Mie Molkte: Jeg tror at sex-musklen skal trænes
SPONSORERET indhold

Mie Moltke: Lai og jeg har en kærlighedskontrakt

"Mie har udviklet sig fra genert og hæmmet dansepige til tantradyrkende swingerpige". Sådan præsenteres Mie Moltke i forbindelse med Kanal 5's nye program "Sex, Lai og Mie".

Af:: Marie-Louise Truelsen Foto: Les Kaner
17. mar. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Hendes seksuelle rejse har været en åbenbaring, siden hun mødte sin mand Lai, som hun nu driver studiet Soulhouse med, der blandt andet kan hjælpe par med at finde gnisten igen. 

Tantramassage. Tantrasex. Tantra-alt-muligt! Mie Moltke fik feber lige på stedet, da hendes kæreste, skuespilleren Lai Yde, efter ganske få måneders bekendtskab spurgte, om hun ville med på tantralejr.

– Min første tanke var: Jeg dør! Jeg havde billeder inde i hovedet, hvor alle var nøgne, og alle lå og knaldede med alle rundt omkring i rummet. At man stod på hovedet og havde sex. Sådan noget.

Mie Moltke slår en høj latter op. For virkeligheden viste sig at være helt anderledes, da hun og Lai indlogerede sig på den for Mie så skræmmende 14-dages lejr.

– Det var fantastisk. Virkelig en aha-oplevelse for mig. De andre kvinder i lejren klappede nærmest i hænderne, efterhånden som jeg slappede af og også tog på i vægt. "Hvor er det fantastisk, at du er blevet så vital," sagde de. Hvad fanden snakker de om, tænkte jeg. Men jeg måtte jo overgive mig. I dag bruger jeg simpelthen så meget af den viden, jeg har fået via tantraen, i mit arbejde, og jeg har været af sted på lejr flere gange siden. Tantra er en spirituel retning omkring det at udvikle sig og tro på noget højere og mere universelt. Og grunden til, at der er så meget omkring sex og tantra er, at tantra nok er den eneste spirituelle retning, hvor man ikke er bange for, at den seksuelle energi er i os. I andre spirituelle retninger lukker man af for det, men i tantraen siger man, at vi er seksuelle mennesker, og den energi, der ligger i det, kan bruges til en masse.

Mie har sluppet tøjlerne. Hun begyndte så småt at løsne grebet, da hun mødte Lai Yde, som var hendes dansepartner i "Vild med dans" i 2007. Han havde nemlig en helt anden tilgang til livet, kroppen og seksualiteten, end hun havde. Og i dag har Mie givet så meget slip, at hun gerne vil lære andre, hvilket herligt liv – og sexliv – der kan komme ud af det, hvis man lærer at lade kontrollen fare. Hun og Lai er aktuelle med tv-programmet "Sex, Lai og Mie", hvor de skal undervise en række forskellige par i, hvordan de kan få mere ud af livet og hinanden. For helt at forstå Mies første voldsomme indvending mod tantra – og hendes undren over, at det kunne være godt at tage på i vægt – må tiden skrues tilbage til danseskolen, hvor hun lærte, at kontrol er "kongen".

Pæn pige i kontrol
Mie begyndte at danse, da hun var helt lille, og fra hun var 11 år foregik det på konkurrenceplan. Hun var den pæne og søde pige, der holdt sig selv i helt kort snor og levede hundrede procent for, hvad der gav noget i forhold til dansen.

– Jeg var sindssygt kontrolleret i forhold til mig selv og min krop. Og jeg kan huske, at det var frygteligt, da jeg fik menstruation og begyndte at få former. Der var ikke noget i mig, der sagde: Hey, jeg er jo en pige, så det er bare fint. Jeg følte nærmest, at alt, hvad der var på mig– ud over knogler – betød, at jeg var for tyk.

– Jeg var den, alle kunne lide at tale med. Jeg var den glade – og hvis jeg ikke var glad, var jeg ked af det. Jeg blev aldrig vred. Da jeg blev lidt ældre og blev kæreste med min dansepartner, var det seksuelle simpelthen så stille og roligt, altså. Jeg tænkte aldrig på sex som noget, jeg skulle eksperimentere med. Jeg stoppede med at danse i 2003, fordi jeg var blevet træt af det, og derefter havde jeg lige et par år for mig selv i London, hvor jeg tænkte meget over, hvem jeg var, hvis jeg ikke var hende dansepigen. Jeg havde en periode derovre, hvor jeg droppede alle slankekure, farvede mig sorthåret, tog tyve kilo på og levede efter mottoet: "Don't think, just do." Det var helt vildt sundt for mig, men jeg var også frustreret over det, for jeg kunne ikke finde mig selv i det. Så selvom danseskoene egentlig var lagt på hylden med et "aldrig mere", blev Mie alligevel fristet, da hun i 2005 blev tilbudt at blive danselærer i "Vild med dans". Første år dansede hun med Peter Mygind, andet år med Master Fatman og tredje år med Lai Yde.

