Fondation Louis Vuitton
SPONSORERET indhold

10 af verdens smukkeste museer, der vil imponere enhver

Det er kunstmuseer, der er blevet verdensberømte som arkitektoniske perler. Bygninger, som folk rejser langt for at se, og som bliver beundret på niveau med kunstværkerne indenfor. Vi guider dig her til nogle af de smukkeste og mest imponerende museer verden over.

Af:: Maria Bruun-Schmidt Dorrens Foto: Fondation Louis Vuitton
26. apr. 2019 | Livsstil | Eurowoman

Artiklen er en del af Euroman, RUM, Eurowoman og Statens Museum for Kunsts kunstmagasin VÆRK, der er lavet for at hylde kunst. Magasinet er støttet af Ny Carlsbergfondet.

Royal Ontario Museum

Toronto, Canada

I midten af Toronto finder man Canadas største museum. Royal Ontario Museum, der både fokuserer på kunst, kulturhistorie og naturhistorie, åbnede i 1912 og udgør i dag en stærk blanding af traditionel og innovativ arkitektur. I 2007 blev det gamle museum nemlig udvidet med en moderne og kontrastskabende tilbygning – den såkaldte Michael Lee-Chin Crystal. Det var den New York-baserede arkitekt Daniel Libeskind, der stod bag udvidelsen. Den nye museumsfløj er beklædt med champagnefarvet aluminium, der reflekterer sollyset om dagen og byens lys om aftenen. En del af facaden består af vinduer, der giver de besøgende udsigt over byen samt tillader de forbipasserende at kigge ind i bygningens museumsrum.

ROM
Foto: Sam Javanrouh.

100 Queens Park, Toronto, Canada.

Rom.on.ca

21st Century Museum of Contemporary Art

Kanazawa, Japan

I centrum af Kanazawa, også kaldet ’Lille Tokyo’, ligger dette japanske museum for samtidskunst. Bygningen er udformet som en cirkel af glas, der lader lyset vælde ind. Tanken er, at det skal give museet et åbent og lyst udtryk og være med til at skabe en større bevidsthed omkring tilstedeværelsen af de besøgende – også for dem, der står udenfor. For at skabe yderligere nærhed mellem museet og byen er der desuden flere indgange i bygningen. Designerne bag det runde museum er de to japanske arkitekter Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawa, og bygningen har fået tildelt flere priser for sin arkitektur bl.a. ’Den Gyldne Løve’ i 2004 på den prestigefyldte Venedig Biennalen.

21st century museum of contemporary art
Foto: Patrick Blanc.

1-2-1 Hirosaka, Kanazawa City, Ishikawa, Japan.

Kanazawa21.jp

Fondation Louis Vuitton

Paris, Frankrig

Det franske museum Fondation Louis Vuitton åbnede i 2014 og ligger i Boulogneskoven i den vestlige del af Paris. Det består af en samling hvide blokke kendt som ’isbjergene’, der er beklædt med 12 glassejl. Ideen er, at sejlene skal reflektere de omkringliggende omgivelser – vandet, skoven og lyset. På den måde ændrer museet hele tiden udtryk, hvilket giver en fornemmelse af gennemsigtighed og bevægelighed. Indenfor kan de besøgende bevæge sig mellem museumsrummene af glasvægge og opleve både moderne kunst og samtidskunst, og udenfor – under glassejlene – leder et par trapper op til tagterrassen. Bygningen er designet af den amerikanske arkitekt Frank Gehry, der er kendt for sine spektakulære bygningsværker, og som bl.a. også står bag det imponerende Guggenheim Museum i Bilbao.

Fondation Louis Vuitton
Foto: Fondation Louis Vuitton.

8 Avenue du Mahatma Gandhi, Paris, Frankrig.

Fondationlouisvuitton.fr

Rudolph Tegners Museum & Statuepark

Dronningmølle, Danmark

Dette nordsjællandske museum er helliget billedhuggeren Rudolph Tegners værker og lægger rum til over 300 skulpturer i gips, ler, marmor og bronze. Det er omgivet af en smuk statuepark, og museets facade skaber paralleller til antikkens græske tempelbygge­rier. Rudolph Tegner planlagde og opførte selv museet i 1937-38 og forsøgte bevidst at fremme følelsen af at træde ind i et skatkammer. Derfor er museets indgangsparti meget mindre end selve bygningen, og tanken er, at de besøgende skal overvældes af dimensionerne og lyset, så snart de træder indenfor. I dag ligger Rudolph Tegner begravet under museumsgulvet, og hans kones aske er støbt ind i en af skulpturernes sokler. Både museet og statueparken er fredet.

Tegners Museum
Foto: Henrik Sylvest.

Museumsvej 19, 3120 Dronningmølle, Danmark.

Rudolphtegner.dk

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa

Cape Town, Sydafrika

Denne nedlagte kornsilo i Cape Town stod tom og ubrugt i næsten 100 år, før den blev taget i brug som kunstmuseum. Åbningen i 2017 signalerede en ny æra for afrikanske moderne kunstnere. Museet er designet af London-baserede Heather­wick Studio og har vundet adskillige priser for sin arkitektur. Det er opkaldt efter den ledende protektor og medstifter Jochen Zeitz, som er tidligere administrerende direktør for sportsbrandet Puma. Bygningen er fredet og består bl.a. af et elevatortårn, der strækker sig op mod himlen som den højeste bygning på Cape Towns havnefront, Victoria & Alfred Waterfront. Med tilnavnet ’Afrikas Tate Modern’ er Zeitz i øjeblikket verdens største museum for samtidskunst fra Afrika.

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa
Foto: Mark-Williams.

Silo District, S Arm Road, V&A Waterfont, Cape Town, Sydafrika.

