Årets håndarbejdsfe 2017

Foto: Mew Maj Richter Petersen (tv), som står for indsamling, vask og pakning af trøstemusene og Tina Hansen, som er kvinden der tog initiativet til at gøre projekt trøstemus landsdækkende.

Årets Håndarbejdsfe 2017

Musemødre blev Årets Håndarbejdsfe

Det er utrygt for et barn at komme på sygehuset, men en lille blød trøstemus kan aflede og glæde, så nu strikkes, hækles og syes der farvestrålende tøjdyr i hele Danmark.

Der er grønne, blå, hvide, lyserøde, gule, lilla, stribede, melerede, prikkede og en enkelt blomstret. Der er prinsesser, superhelte, fodboldspillere, tegneseriefigurer, sørøvere og babyer med sut. Tilsammen udgør de en stor bunke hæklede, strikkede og syede mus, der skal skabe trøst og glæde hos børn, som behandles eller indlægges på landets sygehuse.

I en villa i Herlev er snart sagt alle borde, hylder plus gulvareal dækket af de farvestrålende tøjdyr. Og flere kommer til time for time, for i stuen er samlet en flok produktive kvinder, der hygger med kaffe og håndarbejde. I dag er der også en stor, flot gul kage på bordet, for der er noget at fejre. Sammen med gruppens cirka 2400 andre musemødre har de nemlig vundet Hendes Verdens konkurrence om at blive Årets Håndarbejdsfe 2017.

Initiativtageren til projektet er Tina Hansen. Fra sit arbejde som sosu-assistent på Herlev Hospitals børneafdeling ved hun, at en lille "overraskelse" kan gøre en stor forskel.

– Det er utrygt for et barn at komme på sygehuset. Både ved indlæggelse og ved ambulante undersøgelser og behandlinger. Jeg og mine kollegaer gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at aflede opmærksomheden fra det, der kan være ubehageligt, og i den sammenhæng er sådan en lille trøstemus et fantastisk værktøj. Musen kan dukke op mellem instrumenterne, eller den kan titte op af en lomme. Når barnet finder ud af, at han eller hun må beholde musen, vækker det glæde, og for dem, der er indlagt, er det en trøst at putte med den lille fyr i hånden. Det er af samme grund, musene skal have den størrelse, de har, så de passer i en lille barnehånd, fortæller Tina.

LÆS OGSÅ: Renee strikker til de hjemløse: "Endelig føler jeg mig som en del af en familie"

Fantastisk velvilje

Den oprindelige idé til projektet opstod i Kolding, hvor lægesekretær på sygehuset, Kirsten Petersen, begyndte at hækle til børnene på hendes arbejdsplads. Den gode idé blev omtalt i et fagblad, og det var her Tina læste om musene. Kirsten er i øvrigt i dag medlem af gruppen, men ønsker ikke at være talsperson eller frontfigur.

– Jeg syntes, det var sådan en god idé, og jeg ville gerne lave noget tilsvarende på børneafdelingen i Herlev. Vi har cirka 5000 børn i behandling om året, og selvom jeg er glad for at hækle, måtte der flere hænder til, så jeg lagde et opslag ud i en håndarbejdsgruppe på Facebook. Så gik det stærkt og bredte sig til hele landet, siger Tina.

En af dem, der reagerede på opslaget, var Maj Richter Petersen, som udover at være en af Trøstemus-gruppens administratorer også er værtinde for dagens festarrangement.

– Jeg er sådan én, der altid gerne vil hjælpe, og det her er altså en rigtig god sag. Da jeg læste Tinas opslag, tilbød jeg at stå for indsamlingen af musene, vask og pakning. Det gør jeg stadig, men i takt med at projektet er vokset, er der kommet en del flere opgaver til. Især administrative. Vi er en non-profit gruppe, så det, der koster penge, skal finansieres ved hjælp af sponsorer, og de skal opsøges. Heldigvis er der en fantastisk velvilje alle steder. Vi har fået garn, konkurrencepræmier, cellofanposer og meget andet. Ja, endda den flotte kage, vi fejrer sejren som Årets Håndarbejdsfe med i dag, smiler Maj.

Om Årets Håndarbejdsfe

Hendes Verden har for første gang udskrevet en konkurrence, hvor vi kårer Årets Håndarbejdsfe. Ideen bag konkurrencen er at hylde de mange kreative kvinder, der fra tid til anden lader deres håndarbejde komme til gavn og glæde hos dem, der har ekstra brug for det. Vi inviterede læserne til at nominere relevante projekter, og der kom mange gode bud. Vinderne 2017 er projekt trøstemus til børn, der indlægges eller behandles på landets hospitaler.

Støt Håndarbejdsfeen 2017

Der er stadig brug for mange flere mus på landets børneafdelinger, og vi håber naturligvis, at rigtig mange af vores kreative læsere har lyst til at bidrage til det gode formål.

Sådan gør du:
Trøstemus kan strikkes, hækles eller syes, men det er vigtigt, at de kan tåle vask ved 60 grader. (kun bomulds- og bambusgarn).

Se opskriften på hæklet mus her

Trøstemus SKAL sendes eller afleveres hos en af de 30-35 ambassadører, der er fordelt over hele landet. De sørger for vask, pakning og fordeling på de 18-20 sygehuse, der modtager musene. De enkelte musemødre må ikke selv aflevere deres bidrag på børneafdelingerne. Dels er der nogle hygiejnekrav, og dels forstyrrer det arbejdet på sygehusene, hvis for mange mennesker møder op med mus – hvor venligt det end er ment!

Du kan finde gruppen Trøstemus til alle børneafdelinger i hele Danmark på Facebook.

Der kan også skabes kontakt til gruppens administratorer på hjemmesiden, som er under opbygning: www.troestemus.dk

610x200_woordy_knap2.jpeg