Journalist Michèle Bellaiche fylder 50 år til maj.

Foto: Klaus Bo Christensen / Her&Nu Journalist Michèle Bellaiche fylder 50 år til maj.

”Hvis jeg selv synes, det lyder meget gammelt at blive 50, ser jeg lige på Mary”

Michèle Bellaiche er én af de kendte kvinder, som ALT for damerne har talt med i forbindelse med kronprinsesse Marys 50 års fødselsdag. Hun er nemlig – ligesom kronprinsessen – også født i 1972 og fylder 50 år til maj. Sammen med seks andre kvinder er hun med til at tegne et billede af hele Danmarks kronprinsesse og den generation, hun er en del af.

Hvilke værdier er I kvinder fra årgang 1972 formet af?

”Jeg har lært, at det er vigtigt at kunne klare sig selv, og at det måske i virkeligheden var ekstra vigtigt, når man var kvinde. For man hørte tit om nogen, der havde lagt hele deres skæbne i mandens liv og karriere, og der er jo en risiko for, at det går galt. Så står man der. Til trods for jeg kommer fra en meget typisk kernefamilie, og de var gift i 54 år, har jeg alligevel forstået, at det var en god ide. Det har jeg så efterlevet. Og det, synes jeg måske også, er den vigtigste ting, jeg tager med. Jeg har altid haft en tro på, at jeg godt kan få mig en høj uddannelse og skabe mig en karriere, hvilket min mors generation ikke kunne tage for givet. At jeg så selv er endt med at være fuldstændig selvforsørgende, er jo sket ud fra en tro på, at det kunne jeg godt – det har ikke nødvendigvis været et mål, men det er sådan, det er, og det synes jeg egentlig er meget fedt.”

Hvilke tanker gør du dig om at fylde 50?

”Jeg længe tænkt over, hvordan pokker jeg skal fejre min fødselsdag. I lang tid tænkte jeg, at jeg bare skulle med de allernærmeste til en eller anden ø, og så snakkede vi ikke så meget mere om det. Men lige nu har jeg bare lyst til at samle alle mulige spændende mennesker, jeg har haft i mit liv. Både professionelt og privat. Og så simpelthen bare sige, okay, kom nu, jeg fylder fucking 50, og jeg står ved det. Og jeg er jo superglad for alt det, de mennesker, jeg kommer til at invitere, har betydet for mig. Det skal vi fejre.”

Læs også: Kronprinsesse Mary: Min mor gav mig dette vigtige råd – og hun fik ret

 Hvad er så det bedste ved at stå her midt i livet?

”Det er, at jeg netop føler, at jeg ER midt i livet. Jeg har fået en frihed tilbage, blandt andet fordi mine børn er blevet store. Det er på en langt bedre måde, end da jeg var ung, fordi der er man sådan, åh, hvad skal der ske? Hvad skal der blive af mig? Hvor ender jeg? Nu tænker jeg ikke over, hvor jeg ender, for jeg er HER. Som ung havde jeg heller ikke den samme økonomiske frihed til at rejse og den slags, som jeg har nu. Det ville være forkert at sige, at der er kommet en ro, for jeg synes godt nok, der er gang i den. Men der er en eller anden fred i forhold til at gøre, hvad JEG har lyst til, og til at være den, jeg har lyst til. Og det må være en af fordelene ved alderen.”

Hvis du skulle sætte nogle ord på Mary og hendes betydning for danskerne?

”Jeg var med til at dække Kronprinsparrets bryllup på TV 2 i 2004, og ellers fulgte jeg selvfølgelig med, da hun kom hertil første gang, og de blev forlovet. Jeg har helt fra starten syntes, at hun har virket så sympatisk og professionel og så bevidst om sit ansvar. Samtidig med hun så ”lige” får fire børn og kommer til et andet land – det ved jeg om nogen ikke er supernemt, for min far kom hertil fra Frankrig som 19-årig. Og det er da slet ikke nemt i hendes position. Jeg synes virkelig, at hun har klaret den opgave flot. Og jeg synes, at det fedeste er, at hun VIRKER – i det omfang man KAN være det, når man er royal – som om hun er så meget sig selv, som det nu er muligt.”

Ser du hende som et forbillede?

”Jeg synes, hun har gjort ret meget for kvinder – jeg VED godt, de får en høj apanage og har hjælp til at passe fire børn. Men jeg synes alligevel, at hun er et godt billede på, at man godt kan passe på sig selv, have fire børn, arbejde og gå op i velgørenhed. Jeg synes, hun rummer lidt af det hele, og det synes jeg er et super forbillede. Så hvis jeg selv synes, det lyder meget gammelt at blive 50, ser jeg lige på Mary og glædes jeg over, at så er vi da i hvert fald to, haha.”

I denne uges ALT for damerne kan du møde seks andre kvinder, der er født i 1972, og læse om deres syn på kronprinsessen og deres fælles 1972-generation. Det er bl.a. forbrugerekspert Anne Glad, musiker og skuespiller Kaya Brüel og forfatter og illustrator Maren Uthaug.

Michèle Bellaiche

  • Journalist, moderator, foredragsholder og tv-vært på ”Go’Morgen Danmark” og tidligere nyhedsvært på TV 2.
  • Har en datter på 20 og en søn på 15.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Interview og Kongelige

610x200_woordy_dmjpg.jpg