Zeitzmocaa.museum

Thorvaldsens Museum

København, Danmark

Danmarks første museumsbygning er opført til ære for den danske billedhugger Bertel Thorvaldsen. Efter at have boet i Rom, hvor han fik sit internationale gennembrud, flyttede han tilbage til København og skænkede her alle sine værker og sin store kunstsamling til et nyt museum. Det var arkitekten – og Thorvaldsens ven – Gottlieb Bindesbøll, der i 1938-48 byggede Thorvaldsens Museum i et gult bygningsværk bag Slotsholmen i centrum af København. Museet er især kendt for facadens lange billedfrise lavet af maleren Jørgen Sonne. Indenfor er væggene malet i stærke farver i fin kontrast til Thorvaldsens hvide marmor- og gipsskulpturer, og gulvene er lagt i forskelligt dekorerede mosaik- og terrazzomønstre, som forandrer sig, når lyset strømmer ind ad museets højtsiddende, atelierlignende vinduer. Thorvaldsen nåede ikke selv at opleve det færdige museum, da han døde fire år før indvielsen. Han ligger i dag begravet i museets indre gård.

Thorvaldsens museum
Foto: Thorvaldsens Museum.

Bertel Thorvaldsens Plads 2, København, Danmark.

Thorvaldsensmuseum.dk

MAS – Museum Aan de Stroom

Antwerpen, Belgien

Ligesom de varehuse, der tidligere lå på havnen i Antwerpen, består den 60 meter høje museumsbygning MAS af et tårn af stablede rum. En stor glasspiral, Boulevarden, fører de besøgende op gennem gallerierne, og undervejs er der udsyn til en gigantisk mosaik, som den belgiske kunstner Luc Tuymans har skabt på en plads foran museet. Der er 10 etager til toppen, og på tagterrassen venter en vidunderlig panoramaudsigt over byen og havnen. Den røde sandstensbygning er designet af det Rotterdam-baserede arkitektfirma Neutelings Riedijk Architecten, der har brugt vand som inspirationskilde til arkitekturen. Det ses bl.a. i de rillede glaspartier og i de smukke refleksioner, som bygningen skaber i det omkringliggende vand. Alle museets udstillinger er centreret omkring Antwerpen og byens forbindelse til resten af verden.

Museum Aan de Stroom
Foto: Getty Images.

Hanzestedenplaats 1, Antwerpen, Belgien.

Mas.be

The State Hermitage Museum

Sankt Petersborg, Rusland

I hjertet af Sankt Petersborg ligger et tidligere russisk vinterpalads, hvor Hermitage-museet i dag hører til. Det omkranser en stor plads og har siden opførelsen været epicentret for byen. Den flamboyante bygning blev designet i 1750’erne til ære for kejserinde Elisabeth. Det var den berømte franske arkitekt Fran­cesco Bartolomeo Rastrelli, som stod bag barokværket, og han designede rummene efter hver af de kongelige beboeres smag. En voldsom brand i 1837 åd dog en stor del af museumsbygningen og gjorde det nødvendigt at rekonstruere interiøret. I næsten to årtier blev der arbejdet på at skabe Hermitage-museet, som vi kender det i dag, og museets arkitektur og udsmykning kan derfor ikke tilskrives én enkelt person, men flere arkitekter og malere. Museet ejer bl.a. en række unikke samlinger af Matisse, Gauguin, Monet og van Gogh samt den største Rembrandt-samling i verden.

The State Hermitage Museum
Foto: The State Hermitage Museum.

Palace Square 2, Sankt Petersborg, Rusland.

Hermitagemuseum.org

Museo Soumaya

Mexico City, Mexico

En 46 meter høj, glitrende bygning tårner sig op midt i Mexico City på pladsen Plaza Carso. Der er ingen vinduer. I stedet er hele den kurvede og harmoniske overflade beklædt med 16.000 sekskantede aluminiumsfliser, og øverst trænger himmellys ned gennem den åbne top. Den metalliske konstruktion blev indviet i 2011 og er en del af det privatejede museum Museo Soumaya, som også har en afdeling i en ældre bygning i byen. Museet er ejet af den mexicanske milliardær Carlos Slim, hvis enorme kunstsamling er centreret omkring europæisk kunst og bl.a. indeholder værker af Rodin, da Vinci, van Gogh, Dalí og Picasso. Det er Carlos Slims svigersøn, den mexicanske arkitekt Fernando Romero, der har tegnet bygningen på Plaza Carso.

Museo Soumaya
Foto: Museo Soumaya.

Blvd. Miguel de Cervantes Saavedra 303, Mexico City, Mexico.

Museosoumaya.org

MONA – Museum of Old and New Art

Hobart, Tasmanien, Australien

Gemt mellem de bølgende bjerge i byen Hobart og hugget ind i sten ligger MONA, Australiens største privatejede museum. Ved første øjekast gør det ikke meget væsen af sig, men går man gennem den store spejlvæg, ind i museumsentreen og ned ad en stor, snoet trappe af stål, træder man ind i et fascinerende tunnelsystem. Det underjordiske museum, som åbnede i 2011, er ejet af den tasmanske gambler og kunstsamler David Walsh og er kendt for sin store samling af kunst om sex og død. Museet er tegnet af det australske arkitektfirma Fender Katsalidis Architects og er inspireret af kunstneren Anselm Kiefers atelier i Sydfrankrig, der også er bygget op omkring tunneller og grotter. I 2017 åbnede museets nye vinge ’Pharos’, der svæver ud over Derwent-floden, som løber for foden af museet. En smuk del af oplevelsen er at tage den 25 minutter lange tur med museumsfærgen fra Hobart centrum til MONA.

MONA
Foto: MONA

655 Main Road, Hobart, Tasmanien.

Mona.net.au

Anbefalet til dig