– Det var rimelig grænseoverskridende at danse igen, for det skulle jeg jo ikke. Men jeg savnede det helt vildt, så det var alligevel fint. Med det samme kunne jeg dog mærke, at jeg stadig var fanget i mine gamle mønstre: Hvad med min krop? Hvordan ser jeg ud? Kan de lide mig, hvis jeg er tyk? Men så mødte jeg Lai.

– Det første jeg tænkte, da han kom ind ad døren, var: Han ser godt nok sød ud, han har en helt almindelig krop, han kan nok godt lære at danse. Jeg kendte intet til ham. Jeg opdagede ret hurtigt – inden for den første time, faktisk – at han har det der intense blik. Når han kigger, så kigger han virkelig. Jeg havde det sådan: Hvad er det? Hvad kigger du på? Hvorfor er du så meget til stede? De første par uger syntes jeg, at han var SÅ irriterende. Han var så fysisk, og århhh – han kom ALT for tæt på! Men jeg kunne samtidig godt mærke, at jeg syntes, det var vildt spændende.

Men var du ikke vant til – som danser – at være meget tæt på et andet menneske?
– Når jeg ser tilbage, kan jeg se, at jeg har formået at bevæge mig som danser i 15 år uden overhovedet at mærke mig selv. Det kan man sagtens. Man kan sagtens stå helt tæt op ad et andet menneske og lukke af. Det har jeg gjort. At være danser har utrolig meget med teknik at gøre. Hvordan bruger man armene, hvordan rører man ved sin partner, hvilken takt danser man i? Det betyder, at dansere ikke tænker over nærheden på samme måde som andre. Der er mange af de kendte i "Vild med dans", der bliver sindssygt forvirrede over det og siger: "Wauw – du er tæt på!" Nå, det har man ikke lige tænkt på som danser, det er bare en del af det.

Nyt syn på kroppen
Efter to-tre uger måtte Mie overgive sig. Han var alligevel ret sød, ham Lai. Og omkring program fire måtte Lai parkere det løfte, han ellers havde givet sine venner.

– Lai havde været ret meget "omkring", så han havde lovet sine venner, at han ikke skulle have sex med sin dansepartner. Derfor var han fra starten meget ærlig om sig selv, hvad han troede på, og hvad han havde lavet i sit liv. Alle mulige ting, som man normalt ikke ville fortælle, hvis man skulle score nogen. Men efterhånden opdagede han, at han savnede mig, når vi ikke var sammen, og det var meget nyt for ham at føle sådan, han forstod det ikke helt.

Hvad faldt du for?
– Jeg tror, jeg faldt for en kombination af hans intensitet og hans meget kærlige måde at være på. Han er meget ærlig og nysgerrig på livet på en måde, jeg aldrig havde mødt før. Han bliver sindssygt provokeret af alt det med kontrol og angst for kram og nærhed, så der mødte jeg virkelig en modpol til den pæne, stramme pige. Det var meget overvældende for mig – ikke mindst, at det skete nærmest for rullende kameraer. Det var virkelig rart, da vi røg ud af program ni, for på det tidspunkt gad jeg ikke være hans danselærer mere, jeg ville gerne prøve bare at være hans kæreste.

Hvornår gik det op for dig, at der rent seksuelt var noget særligt ved Lai?
– Inden vi var kærester. Han var så åben omkring alt. Han var lige kommet fra en tantralejr, inden "Vild med dans", og han snakkede om åbne forhold og seksualitet som en drivkraft lige fra starten. Og jeg sad og tænkte: Spændende, men shit, hvor kender jeg bare ikke til noget af det, han snakker om. Jeg blev sindssygt skræmt, men jeg var også forelsket. Når man er forelsket, kan man jo det hele, man åbner sig på en anden måde.

Hvad introducerede Lai dig helt konkret til?
– Han snakkede meget om kvindelighed og vitalitet. Hvordan jeg kunne få kroppen til at udstråle saft og kraft. For mig var det en helt ny måde at se på min krop. Lai lavede lækker mad til mig, og jeg spurgte, om han ikke syntes, at jeg var ulækker, når jeg spiste? Det gjorde han ikke. Han syntes, at det var fantastisk, at jeg bare var alt det, jeg var. Jeg fik langsomt opbygget en tro på, at jeg var okay, og når det sker, åbner man pludselig op for alt det, der er inden i en. Lai har ikke lært mig noget, som ikke allerede var i mig, han har bare fået mig til selv at opdage det.

Hvordan har du det med din krop i dag?
– Overraskende godt. Det har jeg haft en del år efterhånden, især efter jeg har født. Det var, som om at jeg flyttede fokus, da jeg blev gravid. Slappede af, spiste, hvad jeg havde lyst til, og det er bare blevet ved.

Eksperimenterende sex
Mie og Lai har gennem årene eksperimenteret med mange forskellige former for sex, og Mie siger med et stort grin, at der ikke længere er noget, der kan chokere hende.

– Lai og jeg har indgået en kærlighedskontrakt, hvor vi tror på udvikling og eventyr. Der er faser for forskellige ting. Det, der står i den kærlighedskontrakt, er mellem Lai og mig i et tillidsfuldt og ærligt rum. Jeg opfordrer alle par til at lave sådan en kærlighedskontrakt, hvor man finder frem til, hvordan man ønsker, at parforholdet skal være. Og så skal man være åben for, at det kan ændre sig i livets forskellige faser. Lai og jeg har ikke et åbent forhold forstået som: Du har bare sex med hvem som helst. Men spørgsmålet er jo, hvordan man definerer et åbent forhold? Er det for eksempel et åbent forhold at have trekanter eller firkanter? Den slags har vi diskuteret.

– Det handler om at turde snakke om sex og seksualitet, og hvad man har lyst til. Det er så tabubelagt for mange mennesker at tale om sex, og især for kvinder er sex ofte forbundet med skyld og skam. Jeg tror, at det handler om, at mange taler om sex på en ukærlig måde og ud fra et maskulint synspunkt, og det er vildt ærgerligt, at det på den måde bliver pornoficeret.

Hvor kommer det med skyld og skam fra efter din mening?
– Det er simpelthen noget, vi lærer, fra vi er helt små. Det er noget med, at man ikke må have lyst, og man må ikke nyde. Der er sindssygt mange kvinder, som ikke synes, at det er okay bare at nyde. Som ikke bare tør gøre, hvad de har lyst til – bare fordi de har lyst.

Har du mødt din seksuelle grænse?
– Ja, der er mange ting, som jeg ikke har lyst til. Men Lai og jeg er rigtig gode til at snakke sammen, og vi tror begge på, at man skal være i et forhold for at udvikle sig gennem kærlighed og ikke gennem frygt. Hvis vi har lyst til noget, som er godt for os, så gør vi det. Og hvis en af os kan mærke, at det ikke vil være godt, så gør vi det ikke. Det kræver rigtig meget kommunikation og kontakt.

– Det er også vigtigt at sige, at der er kæmpe forskel på mænd og kvinder. Det er måske lidt generaliserende, men rigtig tit er det kvinden, der ikke har lyst til et åbent forhold, mens mange mænd har. Og så må man finde ud af, hvordan man håndterer det i et forhold. Hvor kan man mødes? For os er det fint at mødes ved at gøre ting sammen. Så kan vi nærmest gøre hvad som helst. Vi skal bare hele tiden huske at opdatere hinanden og huske at spørge hinanden: "Hvordan har du det med det her?"

"Sex til tiden"
Mie understreger flere gange, at det er vigtigt at se livet i faser. Selv har hun og Lai de seneste tre år befundet sig i en fase, der handler om at være nybagte forældre.

– Der sker meget i et parforhold, når man bliver forældre, også rent seksuelt. Og hvordan finder man hinanden, når der kommer et barn og en helt ny hverdag? Jeg tror, at der er mange, der er bange for at sige: "Hov, det her er en ny fase." Og de er bange for at blive hængende i bleer og babymos. Men man skal huske på, at den fase ikke varer for evigt.

Det er en kunstart – og supervigtigt – at gå ind i hele den der mor-baby-ting, men det er lige så vigtigt at komme ud af den fase igen og sørge for, at mor-baby-hyggerollen ikke bliver en undskyldning for ikke at være kvinde og have lyst til sex. Det sker rigtig tit, at vi kvinder kommer til at plante en skyld hos manden over, at det er for dårligt, at han stadig har lyst til sex.

– For Lai og mig har det at blive forældre betydet, at vi har fundet en endnu mere kærlig måde at være sammen på. Og seksuelt har det kun været os to, siden vi fik Mio. Vi har haft nogle rigtig travle år, både på grund af Mio, men også fordi vi samtidig åbnede Soulhouse, og det har betydet meget arbejde. Nogle gange tænker vi, hvad fanden lavede vi egentlig før? Vi havde bare os selv og masser af tid. Så ja, at blive forældre har betydet, at det er sværere at huske at have sex.

Vi forstår godt, når folk siger: "Hvornår skal vi have sex? Vi er aldrig hjemme, vi er trætte, vi arbejder, vi har børn." Det kender vi godt – vi står der selv! Men samtidig er der kommet sådan en dybere connection mellem os, forældrerollen har åbnet op for noget dybere rent kærlighedsmæssigt. Og vi er vildt gode til berøring og kys – de ting har vi bibeholdt. Vi elsker, at Mio ligger og sover i vores seng, så vi har slet ikke været de der hardcore typer, der siger: "Ud af sengen, nu skal vi knalde." Vi ville misse sindssygt meget, hvis vi ikke turde være i den fase, vi er i nu, og det ville være synd for både Mio og os.

Hvilke råd vil du give andre småbørnsforældre, der synes sex-livet er gået i stå?
– Prøv bare at overgive jer til rollen som forældre uden at gå i panik over, at I skal have sex et bestemt antal gange om ugen. Hvor meget sex, vi har, kan hurtigt blive sådan et facit for, hvor godt vi har det sammen, og det, synes jeg, er sindssygt farligt. Det kan have noget med det at gøre, men det kan lige så godt ikke have noget med det at gøre. Det kan være, at manden har et billede af, at man skal have sex tre gange om ugen, mens kvinden tænker: Vi skal have sex to gange om måneden, så er jeg glad. Find ud af, hvad der gør jer glade hver især, og prøv at finde en løsning, der stiller begge tilfredse.

– Lai og jeg er ved at komme "over på den anden side", nu hvor Mio er blevet tre år og er ved at smide bleen. Der er ved at komme en ny fase, og det er her, vi skal vække os selv og sige, nu skal vi ikke blive i baby-mode, for han er jo ikke baby mere. I den sammenhæng oplever vi – som alle andre forældre – at der nu er meget mere logistik i det med at have sex. Og her kommer begrebet "Sex til tiden" ind i billedet. Det er sindssygt usexet, men vildt vigtigt.

Og hvad går det ud på?
– Vi sætter jo alt i kalenderen – arbejde, private aftaler, træningsaftaler – men ikke sexlivet. Og det burde vi gøre. Det kan være, at vi kun skal massere hinanden eller bare ligge nøgne under dynen og snakke om alt det, vi ellers aldrig får snakket om. Men bare det at sætte tid af i kalenderen og prioritere, at nu har vi to en aftale, og så ser vi, hvad der sker – det er så vigtigt. Ellers er der hele tiden andre aftaler, eller man er for træt – og pludselig er der gået tre måneder.

Bliver du nogensinde træt af sex – og gør Lai?
–Ja, ja! Når jeg bliver træt af sex, så er det stort set altid, hvis jeg er helt vildt meget oppe i hovedet eller er helt vildt stresset. Så kan jeg ikke mærke noget som helst, og så orker jeg ikke sex. Og det kan være helt fint at sige: "Jeg gider ikke, glem det, godnat!" Det er ærligt at melde ud. Men jeg har aldrig nogensinde prøvet ikke at få mere lyst, hvis vi først går i gang. Jeg har aldrig prøvet at have sex uden at have lyst. Jeg tror på, at sexmusklen skal trænes. Jo mindre sex man har, jo mere slap bliver sexmusklen. Og jo mere sex, man har, jo mere lystbetonet bliver det. Dermed er vi tilbage ved "Sex til tiden", for det kan godt være, at man umiddelbart tænker, at man ikke orker sex, men hvis man nu har en aftale om bare at ligge tæt sammen, så kommer sexlysten som regel tilbage på en eller anden måde. 


LÆS OGSÅ: Portræt af Mie Moltke: Den pæne pige har danset af

LÆS OGSÅ: Cecilie Lassen: Han byggede mig op, og så slog han mig ned

LÆS OGSÅ: Oh Land: "Jeg forventer for meget af mig selv"