft så meget arbejde i december, at jeg har glemt alt om den. Og som regel lyder mit svar: “Gud, julegaver!”

Hvad går du amok i i juletiden?

– Arbejde. Julen er en vældig travl tid for sådan nogle fusentaster som mig, der er afhængig af at karte rundt på scenerene i det ganske land. Men hvis der menes fødevarer, så er jeg svært begejstret, når marcipan og nougat går hånd i hånd ind i min mund. Og så er jeg minsandten også begyndt at kunne lide gløgg.

Hvad er den bedste julegave, du har fået?

– For nogle år siden fik jeg en nøglering af min 10-årige datter. Det var et tyndt stykke træ, hvorpå hun, med okay klodsede bogstaver, havde brændt mit fornavn. Den har holdt sammen på mine nøgler lige siden, og jeg kiggede på den så sent som i går og tænkte, at det er den julegave, jeg har fået brugt mest af dem alle sammen. Jeg ser på den hver dag og får et lille glædesstik i hjertet hver gang.

LÆS OGSÅ: Peter Ingemann: "Jeg ville ønske, at jeg troede lidt mere på mig selv"

Hvad er den bedste julegave, du har givet?

– Jeg har givet min far verdens bedste rom to jule i træk nu. Opthimus 25 år. Den ved jeg, at han sætter enormt pris på. Jeg har også købt en flaske til mig selv hver gang. Bare lige for at tjekke …

Hvad er det smukkeste ved julen?

– Det er tiden mellem jul og nytår. Den uge står på en sær måde stille, og man skal ikke andet end at være sammen. Der er aldrig noget arbejde, og resterne i køleskabet befinder sig på et umanerligt højt niveau. Endelig er der tid til en gåtur i skoven, sofatid, venner, der kigger forbi, og til at dufte den særlige duft af dine børns hovedbund.

Anbefalet til dig