Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Master Fatman
Foto: Andreas Houmann Master Fatman, eller Morten Lindberg, 51, på Gaarden & Gaden på Nørrebrogade i København, hvor de bl.a. serverer verdensklasse-croissanter om morgenen og god naturvin om aftenen. Er du frankofil, så lyt til Master Fatmans radioprogram Croque Monsieur på Radio 24/7, og læs kogebogen af samme navn

Master Fatman

Master Fatmans nye kogebog hylder Frankrig

Tykmesteren a la français. Radiovært og dj Master Fatman har sammen med kokken Marie Holm lavet en kogebog, der hylder Frankrig. Den hedder Croque Monsieur, og det var, hvad vi fik serveret på Gaarden & Gaden på Nørrebro.

Hvordan starter man en fransk morgen?
– Det handler om den måde, du slår øjnene op på. Du kan straks gå i gang med at tænke på alt det, man skal. Så er du så langt fra Frankrig, som du overhovedet kan være. Du skal slå øjnene op og så bare flippe ud over solskinnet, der rammer dynen og den eller dem, der ligger ved siden af dig. Så har du selv taget livet i hånden, i stedet for at trummerum-Jørgen kommer kørende med et eksprestog.

Hvad skal man spise til sin franske morgenmad?
– Ikke andet end det, du allerede har i dit køleskab og dine skuffer. Men du skal løfte det op. Er der kun en dåse sardiner, så tag den, og skær dit tørre brød i tynde skiver, stænk det med vand, og rist det. Så kommer du måske i tanke om nogle kapers, du har, og der er måske også en lille klat cremefraiche tilbage i køleskabet.

Hvad skal maden serveres på? Noget lækkert service?
– Du skal passe på med alt, der er 'lækkert'. Det letteste i verden er at gå ud og købe noget dyrt. Det værste, der kan ske med et køkkens sjæl er, hvis der står sådan nogle ens stakke tallerkener, og det hele passer sammen. Også hvis alle køkkenlågerne lukker sådan her i, "wuuuh", helt glat. Så dør køkkenet. Så bliver livet superlækkert og røvkedeligt.

Hvad skal man lytte til, hvis det skal være vildt fransk?
– Så skal du smække Pierre Barouh på. Der er ingen franskmænd, der kender ham, ufatteligt nok. Han har lavet masser af plader, som minder om bossanova, selv om det ikke er det. Han spiller guitar og er ikke skidegod til det, men det er meget charmerende. Så er der også Michel Berger. I hans musikvideoer har han dueblå smoking på og helt vildt stort hår. Der er skruet op for romantikken.

Hvad kan vi lære af franskmændene?
– At sige ja. Og så være røvuenige og skidegode venner. Lars Løkke og Johanne Schmidt-Nielsen kan sagtens have sommerhus sammen i Frankrig. De kan sagtens skændes om farverne på carporten, eller om der skal være naturgas eller almindelig gas og stadig være fælles om huset. I Frankrig er de åbne over for alting. Når det er Valentines Day, har de kæmpestore billboards på alle metrostationerne, hvor den franske udgave af Interflora reklamerer for, at du kan købe to buketter for én bukets pris. Det er jo vildt at sige, at du både kan købe blomster til din kone og din elskerinde, uden at det kommer til at koste dig mere. Jeg siger ikke, at man skal have en elskerinde eller leve seksuelt frivolt. Men det ville aldrig ske i Danmark. Så ville der komme gigalange debatter om feminisme, og det ville vælte ind med meninger.

LÆS OGSÅ: Samsø er den ultimative feriedestination for foodies

Det kan godt være, franskmændene er åbne, men er de ikke også lidt selvhøjtidelige og snobbede?
– Jo, og det er det, der er det fede. Det er fedt, at de bor i guldpalæ og spiser med sølvske og samtidig diskuterer vildt og råber og skriger om strømninger inden for nyere europæisk tænkning, Gud og Satan, og om osten fra det sted, faderen er født, er bedre i år end sidste år.

Kan franskmændene lære noget af os?
– ... Nej.

Hvis man ikke kan lave noget som helst mad, og man skal lære at lave sin første franske ret, hvad skal det så være?
– Så skal du lære at lave en vinaigrette eller en mayonnaise eller sylte cornichoner. Du skal starte med noget let. Men det vil du aldrig. Har du lagt mærke til det? Menneskeheden, det er altid sådan noget med, "Jeg har en computer, nu vil jeg selv prøve at skille den ad og samle den igen." Det fatter jeg simpelthen ikke. Kog et æg, og lav en supergod mayonnaise. Og så burde du cykle ud til nogle kolonihaver om natten med en saks. Du skal ikke stjæle, det er ikke det, jeg siger, men du kan godt klippe en lille dusk, bare seks-syv strå, af noget purløg. Det kan alle undvære. For når du så spiser den æggemad, så er der også et eller andet vildt over, at den purløg har du faktisk taget fra en familie, hvis børn har plantet den.

Hvordan kickstarter man bedst sit nye frankofile liv?
– Ved at købe en alt, alt for stor kurvestol, en silkekimono, og helt vildt meget god hvidvin, som skal fylde hele køleskabet. Så skal du invitere nogen over om mandagen og tirsdagen, holde onsdagen fri til at rydde op, og så igen invitere helt vildt mange mennesker over torsdag, fredag og lørdag. Måske skal du ringe til dit arbejde og sige, at du er sløj et par dage. Når du kommer tilbage på jobbet, er du fuld af lyst til livet og en meget federe kollega.

Hvad er den bedste franske sætning, du kan sige?
– Vite, vite, en gateaux!

Og det betyder?
– "Hurtigt, hurtigt, en kage!" Det har mine franske venner lært mig. De bor på Boulevard Montparnasse i det vildeste hus, som de har arvet. Det svarer til at arve Amalienborg. I bunden af huset ligger et meget fint patisserie med de vildeste kager. Når det er sidst på eftermiddagen, og teen er varm, er jeg ikke så tålmodig. Så er det godt, mine venner har lært mig at bestille en kage hurtigt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Fransk mad