Anya Degn Sareen og Manu Sareen lever med traditionelle kønsroller.
Foto: Les Kaner Anya Degn Sareen og Manu Sareen lever med traditionelle kønsroller.

Anya Degn Sareen

Anya Degn Sareen: Vi har gammeldags kønsroller

Landets ligestillingsminister Manu Sareen lever i et ægteskab med traditionelle kønsroller.

Det siger hans kone Anya Degn Sareen, som arbejder halvtid for at kunne få hverdagen med parrets tre børn til at gå op.

– Jeg har valgt at drosle ned, så jeg ikke arbejder så meget. Vi har tre børn, og Manu arbejder så meget, så hvis jeg skulle passe et fuldtidsjob ... Det ville slet ikke hænge sammen. Det ville være så forfærdelig synd for vores børn, og for os, siger hun i et interview med ALT for damerne, og tilføjer:

–Det skal ikke være på bekostning af børnene, at han blev minister.

Familien skal nemlig fungere bedst muligt på trods af ministerposten, også selv om det betyder, at Anya Degn Sareen må tage det største slæb på hjemmefronten.

Læs også: Børn som accessories – se de kendtes mange børn 

–For 15-20 år siden ville jeg nok ha' været lidt mere kønsorienteret, men nu ved jeg godt, at det ikke er et udtryk for mangel på respekt for mig som person, at rollerne er fordelt efter et gammeldags kønsrollemønster, siger Anya Degn Sareen.

Manu Sareen laver da også både mad, støvsuger og går til forældremøder, men sjældnere end før hans udnævnelse. Og så er det oftest ham, der tager børnene til sportsaktiviteter. Desuden sikrede han sig sin kones opbakning, inden han takkede ja til ministerposten, fortæller Anya Degn Sareen.

Læs også: Renée Toft og Thomas Helmig går hver til sit

– Han spurgte mig, hvordan jeg ville have det, hvis Margrethe (Vestager, red.) ringede og tilbød ham en ministerpost, for vores liv ville ændre sig voldsomt. Hans melding var, at han ikke ville gøre det, medmindre vi begge var indforstået med det. Så jeg ser det som et fællesprojekt, der medfører, at det primært er mig, der laver de ting, der er omkring børnene og hjemmet. Jeg har valgt at gå meget ned i tid, så jeg har overskud til at få læst lektier med dem og huske, hvornår der er forældremøder, og så der også er overskud til, at der er legekammerater med hjemme, og til, at man ikke bare bliver en sur og gnaven mor.

Ud over at få baglandet til at fungere for den travle minister, arbejder Anya Degn Sareen tre dage om ugen med bl.a. familier med integrationsproblemer.

Læs hele interviewet med Anya Degn Sareen i denne uges ALT for damerne nr. 46.

Anya Degn Sareen, 44.

Sundhedsplejerske.

Gift med Manu Sareen, radikal minister for ligestilling, kirke og nordisk samarbejde.

Sammen har de børnene Cilja, 15, Felix, 12 og Alvin, 7.

Bor på Amager i København.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Ligestilling