Mathilde Norholt om sine 20'ere
Foto: Fotoet er fra Mathildes år i 20'erne

"Ens forhold bliver pludselig alvor i 20'erne, for hvis man ville, kunne man potentielt starte familie nu"

Mathilde Norholt holdt af sine 20'ere.

Det fortæller hun i et interview, som er led i Eurowoman.dk's serie om, hvad interessante kvinder tager med sig fra deres 20'ere.

Mathilde Norholt, 32. Skuespillerinde og lige nu aktuel som Baby i musicalversionen af Dirty Dancing.

Hvad husker du som nogle af de bedste og værste ting ved at være i 20'erne?
"20'erne er det fedeste årti. Nu er jeg selvfølgelig først lige startet på 30'erne, men 20'erne er fantastiske, og så anderledes end teenageårene forinden, der igen var en verden for sig.

Det bedste og værste ved 20'erne er, at blive forelsket, at flirte og de break-ups, man går igennem. Ens forhold bliver pludselig alvor i 20'erne, for hvis man ville, kunne man potentielt starte familie nu. Samtidig går man rundt med de her efterladenskaber fra teenageårene; alle de vilde følelser og en masse forvirring (som man i øvrigt troede, man slap af at med når man fyldte 20 og blev 'voksen'. Men næ nej!)."

LÆS OGSÅ: "Nogle gange kan jeg i et splitsekund blive ramt af en lille bitte smule panik over ikke at have en eneste baby endnu"

Hvad var din største karriereambition som 20-årig?
"Det var også dengang, at blive skuespiller. Men jeg var rundt om en masse jobs inden det lykkedes. Som så mange andre skuespillere, arbejdede jeg som tjener i nogle år (bl.a. på Sult i København), og var faktisk rigtig glad for det. Som tjener handler det jo også meget om, at være på hele tiden, og det kunne jeg godt lide. Derudover læste jeg også to semestre på multimediedesignuddannelsen på Danmarks medie- og journalisthøjskole, fordi jeg tænkte, at det også kunne være sjovt, at være grafiker."

Hvordan udviklede din modesans sig, da du var i 20'erne?
"Det er faktisk ret sjovt at tænke på. Jeg startede mine 20'ere med at tage nogle rester fra teenageårenes mode med mig. Fx gik jeg i baggy-jeans det første lille halve år af mine 20'ere ... Det kom af sådan en, "Jeg går i, hvad fanden jeg vil!"-teenageattitude. Senere udviklede min stil sig til en slags luksusboheme, og da fik arbejde i butikken Nag Store i København blev jeg for alvor introduceret til den københavnske modebranche og stil. I en periode herefter gik jeg meget i stiletter og lidt mere outreret tøj fra bl.a. Barbara I Gongini og Annhagen, hvor jeg i dag er langt mere norm-core, med jeans, sneakers og en skjorte.

Det virker i øvrigt på mig som om, at der i dag ikke længere er nogen egentlig 'teenagemode' – teenagere går i høj grad klædt som kvinder i 20'erne. I min generation prøvede vi alle, hvad det vil sige, at være grimme teenagere, med blomstret nederdel over trompetbukserne i kunststof, og cognac-farvede Buffalo-kopier!"

Hvad ville du ønske du havde vidst, da du var i 20'erne?
"For det første ville jeg gerne have vidst, at alle ens problemer og usikkerhed ikke bare forsvinder, når man bliver 20. Som teenager får man ofte af vide af sine forældre, at teenageårene er svære, men at det bliver bedre, når man ført bliver "voksen". Men i 20'erne er man akkurat lige så forvirret og usikker, som man var forinden. Jeg ville også gerne have vidst, at jeg ikke behøvede at tage alting så personligt – tit siger folk jo bare ting, de ikke mener."

LÆS OGSÅ: Hvilken del af din krop er du mest tilfreds med og 17 andre typiske kvindespørgsmål til Nicholas Kawamura

Hvad var det bedste råd, du fik i dine 20'ere?
"Min far har altid sagt, "Find dig ikke i noget." Det var først i 20'erne, at jeg fattede, hvad det betød, især i forhold til pludselig at komme ud på arbejdsmarkedet og skulle håndtere jobsituationer. En god veninde, som i sine 20'ere rejste jorden rundt som backpacker, sagde også altid, "Dance like no one's watching." Det kan lyde som en kliché, men det er sundt."

Hvad ville du ønske, du have gjort mere i 20'erne?
"Festet. Nogle vil måske nok mene, at jeg festede nok i mine 20'ere, men de fester dengang var også bare skide sjove. Der indfinder sig en anden ro i 30'erne, og det er pludselig ikke så sjovt at være fuld mere. Man gider ikke have tømmermænd, og vil gerne tidligt hjem til kæresten og hygge. Det lyder jo som om, jeg er blevet 'kedelig' (hvilket jeg altså ikke selv synes!), men det kommer af sig selv. Når man er i 20'erne skal man derfor ud og rave den lidt. Verden ligger åben for en på en helt anden måde end noget andet tidspunkt i livet. Og det skal man nyde."

Hvad lærte du især om dig selv i løbet af 20'erne?
"Jeg lærte både mine stærke og svage sider at kende. Jeg er en ret følsom person, og det kan være en force i min branche – men man skal også lære at bruge gearstangen inden man rammer muren. 20'erne var ét stort følelseshav, men jeg lærte både at sige fra, og at jeg kunne mere, end jeg troede."

Hvordan oplever du kvinder i 20'erne i dag i forhold til, hvordan du selv var dengang?
"Kvinder i 20'erne i dag er voksne på en helt anden måde, end jeg var. Det virker som om, alder er blevet et lidt udvisket fænomen igennem de sociale medier, og der er kommet mere respekt for, at man også har noget at sige, når man er 20. Og 10, for den sags skyld.

Jeg købte min første mobil da jeg var 16, for penge, jeg havde sparet op ved at arbejde hos bageren. Den kunne ringe op og sms'e, og det var nogenlunde det. I dag flyder de yngre generationer på en bølge af elektronisk kommunikation, og jeg kan godt nogle gange blive lidt jaloux over, at jeg ikke blev født i 1993, og selv voksede op med alt det. På den anden side, så havde jeg jo ikke rigtig oplevet de glade 90'ere!

Kvinder i 20'erne virker på mig desuden mere åbne og videbegærlige i dag, end de godstog, jeg selv var omgivet af dengang. Vi skulle bare fremad med fuld fart, hvor 20-årige i dag synes mere afbalancerede."

LÆS OGSÅ: "Det sværeste ved at være 25 år er..."

LÆS OGSÅ: "Bare vent til du ligger der og har flænset skræv, hjertebanken fra helvede og nogen skriger, at du skal trække vejret"

LÆS OGSÅ: Er du klar til at få børn? Her er 10 ting, du skal være forberedt på

DET HAR JEG LÆRTE AF MINE 20'ERE

Vores 20'ere er (og var) et kaotisk mash-up af en følelsesmæssig rutsjebanetur, hvor karrieredrømme, kærlighedsliv og 10.000 små bekymringer nærmest kan få det til at flimre for øjnene. Lige så fantastisk et årti det kan være, lige så håbløst forvirrende er 20'erne til tider for langt de fleste.

Vi har talt med 5 cool kvinder om de livslektioner, de hver især tog med sig fra 20'erne. Her får du femte interview i serien med Mathilde Norholt.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview