Mia Lyhne
Foto: Franne Voigt

Mia Lyhne: Problemet er, at vi får børn alt for sent

Mia Lyhne, som har fået tvillinger med en donor, opfordrer til, at vi kommer hurtigere i gang med at få børn.

Vent ikke for længe med at få børn. Sådan lyder opfordringen fra skuespiller Mia Lyhn, som for cirka tre år siden valgte at blive gravid med en sæddonor, da hendes daværende kæreste sprang fra aftalen om at forsøge reagensglasbefrugtning.

− Problemet er, at vi får børn alt for sent. Jeg tror, at mange tænker, at der er masser af tid, men jeg vil gerne sige: "Hey, I skal ikke vente alt for længe". Også fordi det er det fedeste i verden at få børn. Jeg ville da også ønske, at jeg havde fået dem lidt før, så jeg var yngre. Det er også virkelig sundt at have nogle andre, man skal tænke på, så man ikke bare sovser rundt i sit eget, siger Mia Lyhne i et stort interview med ALT for damerne.

Læs også på ALTfordamerne.dk: 46-årig gravid: Jeg føler mig ikke som en gammel mor

I dag er Mia Lyhnes tvillinger cirka to år gamle. Trods sit utraditionelle familievalg, har hendes drøm altid været at danne en kernefamilie, men Mia Lyhne vil ikke gå med til, at det er egoistisk at få børn uden at have en far til børnene i sit liv.

− Hvis man har enormt meget kærlighed at give, så ved jeg ikke, hvor egoistisk en beslutning det er. Man kan ikke bare se det så sort/hvidt. Jeg har gerne villet have børn rigtig længe, men de mænd, jeg har haft, har bare ikke villet. Jeg har ventet på at finde den rigtige, fordi jeg ikke har villet gøre det alene. Jeg synes, at man skal være to, men til sidst var tiden bare ikke til det. Mænd har ikke det biologiske ur, der tikker, på samme måde som kvinder, og pludselig ender kvinder med at blive for gamle. Det gjorde jeg, og jeg havde ikke så mange æg tilbage. Og så er det bare ikke nemt lige at finde Mr. Right, siger Mia Lyhne.

LÆS HELE INTERVIEWET MED MIA LYHNE HER

Læs også på ALTfordamerne.dk: Julia brød med sin adoptivfamilie

Læs hele interviewet i ALT for damerne nr. 40/2012.

Om Mia Lyhne

41 år, skuespiller.

Bor i bofællesskab i Smørum med tvillingerne Asta og Andrea på to et halvt.

Aktuel i filmkomedien "Sover Dolly på ryggen?", som har premiere i dag over hele landet. Mia er også aktuel med albummet "En rygende pistol", hvor hun fortolker digteren og sangskriveren Bo Schiølers hyldest til kærligheden.

Sæddonorer skal ikke længere være anonyme

• 1. oktober blev loven om kunstig befrugtning ændret i Danmark, så kvinder eller par, der vælger en sæddonor, frit kan vælge mellem anonyme eller åbne donorer. Vælger man en åben donor, får man en udvidet profil af sæddonoren med f.eks. barnebilleder, og barnet har ret til at opsøge manden, når det fylder 18 år.

• Tidligere måtte læger kun foretage kunstig befrugtning med donorsæd, mens andre kunne tilbyde åbne donorer. Det betød, at man kun kunne vælge en anonym sæddonor i det offentlige system, mens jordmoderddrevne private klinikker, hvor kvinden blev insemineret af en sygeplejerske eller jordmoder, tilbød åbne donorer.

• I Sverige skal alle sæddonorer være åbne. Det har givet ventelister på inseminationer på helt op til seks år, fordi kun få mænd vil være sæddonorer, hvis de ikke er anonyme. Derfor tager mange svenske kvinder til Danmark for at blive insemineret.

• I 2011 blev der i Danmark lavet 11.427 reagensglasbehandlinger, som betød, at ca. 2800 børn kom til verden, ca. 766 af dem som tvillinger. Sundhedsstyrelsen har ikke tal for, hvor mange reagensglasbehandlinger, der laves med donorsæd, men det er kun ganske få.

• I 2011 blev der foretaget 9.943 insemineringer med donorsæd i Danmark. Af det kom ca. 1.200 børn til verden, ca. 92 af dem som tvillinger.

Kilde: Dansk Fertilitetsselskab og Sundhedsstyrelsen.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview