Morgenfest
Foto: Malthe Ivarsson Morgenfesten er i fuld gang.

Morgenfest

Morgenfest i København: Vi dansede … og tog så på arbejde

En morgenfest uden alkohol men med dans og kaffe. Det var, hvad arrangementet Rise & Shine bød på en frossen onsdag morgen i februar, hvor over tusinde københavnere rystede hofterne, inden de skulle videre i skole og på job.

For selvom der er masser af svedige steder at feste i København, og en app der viser vej til privatfester, er der få steder som Lagerhallen på Vesterbro denne morgen. Der pakket med dansende gæster, der bevæger sig ned på hug i takt med, at musikken spiller langsommere og langsommere. Dunk. Dunk. Dunk. Bassen sætter igen fart på, og dansegulvet tripper med. Det eskalerer i et brag fra højtalerne, hundredvis af hænder flagrer i vejret, og fødderne sætter hoppende i gang til de nye rytmer fra dj-pulten. 

Det kunne være klimaks på et dansegulv i weekenden. Men det er det ikke. Det er morgenfesten Rise & Shine. 

Her danser de første fra klokken syv om morgenen, og de sidste smutter, når morgenens dj Djuna Barnes spiller sidste nummer klokken 10. Det er gratis, og energien kommer fra energidrikke, boller og morgenkaffe i baren. Her er ingen alkohol, så hvis stemmerne snøvler, og øjnene hænger, er det fordi, de fleste kommer direkte hjemme fra dynerne. 

- Vi havde lyst til at feste på en måde, hvor det ikke kræver en hel weekendnat og tømmermænd, siger Nanna Balslev, som står bag festen sammen med syv andre kvinder fra gruppen Renegade Runners, der de sidste 10 år har lavet kunstudstillinger og kulturarrangementer i København og på Roskilde Festival.

Endelig i København
Kvinderne i Renegade Runners er mellem 27 og 45 år, og flere har børn og faste jobs. De ville gerne se hinanden noget mere. Og de ville gerne bare kunne danse uden at mænge sig på nattelivets kødmarked. I London så de 2.000 mennesker danse vildt rundt til en fest klokken syv om morgenen. 

- Det vil vi også samle folk til i København, tænkte de så. Også selvom, alle altid har travlt med at have travlt.

- Sådan en morgendans passer jo ikke ind. Den bryder med vores hverdagsrammer og alle de planer, vi lægger for at kunne nå alt, siger Nanna Balslev.

- Men jeg tror faktisk, at folk egentlig er ret vilde med at bryde vanerne og blive overraskede på en almindelig hverdag. 

Noget tyder på, at Nanna Balslev har en pointe. Renegade Runners holdt deres første morgenfest i november, hvor 300 dukkede op i et lokale på Nørrebro. Denne gang er over 2.000 gæster tilmeldt på Facebook-eventet, og morgenfesten er flyttet til en stor, nedslidt lagerhal på Vesterbro, der hedder KPH Volume. Den er ikke isoleret. Så her i februar er der frost indenfor, når der er frost udenfor. 

En af gæsterne står ude foran indgangsdøren. Hun har en lys, langhåret pels på og hedder Lene Rudolph. Sneen lægger sig i hendes lyse hår, mens hun ryger en cigaret.

- Jeg var der også til den første fest, og jeg skulle bare med igen! Jeg havde hørt om det fra udlandet og er vild med, det er kommet til Danmark. Og altså, jeg fik ikke morgenbadet i morges og væltede egentligt bare ud af sengen, men det er jo en sindssygt fed idé lige at svinge forbi til, før undervisningen starter, siger Lene Rudolph, der læser til social rådgiver.


Morgenfesten i København fandt sted i en lagerhal på Vesterbro. Frost Festival var samarbejdspartner med Renegade Runners under Rise & Shine.

En lille morgenfest før du møder i 2.b
Allerede inden dørene bliver åbnet til morgenfesten, har 15-20 mennesker samlet sig foran lagerhallen. ”Er der åbent nu?” spørger de. ”Må vi komme ind?”. Nej.

Da dørene endelig åbner, og de kommer ind i deres strik, dunjakker og skibukser, er det første, der møder dem, en stor kaffevogn fra Peter Larsen. Hvis de tilfældigvis var kommet forbi aftenen før, havde de bemærket hallens normale bitre lugt af øl og overståede fester. Men denne morgen er det kaffebryg og Vybz Kartels ”Summertime”-dansetoner, der møder dem.

De første mange stiller sig i kø. De skal have kaffe. Og en morgenbolle. 

En ung mand i helt sort tøj har dog en anden agenda. Han suser forbi kaffeboden, igennem de store, grønne trædøre og ind på betongulvet i rummet ved siden af. Han laver høje knæløft (let spredte til hver side) og svinger armene frem og tilbage oppe foran dj-pulten. Hans venner følger efter med lidt mere moderate kropsbevægelser.  Andre fremmødte dokumenterer morgenfesten på deres telefoner, mens de på sidelinjen vipper lidt i knæene. 

Luis Hansen er dukket op sammen med sin mor. Han er otte år og var lige ved ikke at nå det. Det var lidt svært at komme ud af fjerene i morges.

- Men jeg ville gerne herhen, for jeg kan godt lide at danse. Og jeg kan godt lide musik, siger Luis, der for tiden mest hører Kraftwerk og David Bowie. 

- Vi dansede lige før, men musikken var ret høj, supplerer hans mor Majken Hansen. Luis nikker under sin sorte hue. Han skal møde i skole med resten af 2.b lige om lidt. 

Rise & Shine-morgenfesten tjener ingen penge
En mand med stort, mørkt, krøllet hår hopper midt på dansegulvet, alt imens han giver hånd til en venindes veninde uden at stoppe med at hoppe. Ude i kanten bærer en kvinde sit barn med grønt høreværn på. Mænd i elegante uldjakker bevæger sig rundt imellem ansigter med lynhurtige sorte solbriller og piger i guldfarvede læderjakker med fryns og englevinger.

- Jeg er så overvældet. Folk er fandeme så modige, at de tør komme uden alkohol en helt almindelig morgen, siger arrangør Nanna Balslev. 

Hun kan ikke afvise, at nogle har en lommelærke med, og den første halve time var hun også bange for, at de fremmødte ville smutte hurtigt igen. Men det gjorde de ikke. Heller ikke selvom de hele morgenen ånder hvidt indendørs og må stå i kø til kaffeboden. 

Peter Larsen tjener penge på kaffen, ligesom AFUK (Akademiet For Utæmmet Kreativitet), der står for morgenbollerne. Der er også energidrikke, som producenten Maté Maté omsætter lidt på. Men Renegade Runners tjener ikke noget selv. De store højtalere på hver side af dj-pulten er lånte, dj’en Djuna Barnes spiller frivilligt, ligesom pigerne i døren står der af egen vilje. Festens udgifter dækker Renegade Runners ved private donationer på fundraisingsiden Booomerang og Mobilepay. Til sommer holder de den næste fest, der endnu ikke har en fastsat dato. Der håber de, de kan skabe overskud.

- Det løber lige rundt, hvis vi selv lægger lidt i. Og til sommer håber vi, vi kan samle ind til et godt formål. Men indtil videre har det egentlig bare handlet om at samle en masse mennesker til dans og morgenkaffe, siger Nanna Balslev.

Og det har de gjort. Henover de tre timer svinger i alt omkring 1.500 mennesker sig forbi KPH Volume denne morgen. Og de sidste 150-200 stykker danser og synger stadig klokken 10, da Djuna Barnes spiller det sidste nummer; en version af Bill Withers ’Lovely day’. 

LÆS OGSÅ: Her er de 15 svedigste steder at feste i København

LÆS OGSÅ: Til fest med Kanye West

LÆS OGSÅ: Ny dansk fest-app bliver genvej til fede privatfester 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur